Танцувайте, докато не изпуснете: Мистериозният случай на средновековната танцова мания

[ad_1]

Танцът на Свети Йоан беше социален феномен, включващ вид танцова мания, която обхвана континентална Европа между 14-ти и 17-ти век, при което участниците буквално танцуваха, докато не паднат. Известни също като танц на Свети Вит, тези изблици на танцова мания включваха засегнати хора, които можеха да се броят на хиляди, танцуващи истерично по улиците в продължение на часове, дни и очевидно дори месеци, докато не рухнаха поради изтощение или умряха от сърдечни удари или удари.

В съвременната литература жертвите на тази танцова мания често се представят като жени, въпреки че средновековните разкази записват, че мъжете, жените и децата са еднакво вероятно да бъдат засегнати. Всъщност едно от най-известните огнища се случи в Аахен, Германия, на 24 юни 1374 г., няколко десетилетия след като Черната смърт обхвана Европа.

Поклонението на епилептиците в църквата в Моленбек, от Питер Брьогел Стария през 1642 г. (Rijksmuseum / CC0)

Поклонението на епилептиците в църквата в Моленбек, от Питер Брьогел Стария през 1642 г. (Rijksmuseum / CC0)

Защо хората са били засегнати от танцова мания?

Първоначално се смяташе, че танцовата мания е проклятие, изпратено от светец, обикновено смятан за Свети Йоан Кръстител или Свети Вит, откъдето идва и името на състоянието. Поради тази причина хората, страдащи от танцова мания, отивали на места, посветени на св. Йоан Кръстител, за да се молят за освобождение.

Асоциацията на това явление със Свети Вит може да се проследи до инцидент, случил се в Германия през 1278 г. През тази година група от 200 души танцуваха толкова енергично на мост над река Маас, че мостът се срути, убивайки много от танцьорите. Оцелелите бяха отведени в близкия параклис, посветен на Свети Вит и много от тях се съобщаваше, че са били напълно здрави.

Интересното е, че това не са изолирани събития, а се случват много пъти в средновековна Европа. През следващите три века епидемии се появяват в Италия, Люксембург, Франция, Германия, Холандия и Швейцария. Изложени са няколко хипотези за обяснение на това явление. Например, някои обвиняват отравяне с рогче за халюцинациите и гърчовете, които придружават танца на Свети Йоан.

Може ли танцовата мания да е била причинена от гъбички?  Различни етапи от жизнения цикъл на Claviceps purpurea.  (Публичен домейн)

Може ли танцовата мания да е била причинена от гъбички? Различни етапи от жизнения цикъл на Claviceps purpurea. ( Публичен домейн )

Обвиняване на гъбички за танцова мания

Тази форма на отравяне с мораво рогче съвпада с наводнения и влажни вегетационни сезони, тъй като влажното състояние е подходящо за растежа на гъбичките claviceps пурпура . Тази гъба съдържа токсични и психоактивни химикали, включително лизергинова киселина и ерготамин, използвани в съвремието като прекурсор в синтеза на LSD. Обикновено се среща в култивирани зърна като ръж, гъбичките могат да предизвикат определени симптоми на танца на Свети Йоан, включително нервни спазми, психотични заблуди и конвулсии.

Въпреки това се твърди, че избухванията на танцова мания обикновено не се появяват по време на наводнения или влажни сезони. Освен това не всички симптоми на танца на Свети Йоан могат да бъдат приписани на отравяне с рогче.

Друго обяснение за танца на Свети Йоан е, че участващите в него са последователи на девиантни религиозни секти. Известно е, че тези хора са правили поклонение в цяла Европа през годините след Черната смърт, за да спечелят Божието благоволение. С течение на времето те нараснаха в брой. Тъй като участваха в продължителни танци, гладуване и емоционално поклонение, такива симптоми като халюцинации, припадък и неконтролируемо треперене биха били чести.

Танцът на Св. Йоан, видян тук в картина от 1592 г. на Питер Брьогел II, е социален феномен, включващ вид танцова мания, обхванала континентална Европа между 14-ти и 17-ти век.  (Публичен домейн)

Танцът на Св. Йоан, видян тук в картина от 1592 г. на Питер Брьогел II, е социален феномен, включващ вид танцова мания, обхванала континентална Европа между 14-ти и 17-ти век. ( Публичен домейн )

Танцовата мания като социален феномен

Въпреки че е много правдоподобно някои от участниците в танца на Свети Йоан да са били наистина засегнати от психични заболявания, се твърди, че по-голямата част от участващите в танца всъщност не са страдали от нито един от симптомите, цитирани по-горе. Вместо да гледаме на танца на Свети Йоан като форма на психично разстройство, той може да се разглежда като социален феномен, понякога наричан „масово психогенно заболяване“.

Този вид социален феномен, или болест, включва появата на подобни физически симптоми, без известна причина, които засягат голяма група хора като форма на социално влияние. Може би може да се предположи, че някои от участващите в манията по танците на Свети Йоан са го правили от страх, докато други танцуват, за да се впишат в тълпата.

Подобни форми на масова истерия в модерните времена

Въпреки че тази форма на масова истерия може да изглежда да принадлежи към учебниците по история, тя всъщност е също толкова често срещана в съвремието. Епидемията от смях в Танганайка от 1962 г., например, беше избухване на масова истерия в Танзания, при която неконтролируем смях, придружен от припадък, дихателни проблеми и плач, се разпространи от група ученички, до цялото училище, съседните училища и цели села. Хиляди хора бяха засегнати до известна степен. Говори се, че феноменът не е бил напълно изкоренен за около осемнадесет месеца!

Появата на масова истерия, като танцовата мания от миналото, продължават да объркват медицинската общност и макар че е лесно да се смеят като нелепо и странно поведение, изследванията показват, че има редица сложни фактори, които могат да допринесат за формирането и разпространението на колективна истерия.

Те включват слухове, изключителна тревожност или вълнение, културни вярвания, социален и политически контекст, подсилващи действия на авторитетни фигури и стрес. Случаи на масова истерия са докладвани по целия свят от векове и предоставят завладяваща представа за сложната природа на човешката психология!

Изображение в горната част: Танцова мания, или танцът на Свети Йоан, по време, изобразен от Питер Брьогел Млади. Източник: Публичен домейн

От Ḏḥwty

[ad_2]

Source link

Visited 11 times, 1 visit(s) today