10 интересни факта за Панагюрското златно съкровище

[ad_1]

Снимка: wikipedia.org

България е уникална страна. На територията ни има от всичко по-малко – планини, море, минерални извори, старинни крепости, огромно биоразнообразие и безценни съкровища.

През годините археолозите са открили множество артефакти, златни, сребърни и бронзови съкровища. Те ни показват начина на живот на нашите предци, техните обичаи, традиции и напредъка им в различните занаяти.

Едно от най-известните български съкровища е Панагюрското. Неговата изящност и уникалност впечатляват не само у нас, но и по целия свят. Смята се, че е принадлежало на владетел от племето одриси и се е използвало за религиозни церемонии.

Копиятана Панагюрското златно съкровище за две – едното е в музея в Панагюрище. Не е съвсем ясно къде се сърханява оригиналът, тъй като той често пътува по света за различни изложби и експозиции.

Има много митове и легенди около Панагюрското златно съкровище. Една от тях гласи, че през 1970 г., съкровището се е намирало на територията на САЩ и е било дадено на един от наследниците на Рокфелер срещу обещание за инвестиции. Има и множество спекулации, дали оригиналът не е в някоя частна колекция по света.

В тази статия са изложени 10 от най-интересните факти за едно от националните ни богатства.

1. Тримата братя и съкровището – Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 г. от братя Дейкови – Михаил, Петко и Павел, случайно при изкопаване на глина в близост до р. Мерул. Те предават ценните артефакти на държавата. Съкровището е датирано от края на 4 началото на 3 век пр. Хр. и се смята, че е свързано с ритуалите на древните траки.

2. Предметите са 9 на брой, златни, с общо тегло от 6.165 кг.

3. Фиалата от Панагюрското златно съкровище има изпъкнал център (омфалос), който е изработен отделно. Релефните изображения по цялата ѝ повърхност, представляват главите на етиопци, които се е смятало, че обитават южния край на Земята.

4. Амфората – това е най-забележителният предмет от съкровището и най-тежкият (1.7 кг). Изработката му е повече от изящна. Дръжките представляват кентаври готови за стрелба с лък. На изпъкналата част на амфората за изобразени 7 мъжки фигури. Има различни тълкувания какво точно означават сцените по предмета.

5. Ритон с глава на елен и сцени от подвизи на Херакъл и Тезей – долната част на този ритон изобразява елен лопатар. На предмета за изобразени сцени от подвизите на Херакъл и Тезей. Те са най-големите герои на Гърция и Атика. Смята се, че двамата са участвали заедно в похода на аргонавтите и в този срещу амазонките.

6. Ритон с глава на елен и сцени с Парис – на него е изобразена сцената „Съдът на Парис“. Тази сцена е изключително важна в гръцката митология. На нея, Парис облечен в пастирски одежи трябва да реши коя богиня е по-красива измежду Хера, Атина и Афродита. Всяка от тях му предлага дар в замяна на това да избере нея. И както всички знаят, той избира Афродита, защото тя му предлага дара на любовта – красивата Елена.

7. Трите канички с глави на богини – тези три предмета също са много красиви и финно изработени. Трите богини, които изобразяват са именно Хера, Атина и Афродита. Те са представени с всички характерни особености за всяка една от тях. Каничките са допълнително украсени с грифони и сфинкс.

8. Ритон с козел – на него е изобразена сцена, която включва Хера, Аполон, Артемида и Нике. Този ритон е под формата на рог, който в основата си завършва с глава и тяло на козел.

9. Ритон с глава на млад овен – на него е представена сцена с богът на виното – Дионис. Легендата за него разказва, че той първи слиза в царството на мъртвите, за да спаси майка си Семела, като я дарява с безсмъртие.

10. Световна слава – през 2015 г., Панагюрското златно съкровище е било изложено в Париж, във величествения Лувър, като част от изложбата „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България“.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Съкровището на Диво поле

Смъртоносно проклятие застигнало откривателите на Летнишкото съкровище

Легендарното злато на Ямашита – откриването на най-голямото съкровище

Съкровището на Вълчан войвода затрива иманяри

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 29 times, 1 visit(s) today