Забравете какво са ви учили: Юпитер не обикаля точно около Слънцето (анимация)

[ad_1]

Юпитер, петата поред от Слънцето планета, газовият гигант в системата ни, е голям. Много голям.
Толкова е голям, че не обикаля около Слънцето. Всъщност, не е точно така. Обикаля около звездата ни, но заради факта, че е 2,5 пъти по-масивен от всички други планети в системата взети заедно, той е достатъчно голям, за да измести гравитационния център на двойката Юпитер – Слънце. Центърът на масите, около който се движат Слънцето и Юпитер не се намира в самата звезда, а в точка непосредствено над слънчевата корона.

Ето как точно се случва това. Когато в пространството малък обект обикаля около по-голям, онзи с относително по-малката маса не описва орбита, която е точна окръжност с център в по-масивния обект. В действителност, двата обекта се въртят около общ гравитационен център.

В случаи, с които сме свикнали – например Земята, която обикаля около многократно по-голямото Слънце – центърът на гравитация лежи толкова близо до ядрото на по-големия обект, че феноменът с отместването е пренебрежимо малък. По-големият обект не се отмества забележимо, а малкият се върти в кръг около него.

Но в реалността всичко е много по-сложно. Например, когато Международната космическа станция (МКС) обикаля около Земята, двете тела – Земята и МКС, обикалят около общият за тях гравитационен център. Но този център е толкова близо до центъра на Земята, че движението на планетата около тази точка е абсурдно да бъде регистрирано, а МКС описва почти идеална окръжност около Земята.

Същото важи и за повечето планети, обикалящи около Слънцето. Звездата ни просто е много – много по-масивна от Земята, Венера, Меркурий и дори Сатурн. Така гравитационният център на всяка от тези двойки остава дълбоко в недрата на звездата.

С Юпитер нещата не стоят по същия начин. Газовият гигант е толкова голям, че центъра на масите, или както се нарича – барицентърът, лежи на 1,07 радиуса от центъра на Слънцето – т.е. на около 7% от слънчевия радиус над повърхността на звездата. И двете тела, Слънцето и Юпитер, обикалят около този център.
Долната анимация на NASA не е в реални мащаби, но нагледно показва точно как изглежда ситуацията:

Така накратко изглежда движението на Юпитер и Слънцето през пространството – разстоянията и големините са много различни и Юпитер си остава значително по-малък от звездата в системата ни.

Но следващия път, когато искате да блеснете с познанията си за някой щур факт относно космоса, спокойно може да твърдите, че Юпитер е толкова огромен, че не обикаля точно около Слънцето.

———–
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 6 times, 1 visit(s) today