Аборигенски истории за сънищата и митовете за създаването на Австралия

[ad_1]

Аборигените в Австралия се считат за една от най-старите непрекъснато оцеляли култури в света, обхващащи стотици разнообразни културни групи, всяка със свои собствени истории за създаване. Тези истории за аборигенския произход или „Времето на сънищата“ играят важна роля в изкуството на аборигените и се считат за място, където всеки човек съществува завинаги. Тук ще разгледаме малка селекция от митове за създаване на аборигени, за да разпалим апетита ви за още.

Според аборигените от Австралия „Времето на сънищата“ е предшествало нашето и е било време на сътворение, когато огромни митични животни и герои (богове) са пътували през земя без форма и са създавали свещени места. Тези истории се разпространяват от устната традиция в продължение на повече от 60 000 години.

Какво представляват аборигенските истории за сънищата?

Историите за австралийския произход на аборигените не могат да бъдат дешифрирани, без да се разберат историите на аборигенските сънища. Тези истории варират от регион до регион и сред различните аборигенски групи. Историите съществуват, за да обяснят живота, сътворението, космоса и звездите.

Макар и трудни за разбиране, историите на аборигенското време за сън са повече от просто истории от миналото. Те са сливане на минало, настояще и бъдеще едновременно. Те съчетават проверими събития от миналото с уроци по морал и системи от вярвания, като детайлизират начина, по който земята, животните и хората са били създадени от духове.

Традиционно легендарният произход на аборигените и аборигенските истории за сън не се записват с писалка и хартия, но тези истории за сънищата и знанията, които съдържат, се предават през поколенията чрез устна традиция, изкуство, песни, танци и церемонии. Линиите на песни или сънуващите песни са пътуванията, предприети от духовете на създателите из земята или небето по време на Сън или Сънуване.

Днес тези песенни линии остават като пътеки на дълги разстояния през пейзажа, които включват поредица от забележителности, свързани със събитията, и има традиционни песни, танци и народни истории, описващи линиите. Тези песни са създали познавателна карта на света и са описани като мнемонично устройство. Те също са свързани с известните ритуали за преминаване на аборигени.

Скално изкуство на Ванджина в планината Елизабет, Австралия. (Робин Джей / CC BY-SA 2.0 )

Историята за произхода на аборигените на Wandjina, The Creators

В началото имаше само тъмнина и гола земя … На Земята нямаше живот – нито животни, нито растения, нито дървета, нито хора. Уанджина, създателите, бяха облачни и дъждовни духове, които доведоха предците от земята и над моретата и животът започна. Някои от предците бяха като мъже, а други като животни. Всъщност предците са успели да променят формата си и да станат или човек, или животно.

В някои други версии Ванджина не е бил един бог, а много богове или духовни богове, които са изобразени с големи черни очи, без уста и ореол – със сигурност не представляващи човешки същества. Легендите разказват как Ванджина е ходил по Земята и е създал всичко – от реки и планини до растения и животни. Телата на дъждовните духове Wandjina ще бъдат показани покрити с точки, които представляват валежи. Казва се, че техните изображения представляват климатични елементи, като очите им представляват гръмотевични бури, докато самите Wandjina са символи на плодородието.

Земята на Уанджина обхваща около 200 000 квадратни километра земя, вода, море и острови в района на Кимбърли в северозападна Австралия. Около района различните племена Wanjina Wunggurr са представлявали Wandjina в древно скално изкуство с червена и бяла охра. Вярването е, че когато духовете на Ванджина са създали място, те ще умрат, оставяйки след себе си картини по тяхно изображение по стените на пещери и навлизайки в близките водни дупки. Аборигенските народи периодично освежават тези свещени картини, за да осигурят продължаване или пренасяне на тази традиционна практика – което я прави най-старото непрекъснато движение на свещената живопис на планетата.

