Дали храмът Ta Prohm изобразява „домашен“ динозавър?

[ad_1]

Основните палеонтолози казват, че динозаврите са изчезнали 65 милиона години преди еволюцията на съвременните хора. Това обаче не спря предположението, че някои динозаври може да са оцелели като реликтни популации и да са се появили в произведения на човека. Пример за произведения на изкуството, представени като доказателство за тази гледна точка, е загадъчна резба в Ta Prohm, красиво обрасъл храм в Ангкор, столицата на бившата кхмерска империя.

Ta Prohm е построен по време на управлението на кхмерския владетел Джаяварман VII (1181-1218 г. сл. Хр.) Като манастир за будизма на Махаяна. След разпадането на Кхмерската империя храмът е изоставен и възстановен от гората до 19-ти век, когато започват археологически разкопки на мястото на Ангкор.

Днес Ta Prohm е най-известен с очарователния външен вид на гигантските корени на дърветата, които са се навили през разхлабените камъни. Тази красива гледка обаче се наблюдава внимателно и се поддържа в наши дни, за да се гарантира, че храмът няма да се влоши допълнително или да стане несигурен за безбройните посетители, които всяка година се чудят на мястото.

Известният вход „Tomb Raider“, храмът Ta Prohm, Ангкор, Камбоджа.

Известният вход „Tomb Raider“, храмът Ta Prohm, Ангкор, Камбоджа. (Пол Маникс / CC BY 2.0 )

Чакай, това стегозавър ли е?

Причината, поради която Ta Prohm е станал важен за тези, които се интересуват от живите популации на динозаврите, е същество, гравирано по стените на храма, което за някои прилича поразително на стегозавър. Това, което прави това същество саурийско на външен вид, са изпъкналости на гърба му, които приличат на гръбните плочи на добре познатия динозавър. Това е особено популярно твърдение сред младите земни креационисти, които вярват, че то представлява доказателство, че динозаврите са живели с хората достатъчно късно, че са били гравирани върху стените на храмовете.

Може ли това същество да е динозавър? За съвременния ум той прилича на динозавър. Има обаче няколко проблема с тази хипотеза. Първият проблем е, че предполагаемите плочи също приличат на художествен разцвет, който се случва в много други резби около храма.

„Динозавърът“ на Ta Prohm. (Уве Шварцбах / CC BY NC SA 2.0 )

Те изглеждат малко по-различно от другите процъфтяващи, но не може да се изключи възможността те да са процъфтяващи. Ако процъфтяването бъде премахнато, съществото има по-малка прилика с динозавър и повече прилика с нещо като носорог.

Без пластинните резби над гърба му, всъщност няма много причина да се предполага, че това същество е стегозавър или друг динозавър по този въпрос. Първо, на животното липсват изпъкналите шипове на гърба на опашката, които са толкова характерни за динозавъра. Тъй като това е много отличителна черта на животното, изглежда малко вероятно художникът да пропусне тази подробност. Освен това на гърба на главата на животното има уши или рога, които стегозавърът вероятно не е имал. Главата на съществото също не е с правилната форма.

Реконструкция на стегозавър в гора. ( warpaintcobra / Adobe Stock)

Или може би е динозавър без шипове?

Поддръжниците на позицията, че животното е стегозавър, предполагат възможности като това, че животното представлява вид стегозавър, който няма шипове. Особено интересно предложение е, че дърворезбата е изображение на опитомен стегозавър, където шиповете са отстранени от съображения за безопасност и животното е намордник. Според тази гледна точка ухоподобните структури са част от сбруя.

За да отговорим конкретно на тези две възможности, възможно е да е съществувал неоткрит вид стегозавър, на който са липсвали шипове, но това изисква от нас да направим допълнителни предположения и да подкрепим това, което в момента е спекулация, с още повече спекулации. Трябва не само да предположим, че той представлява динозавър, факт, който не е установен, но че представлява динозавър, за който все още нямаме доказателства за съществуването му. Това предложение се сблъсква с бръснача на Occam.

Някои казват, че хората са опитомили динозаври. ( Коваленко I / Adobe Stock)

Второто обяснение е проблематично, тъй като нямаме недвусмислени доказателства, че стегозавърът е бил жив в исторически времена, да не говорим, че е бил опитомен от хора. Не сме открили пресни кости или сбруи или нещо, което би предполагало опитомяване на големи същества като стегозавър. Ако някога е имало домашни динозаври, това би било единственото известно доказателство за това.

Може да е динозавър, или носорог, или глиган …

В светлината на това е по-вероятно създанието, изобразено в храма, да представлява създание, по-добре познато на древните кхмери. Учените отбелязват, че съществото прилича на глиган, носорог или стилизиран хамелеон, наред с други животни. Той също не прилича точно на тези животни, но има точно толкова причини да се предполага, че това е носорог, ушите и формата на главата му, както и да се предполага, че е стегозавър, издатините наподобяващи гръбните плочи.

