Златният век на Англия. 45-те години управление на Елизабет I

[ad_1]

На 17 ноември 1558 година кралица на Англия и Ирландия става Елизабет I. Последната от династията на Тюдорите се възкачва на престола след смъртта на сестра си, кралица Мери I. Дългият период, през който Елизабет I управлява, е определян като един от най-динамичните в английската история. 25-годишната кралица в годините на своето властване успява да укрепи позициите на абсолютизма, да възстанови влиянието на протестантската църква, да разгроми испанската Непобедима армада през 1588 година, с бързи темпове да колонизира Ирландия.

По същото време започва и търговската и колониална експанзия на Англия по цял свят. Заради опитите на английските търговци да стъпят в испанските колонии в Новия свят се стига до изостряне на отношенията между Англия и Испания. Толерантния подход от страна на Елизабет I довежда до появата на нов феномен – официално позволеното от държавата пиратство. Водите на Атлантическия океан се превръщат в поле на необявена война между Испания и Англия за господство върху търговските маршрути към Новия свят. Самата кралица участва като равноправен „акционер“ в пиратските начинания срещу испанците и от това печели не само огромни богатства, но и броят на корабите в кралския флот значително се увеличава.

По време на управлението ѝ кралската администрация е доведена до състоянието на безупречно работеща машина, въведен и строг ред във финансовото ведомство. Англиканската църква, като умерена форма на протестантизма, се превръща в държавна религия. Тя е напълно подчинена на държавата и става важна опора в абсолютната власт на кралицата.

Елизабет I поощрява развитието на нови производства, привлича в страната изкусни майстори, покровителства търговските компании. По нейно време са основани първите английски колонии в Америка.

45-те години, през които управлява Елизабет I, са наричани „златния век на Англия“. Това е свързано  и с разцвета на културния живот в държавата. В този период творят Шекспир, Марлоу, Бейкън и още цяла плеяда творци и мислители. Театралното изкуство преживява истински разцвет и заслуга за това има самата кралица, която освен като покровителка на театъра се изявява и в роли в любителски спектакли. През 1582 година под патронажа на Елизабет I е създадена и Кралската театрална трупа.

Елизабет I почива на 24 март 1603 година в двореца Ричмънд. Погребана е в Уестминстърското абатство.

[ad_2]

Source link