7 000-годишен паметник, три пъти по-голям от Стоунхендж, открит в Полша

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

В Полша е открит огромен паметник от каменната ера и изследователите съобщават, че сайтът е с диаметър 360 фута, което го прави три пъти по-голям от Стоунхендж. Смята се, че сайтът е бил използван от хората от неолита в продължение на поне 250 години, като по пътя към него са добавени нови функции.

Древен произход бележки:

„Мястото беше забелязано за първи път от парапланер през 2015 г. в Nowe Objezierze близо до Cedynia, което е в северозападна Полша, недалеч от германската граница. През 2016 г. археологът Марчин Дзевановски, докато разследваше сателитни изображения в Google Maps, потвърди, че на това място има древно заграждение. Според Първите новини уебсайт, „контурите на заграждението бяха толкова ясни, че изглеждаха като житни кръгове, направени от извънземни във филми с научна фантастика.

Масивният сайт беше забелязан за първи път от парапланер през 2015 г. (чрез YouTube)

Сега, почти три години от първоначалното локализиране на обекта, експерти от университетите в Гданск, Шчечин, Варшава и Познан придобиват нови прозрения за по-дълбокия смисъл на конструкцията чрез използване на неинвазивни техники и разкопки на малки зони около южната и западно от обекта.

„Roundel“

Поради своята кръгла форма, сайтът е наречен „кръгъл“. Най-малко 130 кръгли са открити в Полша, Германия и Чехия. Счита се, че целта на кръглите е била ритуална и може да е служила и като някакъв астрономически календар.

Полският рундъл е един от най-впечатляващите, откривани някога навсякъде по света, Newsweek бележки:

„Състои се от централна зона, заобиколена от три порти, които водят към вътрешността. След това има четири канавки, които го обикалят. Всеки ров е по-голям и по-дълбок от предишния и изглежда, че са изкопани на относително равни интервали. „

Свързани: 5000-годишни мегалити, напомнящи на Стоунхендж, открити след оттегляне на води в Испания

Разкопки на ритуалното място в Полша (чрез YouTube)
„Доста сензационно“

Ръководителят на проекта Лех Черняк от Университета в Гданск каза, че откриването на кръглата пътека в Полша е важно от историческа и археологическа гледна точка:

„Това е доста сензационно, като се има предвид фактът, че съвпада с датирането на структури, разположени на Дунава, считани за най-старите. Изглежда също толкова важно, че четирите канавки, заобикалящи централната част на конструкцията, вероятно не са функционирали едновременно, но на всеки няколко десетки години се изкопава нова канавка с все по-голям диаметър. „

И самият проект има за цел да помогне на изследователите да разберат по-добре кръглите, добави Черняк:

„Основният фокус на проекта са въпросите за социалните аспекти на функционирането на кръглите кръгове, включително това, което подтикна жителите на даден регион да положат огромни усилия за изграждането и поддържането на кръглата лента, където идеята и знанията, необходими за изграждането на това обектът е дошъл и колко често и за колко време е бил използван обектът. „

Кръгът на Avebury Stone във Великобритания е пример за ритуал на кръгъл сайт (чрез Wikimedia Commons)
По-дълбоки прозрения

Според експерти са необходими повече изследвания на полската рундъл:

„По-специално, изследователите искат да разберат какви са били вярванията, които са мотивирали праисторическите хора да построят такава масивна структура и каква е била ролята им в тяхното общество. Палеоекологичните изследвания също ще бъдат фокус на археолозите, тъй като ще им позволят да разберат въздействието на общностите върху местната среда, което от своя страна може да даде прозорец към неолитно минало. „

„Как можеше да изглежда кръглото в разцвета си“ чрез Първите новини
Анна Цебула / Facebook

За някои зрелищни въздушни гледки на кръглата в Полша, гледайте това видео:


Представено изображение чрез YouTube

[ad_2]

Source link

Visited 10 times, 1 visit(s) today