Идентичността на съществото в най-добрия случай е двусмислена. Не можем да кажем със сигурност, че това не е динозавър, но тъй като имаме категорични доказателства, че кхмерите са срещали носорози, глигани и хамелеони, но не и живи динозаври, по-вероятно е в светлината на доказателствата и бръснача на Окам, че е едно от най-обикновените животни, а не реликтова популация от стегозавър.

Други смятат, че динозавърът Ta Prohm всъщност е носорог.

Други смятат, че динозавърът Ta Prohm всъщност е носорог. ( CC0)

Друг въпрос е свързан със самата околна среда. Тъй като нямаме безспорни доказателства за последните останки от динозаври, които не са вкаменени и затворени в твърди скали на възраст милиони години, всички живи динозаври би трябвало да бъдат изключително редки и най-вероятно да бъдат ограничени до отдалечена зона, където те биха били в безопасност от хищници , като хората и резки промени в тяхната среда.

За сравнение, борът Wollemi, реликтова популация от дърво, широко разпространено в мезозоя, съществува само в много изолирана част на Австралия, която вероятно се е променила малко в продължение на много хилядолетия.

Праисторическият бор Wollemi, едно от най-редките дървета в света. ( Дидие Сан Мартин / Adobe Stock)

По времето на построяването на храма Камбоджа е била дом на голяма градска цивилизация, кхмерската империя и е била постоянно населявана от хора поне от долния палеолит. Хората определено са нарушили околната среда в Югоизточна Азия, изсичайки гори и създавайки земеделски земи, градове и градове.

В резултат на това той по никакъв начин не е изолиран от влияния, които биха могли да разстроят околната среда и да изгонят уязвимо реликтово население. Въпреки че това не прави невъзможно в района да има популация от динозаври, които да бъдат открити от хората толкова късно в историята, това го прави по-малко вероятно.

Някои заключения относно „динозавъра“

Единствената причина да се заключи, че това е динозавър, е, защото се вписва в предпочитаните обяснения на някои хора, като млади земни креационисти, които вярват, че динозаврите и хората съжителстват, или крайни мислители, които вярват в оцеляла реликтова популация от динозаври, които не са изчезнали , които са валидни, логически съгласувани позиции, но такива, които в момента не се подкрепят от никакви неоспорими доказателства.

Понастоящем нямаме недвусмислени доказателства от изкопаемите записи или исторически сведения, че хората и динозаврите са съжителствали; в резултат на това обяснението, че съществото е стегозавър, е по-малко вероятно от положението, че то е носорог, хамелеон, глиган, някакво друго съвременно животно или дори митично същество. Имаме категорични доказателства, че носорогът, глиганът или хамелеонът са съжителствали с хората и биха могли да бъдат срещнати от хората и описани от художници.

От друга страна, нямаме никакви доказателства, че динозаврите са били в региона едновременно с хората или че хората някога биха се сблъскали с тях. Също така, гъсто населената кхмерска империя е малко вероятно да се намери реликтова популация от големи праисторически влечуги. По-вероятните обяснения трябва да бъдат изключени, преди по-малко вероятно обяснението, че художникът е срещнал жив динозавър, може да се счита за предпочитано.

„Динозавърът“ на Ta Prohm, сред другите резби. (Уве Шварцбах / CC BY NC SA 2.0 )

Горно изображение: Така наречената динозавърска резба в храма Ta Prohm, Ангкор, Камбоджа. Източник: вдъхнови / Adobe Stock

От Калеб Стром

Актуализирано на 21 април 2021 г.

Препратки

Хигам, Чарлз. Цивилизацията на Ангкор . Univ of California Press, 2001.

Боди, Джанис и Майкъл Ламбек, изд. Придружител на антропологията на религията . Кн. 25. Йоан

Wiley & Sons, 2015.

Хигам, Чарлз. Археологията на континентална Югоизточна Азия: от 10 000 г. пр. Н. Е. До падането на Ангкор .

Cambridge University Press, 1989.

„Гравюрите на стегозавъра в Ta Prohm“ от Дейвид Вьоцел (2017). Отговори Research Journal . Достъпно на: https://answersingenesis.org/dinosaurs/humans/stegosaur-engravings-at-ta-prohm/

„Стегозавър, носорог или измама?“ от Брайън Суйтек (2009). Списание Смитсониън. Достъпно на: https://www.smithsonianmag.com/science-nature/stegosaurus-rhinoceros-or-hoax-40387948/

[ad_2]

Source link

Visited 23 times, 1 visit(s) today