Енигмата на надписа Shugborough

[ad_1]

В територията на Shugborough Hall в Стафордшир, Англия, се намира паметник от 18-ти век, известен като Паметника на овчаря. Паметникът съдържа релеф, изобразяващ копие на картина на Никола Пусен и шифрован текст, който озадачава историците и дешифраторите от стотици години. Какво е значението на този външно прост, 10-буквен текст? Защо е издълбан върху паметника? Беше ли декларация за неумираща любов, код за намиране на нещо или библейска препратка? Въпреки че значението на надписа Shugborough никога не е било проверено, има няколко теории за това какво би могло да означава.

Паметникът на овчаря в имението Shugborough, озадачи историците поради мистериозния си надпис Shugborough.  (Публичен домейн)

Паметникът на овчаря в имението Shugborough, озадачи историците поради мистериозния си надпис Shugborough. ( Публичен домейн )

Дешифриране на надписа Shugborough и пастирите от Аркадия

Паметникът на овчаря е поръчан от Томас Ансън, член на британския парламент, и изработен някъде между 1748 и 1763 г. от фламандския скулптор Питър Шей. Паметникът се състои от релеф на картината на Пусен, озаглавена „Пастири от Аркадия“, която изобразява жена и трима овчари, като двама овчари сочат към гробница.

Издълбани на гроба са думите И в аркадия его , латински за „дори съм в Аркадия“. Мистериозен надпис, който все още не е декодиран, се намира под релефа и съдържа буквите OUOSVAV V. Обрамчващи тези осем букви, на малко по-ниско ниво, са буквите D M.

Толкова загадъчен е шифровият текст, че се превърна в част от международния бестселър Светата кръв и Светия Граал от Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн и историческия трилър на Дан Браун, Кодът на Да Винчи . И двете книги представят теорията, че Никола Пусен е бил член на потайния Приорат на Сион, средновековен монашески орден, и че „Пастирите на Аркадия“ съдържат дълбоки езотерични послания, скрити в него.

Десетбуквен надпис на Шугборо.  (Публичен домейн)

Десетбуквен надпис на Шугборо. ( Публичен домейн )

Еклектични герои, обсебени от надписа Shugborough

Няколко известни личности са се опитали да определят значението на надписа, включително Чарлз Дарвин, Чарлз Дикенс и Джозая Уеджууд. Всеки от тях не успя да определи целта или значението на буквите. Изложени са множество теории относно значението на това загадъчно съобщение, нито една от които не е проверена. Някои от тълкуванията са акростихи, опитвайки се да съпоставят всяка буква с първата буква на дума, докато други не са акростихи.

  • Писмата може да са били кодирано посвещение на починалата съпруга на адмирал Джордж Ансън. През 1951 г. се спекулира, че буквите означават Optimae Uxoris Optimae Sororis Viduus Amantissimus Vovit Virtutibus , което означава „Най-добрата от съпругите, най-добрата от сестрите, най-преданият вдовец посвещава [this] към твоите добродетели.“
  • Буквите може да представляват латинската фраза Оратор Ut Omnia Sunt Vanitas Ait Vanitas Vanitatum , което в превод означава „Суета на суетите, казва проповедникът; всичко е суета” от Еклисиаст 12:8.
  • Буквите може да представляват жителите на Скарбъро по времето, когато паметникът е построен, а именно „Оргрийв, обединен с Овърли и Шугборо, виконт Ансън Венейбълс Върнън“.
  • Кодът може да представлява число под формата на римски цифри. Един човек е установил, че стойностите на римските цифри на D, M и трите Vs са равни на 1515, което вероятно представлява годината 1515. По-нататъшната проверка на древните вариации на римските цифри показва, че стойностите могат да бъдат присвоени на всяка буква от серията, с изключение на U Това води до общо 1594, което е годината, в която е роден Никола Пусен.
  • Друга отчетност на писмата показва, че те се добавят към сумата от 2810. Това число може да е значително, тъй като Скарбъроу е на 2810 мили от така наречената Money Pit на остров Оук, в Нова Скотия, Канада.
  • Една от теориите е, че буквите OUSV се произнасят като губи, позовавайки се на библейския пророк Йосиф.
  • Последната теория е, че буквите VV възлизат на 10, а останалите букви са анаграма на ВЕЧЕН ЗИДАР.

Паметникът на овчаря в Стафордшир, Англия.  (Публичен домейн)

Паметникът на овчаря в Стафордшир, Англия. ( Публичен домейн )

Надписът на Шугборо и Приоратът на Сион

Едно от най-популярните вярвания, което се появи след световното увлечение от Кодът на Да Винчи и Светата кръв и Светия Граал , е че надписът кодира тайни, свързани с Приората на Сион. Всъщност, Пиер Плантар, основател на периферната братска организация, възприе фразата И в Аркадия егото , което се появява както на картината на Никола Пусен, така и на Паметника на пастира, като мото както на семейството му, така и на Приората на Сион. Поддръжниците на тази теория смятат, че декодирането на надписа, предполагаемо масонски символи, ще доведе до местоположението на Светия Граал.

Във връзка с тези твърдения, Среден е категоричен, че те са „пълна измислица“ и „псевдоистория“, стига дотам да цитира историка Ричард Барбър, който казва, че „по същество целият аргумент е гениално изградена поредица от предположения, комбинирани с принудително четене на такива осезаеми факти, като предлага.” Други, като Робърт Маккрам от Наблюдателят се цитира като казва:

Тези видове книги наистина се харесват на огромна публика, която вярва, че са „история“, но всъщност те не са история, те са вид пародия на историята.

Не е ясно дали надписът някога ще бъде декодиран, нито дали някога е имало намерение да бъде. Който и да го е написал, трябва да е знаел, че буквите ще продължат през вековете и ще бъдат разглеждани от бъдещите цивилизации. Възможно е само малцина избрани някога да са знаели целта на буквите и какво означават те.

Отхвърляйки теориите на конспирацията и фалшивата история, благодарение на интервю с лингвистичен експерт, Среден обясни, че Паметникът на овчаря и неговият надпис на Shugborough в Shugborough Hall са „предназначени да бъдат разбрани в контекста на римската погребална архитектура“. Независимо от това, надписът Shugborough остава мистериозен пъзел, който хората трябва да се опитат да решат, въпреки че истинското му значение може вече да е изгубено на страниците на историята.

Изображение отгоре: Пастирите от Аркадия, от Никола Пусен, е възпроизведено върху паметника на овчаря, заедно с надписа на Шугборо. Източник: Публичен домейн

От MR Reese

[ad_2]

Source link

Visited 17 times, 1 visit(s) today