Швейцарската гвардия на Светия престол

[ad_1]

Tе са с пъстри униформи. И изобщо не приличат на смешници, макар и да носят ярки цветове.

Те са Швейцарската гвардия на Понтифекса на Ватикана. Официално “рожденият ден” на Швейцарците на Папата е на датата 22 януари. През 1506 година точно на този ден в Рим влизат 150 войници под командването на капитан Каспарвон Силенен. На Porta del Popolo отрядът е посрещнат и благословен от папа Юлий II, който година по-рано сключва съюзнически договор с наемниците, за да се формира лична гвардия на папата.

Швейцарците в средновековието са търсена наемна войска. Заради гъсто населеният район, който обитават, и твърде малкото удобни за земеделие земи, мнозина жители на онова, което днес наричаме Швейцария, си търсели късмета като наемни воини. Заслужили си славата, като показали храброст и умения, но били търсени най-вече заради лоялността си.

В цялата си история Швейцарската гвардия един единствен път се налага да участва в преки бойни действия. По време на опустошаването на Рим през 1527 година швейцарците осигуряват на папа КлиментVII време за да се оттегли в крепостта Сан Анжело. На 6 май Рим е нападнат от армията на император Карл V. Повод за войната става тайно съглашение между папата, Франция, Венеция, Флоренция и Милано, което историците наричат Лигата от Коняк. През този ден 140 от общо 182-мата папски телохранители загиват. С останалите 42 папа КлиментVII остава обкръжен в плен в крепостта Сан Анжело. В наши дни на 6 май на служба постъпват новите гвардейци.

Швейцарската гвардия в съвременния си вариант е натоварена предимно с церемониални функции. Право да стане един от стотината папски телохранители има всеки швейцарски гражданин, който е с ръст най-малко 175 см, на възраст между 19 и 30 години, завършил e средно образование и е преминал през задължителните за Швейцария 4 месеца военна служба.

И да не се притеснява в XXI век да стои на пост с алебарда, при това, облечен в традиционната пъстра униформа на гвардейците. А според легендата, униформата е “проектирана” лично от великия Микеланджело. Цветовете на най-дълго непроменената униформа са традиционните, ползвани от фамилията Медичи – червено, тъмно синьо и жълто-оранжев. В ежедневието си гвардейците ползват още една униформа, решена изцяло в тъмно син цвят.

И не се заблуждавайте, че могат да боравят само с алебарда. Всички са обучени да реагират адекватно на днешните условия.

———–
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 5 times, 1 visit(s) today