Съдия даде 8 месеца на FDA, а не 75 години, за да представи данни за безопасността на експерименталните инжекционни течности на Pfizer – The Bulgarian Times

[ad_1]

Федерален съдия постанови в четвъртък, че Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) ще има на разположение осем месеца, а не исканите 75 години, за да публикува всички документи, свързани с лицензирането на ваксината Comirnaty за COVID на Pfizer.

В решението си съдия Марк Питман от Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Тексас цитира президента Джон Ф. Кенеди, който пише: „Нация, която се страхува да остави народа си да прецени истината и лъжата открито, е нация, която се страхува от народа си.“

Съдия Питман отхвърли искането на FDA, че може да публикува редактирани версии на документите със скорост от само 500 страници на месец, което би означавало, че пълният обем на документите ще стане публичен едва през 2096 г.

Въпросните документи са свързани с искане по Закона за свобода на информацията, подадено през август 2021 г. от организацията „Специалисти по обществено здраве и медицински специалисти за прозрачност“ (https://phmpt.org), група от над 30 медицински специалисти, специалисти по обществено здраве и учени от институции като Харвард, Йейл и Калифорнийския университет.

В заповедта си от четири страници съдия Питман нарежда на FDA да представи повече от 12 000 страници на документи на или преди 31 януари, а след това да „представя останалите документи със скорост 55 000 страници на всеки 30 дни, като първото представяне трябва да се извърши на или преди 1 март 2022 г., до приключване на представянето“.

Според този график почти 400 000 страници на документи ще бъдат публикувани без редакции в рамките на осем месеца, а не до 2097 г.

В искането си по Закона за свобода на информацията организацията „Специалисти по обществено здраве и медицински специалисти за прозрачност“ поиска от FDA да публикува „всички данни и информация за ваксината на Pfizer“, включително данни за безопасност и ефективност, доклади за нежелани реакции и списък на активните и неактивните съставки.

Първоначално организацията поиска ускорена обработка на подаденото от нея заявление по Закона за свобода на информацията на основание, че е налице „непреодолима нужда“ от бързо публикуване на въпросните документи, като освен това заяви, че документацията трябва да бъде изцяло публикувана в рамките на 108 дни – толкова дни са били необходими на FDA, за да одобри ваксината на Pfizer.

Когато FDA отхвърля искането на организацията, тя завежда дело срещу агенцията.

В аргументацията си FDA признава, че има „задължение“ да публикува информацията, но твърди, че нейният Център за оценка и изследване на биологичните продукти, който поддържа въпросните записи, има само 10 служители, двама, от които са „нови“.

Сюзън Бърк, ръководител на отдела за разкриване на информация и управление на надзора на FDA, заяви, че на един служител са необходими осем минути на страница, за да „извърши внимателен преглед на всички документи, които отговарят на изискванията, ред по ред и дума по дума, преди да ги представи в отговор на искане по Закона за свобода на информацията“.

В резултат на това FDA първоначално твърдеше, че са необходими 55 години, за да бъдат публикувани изцяло редактираните версии на тези документи. По-късно агенцията измени това искане на 75 години.

В заповедта си съдия Питман признава „тежестта“, която се налага на FDA при спазването на сроковете за публикуване на тези документи, но въпреки това дава ясно да се разбере, че това трябва да бъде приоритет за агенцията:

„В този случай съдът признава, че това искане по Закона за свобода на информацията може да представлява „прекомерна тежест“ за FDA… Но, както се изрази на конференцията за планиране, може би няма „по-важен въпрос в Агенцията по храните и лекарствата… от пандемията, ваксината на Пфайзер, ваксинирането на всеки американец [и] уверяването на американската общественост, че това не е било прибързано от името на САЩ.“

Освен че цитира Кенеди в заповедта си, Питман се позовава и на думите на бившия президент на САЩ Джеймс Мадисън:

„Народно правителство без народна информация или средства за нейното придобиване е само пролог към фарс или трагедия, а може би и към двете.
Знанието завинаги ще управлява невежеството: а хората, които искат да бъдат свои собствени управници, трябва да се въоръжат със силата, която дава знанието.“

Адвокатът Арън Сири от адвокатската кантора Siri & Glimstad, който представлява организацията „Специалисти по обществено здраве и медицински специалисти за прозрачност“ в съдебния процес, заяви пред Ройтерс, че заповедта на съдията „е на страната на прозрачността и отчетността“.

По-нататък, коментирайки решението, Сири написа:

„Това е голяма победа в полза на прозрачността и премахва една от спирачките, които федералните „здравни“ органи са имали върху данните, необходими на независимите учени, за да предложат решения и да се справят със сериозните проблеми на настоящата програма за ваксиниране – проблеми, които включват отслабващ имунитет, варианти, които избягват имунитета на ваксините, и, както Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) потвърдят, че ваксините не предотвратяват предаването на инфекцията.

Никой не бива да бъде принуждаван да се подлага на нежелана медицинска процедура. И макар да е достатъчно лошо, че правителството наруши това основно право на свобода, като направи задължителна ваксината за COVID-19, то също така искаше да скрие данните, като изчака да създаде напълно това, на което разчиташе, за да лицензира този продукт, докато почти всеки жив американец днес не умре. Тази форма на управление е пагубна за свободата и противоречи на откритостта, която се изисква в едно демократично общество.“

Организацията „Специалисти по обществено здраве и медицински специалисти за прозрачност“ се ангажира да публикува всички документи на FDA на своя уебсайт.

В заявление, подадено до федерален съдия през ноември, Министерството на правосъдието на САЩ, защитаващо интересите на FDA, първоначално твърди, че агенцията може да обработва около 329 000 страници на документи със скорост само 500 страници на месец, за да има време да редактира изключените от закона материали.

Според Министерството на правосъдието тези материали включват „поверителна бизнес информация и търговска тайна на Pfizer или BioNTech и лична информация за пациенти, участвали в клинични изпитвания“.

Въпреки това юридическият екип, представляващ организацията, твърди в съдебните си документи, че към 2020 г. FDA има 18 062 служители, което показва, че агенцията може да намери необходимата работна ръка, за да изпълни бързо искането по Закона за свобода на информацията.

Не е ясно дали FDA ще обжалва решението от четвъртък. В противен случай FDA и организацията „Специалисти по обществено здраве и медицински специалисти за прозрачност“ трябва да представят доклад до 1 април, в който да опишат напредъка, постигнат по отношение на публикуването на документите.

След това на всеки 90 дни ще се изисква представянето на допълнителни доклади, докато се освободи цялата документация.

През последните дни Окръжният съд на САЩ за Северния окръг на Тексас излезе с няколко важни решения, свързани с ваксините за COVID и свързаните с тях мерки.

На 3 януари съдът издаде предварителна заповед, с която забрани на Министерството на отбраната на САЩ да налага дисциплинарни наказания на военнослужещи, които се противопоставят на ваксинацията за COVID-19 по религиозни причини.

Същият съд наскоро се произнесе и срещу прилагането на наредбите за задължителни маски и ваксини на участниците във федералните програми Head Start (https://www.acf.hhs.gov/ohs).

[ad_2]

Source link

Visited 4 times, 1 visit(s) today