Да сме благодарни, че древните българи са се славянизирали

[ad_1]

13.02 20:48 –
Да сме благодарни, че древните българи са се славянизирали

.

.

.

Ако държим да сме повече европейци и българи /отколкото азиатци/, би трябвало да сме благодарни, че прабългарите са се славянизирали, България се е славянизирала и християнизирала. Защото славяните са с индо-европейски произход, а произходът на прабългарите не е категорично доказан. Предполагам, че са със смесен произход, понеже доста са скитосвали из Азия…

М. Тачков

/…/

IMPERATOR CЖSAR AVGVSTVS  image PATER PATRIЖimage 

Ромейските автори категорично разграничават прабългари и славяни. Въпреки, че прабългарите са имали върховенство в земите, населени със славяни, ромеите наричат териториите, населени с прабългари, България, а териториите, населени със славяни, Склавинии.
„Прабългари“ наистина е чисто условен термин, измислен от историците за да се разграничават българите, говорещи на булгарски език, спадащ към тюркската група, от българите, говорещи славянски език. Дори част от тези прабългари да са говорили ирански или друг език, различен от славянския, те пак трябва да бъдат разграничавани от славяноезичните българи.
Не можем да кажем кога точно е завършил процеса на славянизация при прабългарите, но можем да допуснем, че по времето на Борис той вече е течал успешно и дори може да е бил в много напреднала фаза, щом като Борис е приел славянския език като официален. Така, че църквите, строени в Плиска, могат да бъдат отнесени както към късния прабългарски период, така и към ранния български период. Но, според мен, в тази тема трябва да наблегнем повече на чистите прабългари.
Случайно установих, че някои погрешно са разбрали, че в прабългарските каменни строежи съзирам славянско влияние. Ще им отговоря, че ако има някакво влияние, то в никакъв случай не е от народ, чиито строителни традиции са се състояли в копаенето на землянки. Впрочем, доста прабългари при контакта със славяните и вследствие от по-уседналия начин на живот, изоставят юртите и започват също да живеят в землянки. Но каменните строежи, ако не са измислени от самите прабългари, не са заимствани от славяните, а от друг някой, по-напреднал народ.

P. S. Терминът, използван от Княза за обозначаване на прабългарите, много ми допада. Отсега нататък, където пиша булгари, да се разбира прабългари.

  image Dilana написа: Интересни картинки, нямащи нещо общо с темата. Единствено Голъм пише сериозно и се старае обективно по темата, за което го поздравявамimage
Можеш да го поздравиш и за това, че видя в тези картинки нещо общо с темата, за разлика от теб.
  image Dilana написа: Ритор казва, че „българите имат градове“…
И какъв извод можем да направим от тези думи?
  image Dilana написа: За звука Ъ…

… в Италия под византийска команда се споменава за техния език като неразбираем и непознат.

Това е направо изумително.image … да не разбират булгарски.image
  image Dilana написа Всеки народ нарича прабългарите по различен начин – болгари, булгари, палхар, малкарлъ булх, полгар (старо немско име) и т.н. Това е било още от прабългарско време, както е и сега. Зад това стои някакъв непроизносим за тях звук. Не мислите ли, че е най – вероятно да е именно Ъ?
Ъъъ… А това малкарлъ с „ъ“ ли се е произнасяло накрая?image А потомците на бактрите в днешен Афганистан как произнасят името на град Балх (Balkh) – Балх, или Бълг?

@tonev: Няма нужда да пишеш докторантура. Прабългарите не са изчезнали. Просто постепенно са престанали да бъдат прабългари и са станали българи.
  image tonev написа: лиричен офтопик и от мен – в цяла швеция/доколкото съществува/ през 1000 г има 3 /три/ града причина ли е това да казваме че са номади? Ако шведите не са живели в юрти, не са се наливали с кобилешко мляко, ако са имали някаква форма на земеделие и най-вече, ако са водели уседнал начин на живот, а не са извършвали сезонни миграции напред-назад, може и да не са били номади.
Всъщност в цяла Западна Европа, а също и в славянските страни дълго време се строи от дърво, преди да се премине към строителство от камък. И в т. нар. „Волжска България“ се е използвал доста дървен материал в строителството.
  image Хана написа: Едно малко лирично отклонение, тъй като май ще се окаже, че съм от малкото, имащи впечатления наживо от Плиска. А спомняш ли си как изглеждаше банята в Плиска? Не мога да намеря снимка, но ако не ме лъже паметта, си беше типична римска баня.

Накрая, след като показах снимки на каменни градежи, правени от най-различни народи, ето и две снимки на прабългарски и български градежи, датирани между началото на ІХ и края на ХХ век:
1. Останки от Плиска.
2. Златната църква в Преслав.

Последна редакция от IMPERATOR CЖSAR AVGVSTVS; 23-04-2007 в 01:46 image
„oderint, dvm metvant“ (Caivs Cжsar Avgvstvs Germanicvs)
It“s so easy to be wise. Just think of something stupid to say – and then don“t say it.
   

 Guy de Mont Ferrand  image chevalierimage Мнения4,562    

image IMPERATOR CЖSAR AVGVSTVS написа      :                    „ Ъъъ… А това малкарлъ с „ъ“ ли се е произнасяло накрая?image А потомците на бактрите в днешен Афганистан как произнасят името на град Балх (Balkh) – Балх, или Бълг?“

Тия „потомци на бактрите“ сигурно са изчезнали още преди две хилядолетия image . От там, като се почне от походите на Александър Македонски и се стигне до джунгарите, киргизите и монголите, е минала каква ли не сган, при това става въпрос за десетки мащабни преселения и заселвания, каквито дори нашите Балкани не познават. Едва ли може да се каже категорично кой от многобройните малки и по-големи народи, населяващи Афганистан, е потомък на бактрите.

/…/

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=5886&page=18[ad_2]

Source link