Астрофизик е измислил начин да преодолее скоростта на светлината

Астрофизик е измислил начин да преодолее скоростта на светлината …

Астрофизикът Ерик У. Ленц от Гьотингенския университет, Германия, е измислил нов начин за „заобикаляне“ на скоростта на ограничаване на светлината и създаване на деформация, базирана на все още неизследваните конфигурации на кривината в пространството и времето.

Изследването е публикувано в списанието Classical and Quantum Gravity.

Теорията на относителността позволява съществуването на двигател, който може да се движи по-бързо от скоростта на светлината, но това би изисквало огромно количество хипотетична материя с екзотични свойства, като например отрицателна енергийна плътност.

Но новите изследвания могат да „заобиколят“ този проблем, при условие, че е възможно да се създадат ултрабързи солитони, използващи конвенционална енергия.

Солитон е стабилна вълна, движеща се с постоянна скорост. Ленц извежда уравненията на Айнщайн за неизследвани конфигурации на солитон в пространство-времето, които позволяват на човек да преодолее скоростта на светлината.

Това би позволило пътуване до Проксима Кентавър и обратно на Земята за години, а не хилядолетия. Съвременната ракетна технология дава възможност да се извърши еднопосочен полет за 50 хиляди години.

Времето в солитона е почти същото като външното, което изключва Парадокса на близнаците, според който „близнак, пътуващ с висока скорост, ще бъде по-млад от брат си на Земята“.

Той все още се нуждае от астрономическо количество енергия, за да сработи, или стотици пъти еквивалентната маса на Юпитер.

Ленц обаче не изключва, че различните енергоспестяващи методи ще намалят този брой с 60 порядъка.

Visited 49 times, 1 visit(s) today