Женски фантоми от замъка Стърлинг: Призрачни срещи с слугиня и нейната кралица

[ad_1]

Приближаването към замъка Стърлинг през деня е доста обезсърчително. Изпълнен с аромат на древен прах, влажен камък и покрита с роса трева, дворецът излъчва магия от момента, в който човек стъпи вътре в земята си. А сега си представете същото чувство, същите аромати в тъмнината на нощта. Полетата около замъка са празни; единствените шумове са вашите нежни стъпки по твърдите камъни, отекващи в цялата структура, сякаш някой, някъде близо, ви следва. Във всеки ъгъл има сенки; никое слънце не ги прогонва през отворени прозорци, нито горящи факли ги отхвърлят настрана, както някога. Камъните са изветрени с възрастта, груби и студени на върха на пръстите ви. В тях има истории, скрити в пукнатини и пукнатини, но онези, които можеха да разкажат тези приказки, умряха отдавна.

Замъкът Стърлинг и гробище.

Замъкът Стърлинг и гробище. (Джузепе Мило/ CC BY 2.0 )

И все пак в тъмното, в отекващата тишина, съвсем сам в стая, охладена сама от влагата, изведнъж усещаш студен дъх на тила си.

А ти зная, че докато разказвачите са мъртви, те са не си отиде .

Обитаван ли е известният замък Стърлинг в Шотландия? (Craig /Adobe Stock)

Замъкът Стърлинг има дълга история като кралска резиденция на шотландски крале и кралици. Това беше седалището на властта на север. Земята, върху която се намира замъкът, е преминала през повече ръце, отколкото може да се преброи, от местни племена до кралете на Мерсия до пиктите през 12 век и т.н. Като такъв, не е чудно, че историята му е изпълнена с толкова кръвопролития, колкото предателство и съкровище.

Следователно това е идеалната среда за размножаване на призраци и сенки, за да направят своя вечен дом.

Замъкът Стърлинг през нощта . (Adam /Adobe Stock)

Зелената дама: Покаяна слугиня?

Жена, известна като „Зелената дама“, се разхожда из залите на замъка. Според местни хора, разгледани от приказки за Стърлинг от младостта, и водачите, които предлагат призрачни обиколки в Стърлинг, замъкът е изпълнен с женски призраци с всички нюанси на дъгата. Зелената дама обаче се страхува най -много – може би това се дължи на външния й вид, известен само с дългата коса и зелената рокля, или може би това се дължи на легендата за нейната смърт. Независимо от това, за нея се казва, че посещава залите най-често; така че естествено трябва да започнем с нейната история.

Въпреки че не е известно със сигурност кой би могъл да бъде този призрак, Зелената дама е теоретизирана като един от двама души: дъщеря на военен командир, която е била жертва на звездна връзка, която в крайна сметка е довела до самоубийството й, или неназована прислужница или обслужващо момиче на най -известната жена лидер на Шотландия (макар и временно), Мери, кралица на Шотландия.

Мери, кралица на Шотландия, отделена от нейните верни.

Мери, кралицата на Шотландия, отделена от своите верни. ( Публичен домейн ) Мнозина вярват, че призракът на Зелената дама е бил една от прислужничките на кралицата.

В годината на своя лорд 1562, кралица Мери се върна в Шотландия от Франция, след като съпругът й французин, крал Франциск, почина. Тя остана в замъка Стърлинг, домът, в който беше отгледана, заобиколен от верния народ на Стърлинг, който оценяваше, а не проклет, кралското положение на Мери на Британските острови. Една от младите жени, които се грижиха за кралицата, вярваше, че получава дара на предчувствие и пророкува, че нейната любима кралица Мария е в страшна опасност. Въпреки че не е сигурно дали Мери е вярвала в способностите на момичето за предвиждане, легендата казва, че тя е позволила на момичето да я бди, докато спи.

