Енигмата на римския Додекаедра

Римският додекаедър е малък, кух предмет, изработен от бронз или (по-рядко) камък, с геометрична форма, който има 12 плоски лица. Всяко лице е петоъгълник, петстранна форма. Римските додекаедри също са украсени със серия копчета във всяка ъглова точка на петоъгълниците, а лицата на петоъгълника в повечето случаи съдържат кръгли дупки в тях. Повече от 200 години след като са били открити за първи път, изследователите не са по-близо до разбирането на произхода и функцията на този мистериозен обект.

Римските додекаедри датират от ІІ или ІІІ в. Сл. Хр. И обикновено варират от 4 см до 11 см (1,57-4,33 инча). Към днешна дата повече от сто от тези артефакти са открити във Великобритания, Белгия, Германия, Франция, Люксембург, Холандия, Австрия, Швейцария и Унгария.

Недовършен додекаедър от медна сплав (1 – 400 г. сл. Хр.), Открит от металотърсач в Йоркшир, Англия.

Додекаедра

За какво са използвани римските додекаедри?
Голямата загадка е: как работят и за какво са служели? За съжаление няма документация или бележки за тях от времето на създаването им, така че функцията на додекаедрите не е определена. Въпреки това през вековете са изложени много теории и спекулации: държачи за свещи (в един пример е намерен восък), зарове, инструменти за изследване, устройства за определяне на оптималната дата на сеитба на зърно, измервателни уреди за калибриране на водопроводи или стандартни армейски бази , декорация на персонала или скиптър, играчка, която да хвърлите и хванете на пръчка, или просто геометрична скулптура. Сред тези спекулации някои заслужават внимание.

Бижута от космоса.

Изследването декодира символите на древната келтска астрономия и ги свързва с юнгийските архетипи.

Популярна хипотеза в наши дни за целите на додекаедрите е, че те са били използвани като инструменти за плетене за изработване на ръкавици. Независимо дали решава загадката или не, видеоклипът на YouTube от Мартин Халлет, който тества идеята си с 3D отпечатана реплика на римски додекаедър и някаква експериментална археология, вдъхнови други да изпробват този метод на плетене, за да направят собствените си ръце загряващи. Тази идея би могла да обясни различните размери на додекаедрите – изработване на ръкавици с различни размери – и целта на дупките – да образуват пръстите на ръкавицата.

 

Една от най-приетите теории обаче е, че римският додекаедър е използван като измервателно устройство, по-точно като обект за измерване на обхват на бойното поле. Хипотезата е, че додекаедърът е използван за изчисляване на траекториите на снарядите. Това би могло да обясни различните по размер дупки в пентаграмите.

Подобна теория включва додекаедрите като устройство за измерване и изравняване. Нито една от тези теории обаче не е подкрепена с никакво доказателство и как точно додекаедърът може да бъде използван за тези цели, не е напълно обяснен.

Додекаедър от района на Щутгарт; Втори до ІІІ век, показани във Вюртембергисския ландшафтен музей, Щутгарт, Германия; Известни са приблизително 60 такива додекаедра от този регион и време, но тяхната функция не е ясна.

 

Или може би са били астрономически инструменти, религиозни реликви или играчки?
Една друга интереснатеория е предложението, че додекаедрите са астрономически измервателни уреди за определяне на оптималната дата на сеитба за зърното. Според G.M.C. Вагмани “, додекаедърът бил астрономически измервателен инструмент, с който може да се измерва ъгълът на слънчевата светлина и по този начин да се определи една конкретна дата през пролетта . Датите, които са могли да бъдат измерени, вероятно са били от значение за селското стопанство “.

Въпреки това противниците на тази теория посочват, че използването като всякакъв вид измервателни уреди изглежда е нелепо от факта, че додекаедрите не са били стандартизирани и се предлагали в много размери и разновидности.

Римски додекаедър, намерен в Бон, Германия

 

Друга недоказана теория е, че додекаедрите са религиозни реликви, използвани някога като свещени инструменти за друидите от Британия и Каледония. Няма обаче писмени сведения или археологически доказателства, които да подкрепят това мнение. Възможно ли е този странен предмет да е просто играчка или игра за отдих за легионери по време на военните кампании?

Някои източници предполагат, че те са били централните обекти в игра с купа, подобна на тази в наши дни, като тези артефакти се използват като маркери, а играчите хвърлят камъни, за да ги вкарат в дупките в додекаедрите.

Две древни римски бронзови додекаедри и икосаедър (III в. Сл. Хр.) В ландшафтен музей на Rheinisches в Бон, Германия. Додекаедрите са разкопани в Бон и Фрехен-Бахем

Римски икосаедър добавя към мистерията
Друго откритие задълбочава мистерията около функцията на тези обекти. Преди време Бено Артман откри римски икосаедър (полиедър с 20 лица), погрешно класифициран като додекаедър само на повърхностен поглед и прибран в мазето на музея. Откритието повдига въпроса дали има много други геометрични артефакти от различен тип – като икосаедри, шестоъгълници, осмоъгълници – все още не е намерено в някогашната значима Римска империя.

Римският икосаедър, открит от Бено Артман. (georgehart.com)

 

Въпреки множеството въпроси без отговор, едно е сигурно, римските додекаедри са били високо ценени от собствениците им. Това се доказва от факта, че редица от тях са намерени сред съкровища, с монети и други ценни вещи. Може би никога няма да узнаем истинската цел на римския додекаедър, но можем само да се надяваме, че напредъкът в археологията ще открие още улики, които ще помогнат за решаването на тази древна загадка.

 

Visited 679 times, 1 visit(s) today