Черна дупка отвъд Млечния път разтегля звезда в елипса

 

Учените за първи път са открили черна дупка със звездна маса извън пределите на Млечния път. Тя се намира в Големия Магеланов облак (спътникова галактика на Млечния път), в звездния куп NGC 850, става ясно от публикация в научното издание Monthly Notices of the Royl stronomicl Society.

„Тази черна дупка е около , пъти по-тежка от Слънцето. Открихме я благодарение на резки изменения в скоростта на движение на една от звездите, разположени в младия звезден куп NGC 850 в галактиката Голям Магеланов облак. Нейното откриване отваря пътя за провеждане на „преброяване“ на черните дупки със звездна маса и изучаването на тяхната ранна еволюция“, пишат астрономите.

Черните дупки със звездна маса възникват в резултат на гравитационен колапс на големи звезди. Обикновено е трудно да бъдат забелязани дори на неголеми разстояния от Земята, което се дължи на това, че те почти не изработват лъчение. Затова астрономите обикновено разбират за съществуването на подобни черни дупки само ако редом до тях се намира звезда, чиято материя те постоянно привличат към себе си, в резултат на което възникват изблици светлина.

В хода на новото изследване астрономи от университета „Джон Мурс“ (Великобритания) за първи път пряко са наблюдавали черна дупка със звездна маса извън пределите на Млечния път – в Големия Магеланов облак.

С помощта на телескопа VLT учените проследили как се мени скоростта на движение на светилата в NGC 850. Оказало се, че една от звездите в този куп – NGC 850 BH – от време на време рязко сменя скоростта си на движение с около 300 км/сек. Това можело да говори, че тя има невидима компания – черна дупка, около , пъти по-тежка от Слънцето.

По-нататъшните наблюдения установили, че звездата и нейният невидим съсед се намират много близо един до друг. Затова под действието на привличането на черната дупка светилото било разтеглено в елипса. Засега този обект не е започнал да привлича към себе си материята на звездата, но учените смятат, че това ще започне да се случва в близките няколко милиона години.

Както отбелязват астрономите, откриването на черна дупка в друга галактика отваря пътя към изучаването на това, как възникват подобни обекти в звездните купове и как протича тяхната еволюция. Разбирането на това е критично важно за оценка къде протичат сливания на черни дупки, които се фиксират от гравитационните обсерватории LIGO и ViRGO, заключават учените.

източник: https://www.ctulno.com/cosmos/chern-upk-otvy-mlechnij-pyt-rzteglj-zvez-v-elips-news667948.html

 

 

 

 

Последвайте ни във >>>>>   Фейсбук

Source link

Visited 10 times, 1 visit(s) today