Допотопен гигант е построил най-голямата пирамида в света

[ad_1]

Допотопен гигант е построил най-голямата пирамида в света …

Основата на Великата пирамида на Чолула е 450 на 450 метра, което е приблизително два пъти повече от Хеопсовата пирамида в Гиза, Египет (HiddenTruth.site).

И въпреки, че пирамидата в Чолула (Cholula) се смята за много „по-млада“ от египетските пирамиди, тя има не по-малко загадки.

Според легендите на ацтеките, много от монументалните каменни структури на предколумбовата Америка, включително Великата пирамида на Чолула и Градът на боговете – Теотиуакан, са построени от допотопни гиганти, а не от хора.

Преди Великия потоп, имало много гиганти и те живеели в Анахуак. Когато Великият потоп настъпил, 4800 години след създаването на света, седем гиганта успели да оцелеят и да се изкачат на върха на планината Тлалок. Останалите гиганти загинали.

Когато водата утихнала, гигант на име Кселхуа (Xelhua), който се отличавал със специален дар за строеж, слязъл от планината в долината и решил да благодари на бог Тлалок за спасението. За тази цел той построил огромна пирамида, сега известна като Великата пирамида на Чолула.

Скулптура в Мексико, изобразяваща гиганта Кселхуа

Този пирамидален комплекс, който се намира в Мексико, на около 100 км по магистралата от летище Мексико Сити, днес се счита за най-голямата пирамида в света. Нито една снимка няма да покаже напълно нейния мащаб.

Това е възможно само с помощта на компютърна програма, както на снимката по-долу. На нея се показват части от пирамидата, които все още не са разкопани от археолозите.

Кселхуа се стремил да създаде структура, която да се издигне до небето. И, според легендите на ацтеките, той почти успял. Строителството се извършвало активно и бързо, защото обикновените хора са помагали на гиганта.

Камък по камък, пирамидата нараствала към небето с бързи темпове.

Върховният бог Тонакатекутли (Tonacatecuhtli) обаче, се ядосал на идеята му. Как смее този смъртен, въпреки, че е гигант, а не човек, да стигне почти до божествената обител?!

И Тонакатекутли хвърлил от небето огромен камък, който силно „сплескал“ пирамидата, частично я разрушил и убил много работници.

Четете още: Загадката на древните японски тунели Тункарарин

Любопитно е, че както в случая с Великия потоп, тази история много прилича на библейските легенди, например легендата за Вавилонската кула.

Как е изглеждала Пирамидата на Чолула преди. На мястото, където по-късно е построен християнският храм, преди е стоял храм на ацтеките. Но, при пристигането на испанците той вече е бил унищожен

Кселхуа бил принуден да спре строителството. Решил да почете друг бог – Кетцалкоатъл, известен още като Пернатата змия. Град Теотиуакан също е посветен на него, който по-късно е построен от Кселхуа и шестте други гиганти.

Великата пирамида на Чолула е огромна стъпаловидна пирамида, с основа 450 на 450 метра. По стил е подобна на известните пирамиди в Теотиуакан, например Пирамидата на Слънцето. Те също са толкова монументални, прецизни и геометрично точни.

Пирамиди в Теотиуакан

Когато обаче европейците, испански конкистадори, пристигнали за първи път там през 1519 г., те видели пред себе си само голям хълм, силно обрасъл с трева. По това време, Пирамидата в Чолула е била изоставена толкова дълго време, че се е покрила с пръст, пясък, трева и дървета.

Дори в наше време, тази пирамида почти не е разкопана и огромни части от нея все още остават под земята. На снимката по-долу можете да видите, че изкопаните части на пирамидата са съставени от много малки камъни, а не от големи каменни блокове.

Това е в съответствие с легендата, че хората са ги пренасяли камък по камък в ръцете си.

Този хълм с правилна форма изглеждал на конквистадорите много подходящо място за построяването на църква. Те построили храм на върха му, посветен на Дева Мария от Лос Ремедиос. Именно това спасило по-късно пирамидата в Чолула от унищожаване.

Едва през 1881 г., швейцарският археолог Адолф Банделие доказва, че в хълма е скрита масивна каменна структура, създадена от мезоамериканските цивилизации.

Разкопките на хълма започват през 1931 година. Оттогава, Великата пирамида на Чолула редовно изненадва археолозите. Очевидно, в бъдеще ще се появяват все повече тайни и загадки.

Разкопана част от Великата пирамида на Чолула днес

Параметрите на пирамидата в Чолула изумяват всички, които са чували за нея. Основата й е два пъти по-голяма от основата на Хеопсовата пирамида в Гиза, въпреки, че е много по-ниска, само 66 метра.

Но, това не е всичко. Археолозите, използващи съвременни инструменти, са открили сложна мрежа от подземни тунели под пирамидата в Чолула, простиращи се около 8 километра …!

Разкопана част от Великата пирамида на Чолула днес

Великата пирамида на Чолула е много трудна за изследване, тъй като храмът, стоящ на върха й, е обявен за историческо наследство и е забранено да се разглобява или премества. Към днешна дата са проучени само три от шестте нива на пирамидата.

Кога е построена? Това е един от най-трудните въпроси за историците и археолозите. Възрастта й не може да бъде определена от камъните, затова те се опитват да датират от парчета, кости и други предмети, намерени по време на разкопки.

Най-популярната теория е, че тя не е особено древна и че е „само“ на около 2300 години.

[ad_2]

Source link

Visited 52 times, 1 visit(s) today