Пещерата Байаме в Нов Южен Уелс в Австралия, изобразяваща Биаме небесния баща. (Сардака / CC BY-SA 4.0 )

Австралийският мит за създаването на Байаме

Биаме е бил „небесният баща” или бог-създател в митологията за произхода на няколко аборигенски групи в югоизточна Австралия. В тези истории за създаването Баяме пристигна от небето със своята ему-съпруга Бирагньоолу, богинята на плодородието, и те имаха син на име Дарамулум, премествачът на форми. Баяме даде първите правила на хората, забранявайки им да ядат животните. Тогава боговете прекарваха време с хората, поучавайки ги и им помагайки да се развиват.

По-късно човечеството започва да убива и яде животни. Те бяха уловени и наказани от бога. В древните аборигенски племена името на създателя Баяме е забранено да се говори публично. На жените е забранено да виждат изображения на Баяме или да посещават свещени места – които в много случаи са и места за посвещение на мъже, известни като бора. Някои експерти предполагат, че християнството е променило оригиналните митове за аборигените и е включило елементи от Библията .

Близо до езерото Macquarie или Аваба, голямо крайбрежно езеро със солена вода в Нов Южен Уелс, аборигенските народи вярват, че Баяме е създал езерата, реките, планините и пещерите, преди да се върне в духовния свят през връх Йенго, за който се смята, че се е изравнил на излизане. Пещерата Байаме в Милбродейл е естествена открита пещера в Нов Южен Уелс, която действа като природна галерия с вълнуваща фигура, представяща Байаме, създателя.

Казва се, че връх Йенго е сплескан, когато Баяме се завръща в духовния свят. ( Национални паркове и служба за дивата природа на NSW )

Какво е значението на дъгата Змия в митовете за аборигенски произход?

Има много препратки към змийски хора и хора-гущери в историите на аборигенското сън, вариация на убеждението на създателя на Уанджина. Известен с много имена, богът създател на Rainbow Serpent се появява в много истории за създаването на аборигени. Това е термин, създаден за първи път от британския антрополог Алфред Радклиф-Браун през 1926 г. Borlung, Goorialla, Dhakkan и Kajura са само някои от другите имена на този бог на влечуги.

Слязла от небето, Rainbow Serpent се появява в мъжки, женски и хермафродитни форми и едновременно е създател на живота, свързан с водата, но също и разрушително същество, ако ядоса. Спецификата на историята на Rainbow Serpent варира в зависимост от местоположението и специфичните особености на земята или климата.

Дъговата змия често живее в дълбоки водоеми под водопади. Действията на змията създават животните и характеристиките на земята. В една версия Goorialla яде страхотно червено кенгуру, което беше твърде трудно за смилане. Той го избълва и го оставя в пустинята, образувайки голямата червена Улуру, голяма скална формация от червен пясъчник в северната територия на Австралия.

Улуру е голямо скално образувание от пясъчник, известно още като скалата Айерс, с което са свързани много митове за аборигенския произход. (Димажо / CC BY-SA 4.0 )

Много митове за произхода на аборигените следват модели, подобни на историите за сътворението от цял ​​свят: мощни богове, пристигащи от небето, за да създадат хора, които след това се бият помежду си и са наказани от боговете за неподчинение. Ако вземем предвид, че Австралия е напълно изолиран континент, е любопитно, че тези общи модели също ще се появят в техните митове.

Преди се смяташе, че се основава на измислица, а не на факти, с течение на времето експертите разбират, че много от историите са свързани с реални събития и събития. Например, сега се смята, че историите за сънищата на гигантски духовни животни се основават на съжителството на първоначалните жители на Австралия с древна мегафауна преди хиляди години.

Най-добро изображение: Историите за аборигенски произход изобилстват и варират в цяла Австралия. Популярни са историите за мечтите на Дъговата змия. Източник: обрив / Adobe Stock

Актуализирано на 19 февруари 2021 г.

Препратки

Brendt, R. 1994. Говореща земя: мит и история за аборигенска Австралия: мит и история в аборигенска Австралия. Вътрешните традиции носят и компания

Reed, AW 2003. Аборигенски митове, легенди и басни. Издателства на New Holland

[ad_2]

Source link

Visited 88 times, 1 visit(s) today