Древният произход на новогодишните тържества

[ad_1]

На 1 януари всяка година много страни по света празнуват началото на нова година. Но няма нищо ново за Нова година. Всъщност фестивалите и тържествата, отбелязващи началото на нова календарна година, съществуват от хилядолетия. Докато някои празненства бяха просто възможност за пиене и веселие, много други празненства на Нова година бяха свързани със селскостопански или астрономически събития.

Нова година не е задължително да започва на 1 януари

В Египет, например, годината започва с годишното наводнение на Нил, което съвпада с изгрева на звездата Сириус след 70-дневно отсъствие. Това обикновено се случваше в средата на юли и се отбелязваше с фестивал, известен като Wepet Renpet , което означава „откриване на годината“. Новата година се възприемала като време на прераждане и подмладяване и била почитана с празници и специални религиозни обреди.

От друга страна финикийците и персите започват новата година с пролетното равноденствие през март. Персийската Нова година се нарича Навруз (или Норуз) и е 13-дневен пролетен фестивал, за който се смята, че е възникнал като част от зороастрийската религия. Въпреки че официалните записи за Навруз се появяват едва през 2-ри век, повечето историци смятат, че честването му датира поне от 6-ти век пр.н.е. Традициите на Новруз, като огньове и боядисани яйца, все още се празнуват в Иран и други части на Близкия изток и Азия.

Шарени яйца, самани (зелено покълващо жито) и сладки сладкиши за празника Навруз в Азербайджан. ( Али Сафаров /Adobe Stock)

Евреите празнуват началото на нова година през септември или октомври, в съответствие с лунно-слънчевия еврейски календар. Рош Хашана (на иврит „глава на годината“) започва на първия ден на Тишри, който е първият месец от гражданската година на календара, но седмият месец от неговата религиозна година. Най-ранното споменаване на Рош Хашана в равински текст идва от Мишна, законов текст от 200 г. сл. Хр., но се смята, че празникът е много по-стар, може би произхождащ от VI век пр.н.е.

Днес Рош Хашана е едновременно празник за предстоящата година и време за размисъл върху миналото и връзката на човека с Бога. Евреите често посещават специални служби в синагогите си и празнуват с ястия, включително питка хала, ябълки и мед. Празникът е свързан и с взривовете на шофар (тромпет, направен от рог на овен или кошер), който редовно звучи в синагогите по това време.

Духане на шофара. ( Джон Теодор / Adobe Stock)

Цветната лунна Нова година

Междувременно първият ден на Лунната Нова година настъпва с второто новолуние след зимното слънцестоене. Популярно наричана китайската Нова година, милиони хора в Китай, Корея, Виетнам, Япония и други страни празнуват това събитие, което също се нарича Пролетен фестивал. Китайската Нова година е една от най-старите съществуващи традиции в света. Този празник е проследен преди три хилядолетия, с произход от династията Шан. В най-ранните си дни този фестивал е бил свързан със засяването на пролетни семена, но в крайна сметка намери връзки с една завладяваща легенда.

Една популярна версия на мита обсъжда годишните подвизи на кръвожадно създание, наречено Ниан — сега китайската дума за „година“. За да се предпазят и да изплашат звяра, селяните решиха да украсят домовете си с червени орнаменти, да горят бамбук и да издават силни звуци. Тактиката проработи и ярките цветове и светлини все още присъстват в новогодишните празненства в Китай днес.

Akitu – Най-ранният записан новогодишен фестивал

Въпреки че китайската Нова година е древна, това не е най-ранният записан новогодишен фестивал – този запис датира от древен Вавилон преди около 4000 години. Тя беше дълбоко преплетена с религията и митологията. За вавилонците от древна Месопотамия първото новолуние след пролетното равноденствие – денят в края на март с еднакво количество слънчева светлина и тъмнина – предвещаваше началото на нова година и представляваше прераждането на естествения свят.

Те отбелязаха случая с мащабен религиозен фестивал, наречен Акиту (произлиза от шумерската дума за ечемик, който е бил отрязан през пролетта), който включва различен ритуал за всеки от 11-те дни. По време на Акиту статуите на боговете се разнасяха по улиците на града и се провеждаха ритуали, символизиращи победата им над силите на хаоса. Чрез тези ритуали вавилонците вярвали, че светът е символично почистен и пресъздаден от боговете в подготовка за новата година и завръщането на пролетта.

В допълнение към новата година, Атику празнува митичната победа на вавилонския бог на небето Мардук над злата морска богиня Тиамат и тя служи за важна политическа цел: през това време е коронясан нов крал или божественият мандат на настоящия владетел беше подновено.