Приказката би имала също толкова смисъл, ако се каже, че група войници, които ценят семейството на Тюдор над Стюартската кралица, са нападнали през нощта; ако младото момиче беше предвидило опит за убийство на Мери, това нямаше да е необичайно. Това, което се случи обаче беше точно обратното. Всъщност това, което се случи след това, би могло също толкова лесно да се нарече „изроден инцидент“, както всичко останало.

Мери, кралица на Шотландия

Мери, кралица на Шотландия. ( Публичен домейн )

Една нощ, докато момичето бдеше над Мери, се казва, че се е почувствала, че се унася. Изтощено от постоянното си наблюдение, момичето затвори очи, но за момент… и се събуди, за да види леглото на кралицата си пламнало.

В обрат на съвършена ирония огънят идваше от свещта, която слугинята беше запалила, за да гарантира, че ако кралицата се събуди, докато спи, ще бъде утешена от светлината. Тъй като стаята се изпълни с дим и огън и кралицата – чиито собствени дрехи вече горяха – не можеше да се събуди и младото момиче извика на помощ колкото може по -силно.

В крайна сметка и кралицата в безсъзнание, и вкамененото момиче бяха спасени … обаче само кралицата оцеля след травматичното събитие. Момичето почина от раните си и въпреки благородните й усилия в паметта остава само цветът на роклята й и именно с този цвят тя е запомнена.

Някои казват, че Зелената лейди преследва залите на Стърлинг от чувство за вина за преживяването на кралицата почти до смъртта. Други казват, че тя е просто изгубена душа, неспособна да продължи напред поради травмата от смъртта си. Независимо от това, изглежда, че животът й не показва никакви признаци на злонамерени намерения срещу живите, така че страхът от Зелената дама вероятно идва от убеждението, че тя е поличба за нещастие.

Дали Зелената дама е поличба за нещастие? ( Раиса Канарева /Adobe Stock)

Кралица в розово?

Друг призрак, за който се смята, че скита Стърлинг, е жена на име Розовата дама. Приказките за нея са по-малко от тези за Зелената дама, така че всяка индикация коя е била тя е още по-трудна да се разбере със сигурност. И все пак една от разпространените теории е, че тя е Мери, самата кралица на Шотландия, която все още обитава стаите от детството и приюта на вдовицата.

Легендите казват, че Мери, кралицата на Шотландия може да е Розовата дама, обитаваща замъка Стърлинг.

Легендите казват, че Мери, кралицата на Шотландия може да е Розовата дама, обитаваща замъка Стърлинг. ( Публичен домейн )

Братовчедка на английската кралица Елизабет I и майка на английския крал Джеймс I и VI на Шотландия, животът на Мери беше изпълнен с презрение, политически борби и преживявания на смъртта, които несъмнено я разтърсиха до основи. Много е възможно Мери, която срещна смъртта си с острието на меч, докато главата й лежеше върху блока за екзекуции, да не може да понесе да напусне страната, която смяташе, че е нейна по право. Ако тя наистина е Розовата дама, тогава Зелената дама със сигурност е добре обгрижвана.

Екзекуцията на Мери, кралицата на Шотландия.

Екзекуцията на Мария, кралицата на Шотландия. ( Публичен домейн )

Ако някога посетите замъка Стърлинг, за първи или петдесети, помислете за тези призраци, докато се скитате из техния домейн. Те са свикнали един с друг — те са обитавали стените от стотици години — и много вероятно не ви причиняват нищо лошо. Всъщност те просто биха искали да ви кажат кои са те, за да могат имената им да бъдат запомнени. Ако някога помиришете древния прах, влажния камък и покритата с роса трева на замъка, разположен в Шотландската низина, имайте предвид насочеността на вятъра и въздушния поток. Възможно е призраците да са точно зад вас.

Горно изображение: женски призрак ( Публичен домейн ) и замъка Стърлинг. ( Публичен домейн )

От Райън Стоун

Актуализирано на 20 октомври 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 26 times, 1 visit(s) today