10-те най-опасни места за живеене

В света има места, където ежедневно се застрашава живота на местните жители и странното е, че тези хора знаят това. Дали национализъм или фамилна традиция ги задържа там, или пък са решили да противоречат на природата, не е ясно. Факт е обаче, че на опасни места живеят някъде десетина души, а другаде хиляди дори милиони.

Планината Мерапи, Индонезия

undefined

       В превод Морапи означава Огнената планина. Името идва от действащия вулкан, който дори в най-спокойния си период изпуска кълба дим. В подножието на планината живеят около четвърт милион души.

Езеро Киву, Конго/Руанда

       Според местните жители една от най-красивите забележителности е езерото Киву – едно от Великите езера на Африка, разположено между Демократична република Конго и Руанда. Наличието на активен вулкан в близост определя химическия състав на водата – смес от метан и въглероден диоксид. Състава на водата и подводните находища на отровните газове характеризират езерото като второто експлодиращо езеро на планетата. В околностите живеят над 2 млн. души.

Ла Риконада, Перу

       Градът се намира на 5 км над морското равнище в перуанските Анди. Това е най-високата заселена точка на Земята. Над 30 хил. души изкарват прехраната си в златната мина, но живакът в рудата бавно ги убива.

Чернобил, Украйна

       Дори и след като ядреният реактор експлодира през 1986 г. на това място продължава да има хора. Екипи от добре платени специалисти работят и изследват района, рискувайки ежедневно живота си.

Линфен, Китай

       Градът е класифициран като един от най-мръсните в света. Почти 5 млн. души вдишват изпарения на въглища, руда, мед и олово. Градът е богат на ресурси, но въздухът е замърсен многократно над допустимите норми.

Тристан да Куня

       Тристан да Куня е най-отдалеченият населен остров на Земята. Намира се в южната част на Атлантическия океан, между Африка и Южна Америка, а най-близката суша – остров Света Елена е на 2430 км от него. Островитяните често се борят срещу силата на атлантическите бури. На острова няма летище, единствения транспорта е по вода. На острова живеят около 300 души.

Кифука, Конго

       Кифука е малко селище, което е като магнит за гръмотевични бури. Според статистиката тук на всеки квадратен километър средно годишно падат над 60 мълнии.

Мули, Фарьорски острови

       Мули е малък град на Фарьорските острови между Исландия и Норвегия, с общо население от четирима души. Фарьорските острови е символ на непредсказуемо време, проливни дъждове, мъгла, сняг и бури по всяко време на годината. На острова почти няма растителност и природни ресурси, за това провизии се доставят единствено с хеликоптер.

Долината на смъртта, САЩ

       Индианските племена, обитаващи Долината на смъртта, преживяват на температури до 57 градуса. Валежите тук са изключителна рядкост. Растителност почти няма.

Мотуо, Китай

       Мотуо е част от Small – автономна област в Тибет, която е останала недокосната и пази своите тайни. Въпреки красотата на природата, това място е най-труднодостъпното в света. В Мотуо живеят 10 хил. души, които са тотално изолирани от външния свят, тъй като няма път. Единственият начин да се стигне или напусне мястото е с опасни походи през планините, продължаващи няколко седмици.

Ако ви харесват побликаците споделяйте ги с бутончетата по долу. Така ще спомагате на сайта да се развива и давате възможност и на други да прочетат това което вас ви е впечатлило!

С благодарности otvad.com

Visited 441 times, 1 visit(s) today