Непокътната етруска гробница откриха във Вулци

По време на нова кампания от разкопки, археолозите от фондация „Вулци“ са открили етруска гробница, датираща от VII век пр.н.е. Гробницата се намира в района Поджето Менгарели, където миналата година бяха открити други 42 погребения, някои от които се оказват разграбени в различни периоди в миналото.

Новооткритата гробница във Вулци е отворена на 11 ноември от Карло Каси – научен директор на Археологичния парк и в присъствието на експерта Алфонсина Русо, представител на местната общинска администрация Рита Годи и президента на фондация „Вулци“ Кармело Месина.

Новата гробница се оказва напълно запазена. В нея са открити десет керамични съда. Открита е в съседство с друго, открито по-рано погребение, където са намерени дванадесет богато украсени керамични погребални съда, фибула от бронз, изработена под формата на дракон и железен връх от копие. Това дава основание да се предполага, че гробницата е принадлежала на воин.

Пред EtruriaOggi Алфонсина Русо казва, че „това е само началото на много важното възобновяване на разкопките в древния етруски град. В работата освен местни експерти ще участват и учени от други италиански и международни университети. Надяваме се, че Вулци най-после може да се превърне в една постоянно работеща изследователска лаборатория под открито небе“.

 

инфо:https://historynakratko.blogspot.com/

Visited 78 times, 1 visit(s) today