Титанът на бароковата музика. Йохан Себастиан Бах

[ad_1]

Йохан Себастиан Бах се ражда на 21 (стар стил; 31 март нов стил) март 1685 година в Айзенах, Саксония. Той е осмото, най-малко дете в семейството на Йохан Амброзиус Бах и  Мария Елизабета Лемерхирт. В рода Бах, въпреки че основоположникът му е пекар, от самото начало на XV век музикалната професия дава хляб на мнозина. Така е и с бащата на Йохан. Родителите му обаче почиват, когато Йохан е едва на 10 години. Опеката над него поема най-големият от братята му, който работи като органист в църквата.

Йохан Кристоф започва да учи най-малкия си брат да свири. За упражненията му подбира предимно материали от класическите образци. Малкият Йохан Бах обаче открива, че брат му притежава и ноти на произведения, композирани от съвременни автори. Въпреки че тези творби са заключени в шкафа на брат му, Йохан намира начин да се добере до тях и тайно ги преписва. Разочарованието му е огромно, когато по-големият му брат научава за нощните набези на малкия Йохан и му отнема както оригиналните нотни текстове, така и преписаните копия. Бах-младши със сълзи на очи се заклева, че след като му забраняват да свири тази музика, сам ще напише друга – още по-добра. И, както ни е добре известно, спазва обещанието си.

След края на обучението си Бах сменя много длъжности. Бил е придворен музикант във Ваймар, органист в Арнщат и Мюлхаузен, капелмайстор в Кьотен. С течение на времето си печели славата на виртуозен изпълнител на орган.

През 1723 година Бах се мести да живее в Лайпциг, където остава до края на живота си. Лайпцигският период се превръща във връх на творческата му дейност. През тези години създава най-монументалните си произведения, макар че те не му носят материално благополучие. Градският съвет на Лайпциг го одобрява за длъжността кантор (диригент) на църковния хор на храма „Св. Томас“. Освен това ръководи и студентска „Музикална колегия“.

Бах пише музика до последните си дни. Създава и светска, и духовна музика. Произведенията му са за най-различни инструменти. След себе си оставя над 1000 творби, но приживе успява да издаде само една – празничната кантата „Бог е моят господар“. През последните години от живота му репутацията му и на изпълнител започва да губи от блясъка си. Като композитор пък го смятат за старомоден в сравнение с процъфтяващия класицизъм.

Освен това Йохан Бах почти ослепява. Музиката си диктува на зет си, който я записва нотите на хартия. През 1750 година в Лайпциг пристига известният по онова време английски офталмолог Джон Тейлър. Репутацията на лекаря е спорна – някои го смятат за шарлатанин. Тейлър извършва две операции на очите на Бах, но и двете се без резултат.

Последното произведение, което създава Йохан Себастиан Бах е „Ето, представям се пред трона ти“. На 18 юли 1750 година за кратко се случва чудо и Бах проглежда. Но същата вечер получава мозъчен инсулт и десет дни по-късно, на 28 юли, почива. Някои винят за смъртта му некадърните операции на Джон Тейлър.

Материалното наследството на Бах е оценено на 1000 талера и представлява 5 клавесина, 3 цигулки, 3 виоли, 2 виолончела… и 52 книги на богословска тематика. Йохан Бах се жени два пъти и от двата си брака има общо 20 деца. 

Но титаничното му наследство са онези над 1000 творби, които композира. Творчеството му, макар и неоценено приживе, повлиява композитори като Моцарт, Бетховен, Шопен, Менделсон, самите те превърнали се по-късно в класици.

Композиторът е погребан близо до църквата „Св. Томас“, където служи в продължение на 27 години. Постепенно забравата се разпростира над името и творчеството му. Едва през 1894 година останките на Бах случайно са открити по време на строителни дейности. Препогребани са в „Св. Томас“.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 18 times, 1 visit(s) today