Късен асирийски печат. Поклонник между Набу и Мардук, който стои на своя слуга дракон Mušḫuššu. 8 век пр.н.е. ( Commons )

Един завладяващ аспект на Акиту включваше един вид ритуално унижение, претърпяно от вавилонския цар. Тази особена традиция видяла краля да извеждат пред статуя на бог Мардук, лишен от кралските си регалии, удрян и след това влачен за ушите му с надеждата да го разплаче. Ако се проляха кралски сълзи, това се смяташе за знак, че Мардук е доволен и символично е удължил управлението на краля.

Свързване на Нова година с римски бог на промяната и новото начало

Римската Нова година първоначално също кореспондира с пролетното равноденствие. Ранният римски календар се състои от 10 месеца и 304 дни, като всяка нова година започва на пролетното равноденствие. Според традицията календарът е създаден от Ромул, основателят на Рим, през осми век пр.н.е.

Въпреки това през вековете календарът изпада в синхрон със слънцето и през 46 г. пр. н. е. император Юлий Цезар решава да реши проблема, като се консултира с най-видните астрономи и математици на своето време. Той представи Юлианския календар, календар, базиран на слънчева енергия, който много наподобява по-модерния григориански календар, който повечето страни по света използват днес.

Като част от своята реформа, Цезар въвежда 1 януари като първи ден от годината, отчасти в чест на съименника на месеца: Янус, римският бог на промяната и началото, чиито две лица му позволяват да погледне назад в миналото и напред в бъдеще. Тази идея се обвързва с концепцията за преход от една година към следващата.

Римляните празнуват 1 януари, като принасят жертви на Янус с надеждата да спечелят късмет за Нова година, украсяват домовете си с лаврови клонки и посещават шумни партита. Този ден се считаше за поставяне на сцената за следващите 12 месеца и беше обичайно приятелите и съседите да започнат положително годината, като си разменят добри пожелания и подаръци от смокини и мед.

Средновековните европейци празнуваха Нова година през март

В средновековна Европа обаче празненствата, съпътстващи Нова година, се считат за езически и нехристиянски и през 567 г. сл. Хр. Съветът на Турите премахва 1 януари като начало на годината, като го заменя с дни с по-религиозно значение, като декември 25 или 25 март, празникът Благовещение, наричан още „Ден на дамата“.

Празникът Благовещение е денят за честване на събитието в Библията, когато Архангел Гавраил се яви на Мария и й предложи възможността да бъде майка на Исус, Божия Син. Мария провери някои от условията и научи, че девствеността й ще остане непокътната, така че прие светата мисия. Тя моментално забременява със светото дете, решение, което ще я накара да стане най-известната жена на Земята.

Благовещението от Леонардо да Винчи. ( CC BY-SA 4.0 )

25 март е приет за първи път като празник Благовещение около 4-ти или 5-ти век. Според християнската църква празникът е празник, когато Бог влезе в човешкия свят като негов единствен син, Исус, за да спаси човечеството. Това е и празник на свободното приемане на Мария на ролята на майка на светото дете, което означава, че човечеството приема Божието действие. Божият Син трябваше да живее като човек и така щеше да дойде на света по същия начин като човек. Така датата на Благовещението е определена 9 месеца (стандартен срок на човешка бременност) преди деня на раждането на Исус.

Датата 1 януари също получи християнско значение и стана известна като Празникът на Обрязването, считан за осмия ден от живота на Христос, считано от 25 декември и следвайки еврейската традиция за обрязване осем дни след раждането, на което детето е официално дадено неговото или нейното име. Въпреки това датата 25 декември за раждането на Исус е спорна.

Папа възстанови празника на 1 януари

През 1582 г., след реформа на григорианския календар, папа Григорий XIII отново установява 1 януари като Нова година. Въпреки че повечето католически страни приеха григорианския календар почти веднага, той беше възприет едва постепенно сред протестантските страни. Държавите, принадлежащи към Източноправославната църква, също не приеха лесно Григорианския календар.

Британците, например, приемат реформирания календар едва през 1752 г. Дотогава Британската империя и техните американски колонии все още празнуваха Нова година през март!

Горно изображение: Фойерверк шоу в храма на зората в Тайланд . Всяка страна и култура има своя собствена новогодишна традиция. Източник: nirutft / Adobe Stock

От Джоана Гилън

Актуализирано на 31 декември 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 12 times, 1 visit(s) today