Home ЛЮБОПИТНО Пътят на една бедна провинциална немкиня до императорския трон на Русия. Екатерина II Велика

Пътят на една бедна провинциална немкиня до императорския трон на Русия. Екатерина II Велика

by admin


На 2 май 1729 година в малкото градче в Щетин (днес Шчечин), Померания, се ражда София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст. Израства в обеднял аристократичен род, но още от детските си години бъдещата императрица на Русия Екатерина II Велика демонстрира заложбите си да учи и да проявява любопитство към света.

Екатерина през 1744 г.

През февруари 1744 година заминава за Русия, където е определена за съпруга на бъдещия император Петър III. След години на възходи и падения, през 1762 година Екатерина извършва “безкръвен дворцов преврат” и заема руския престол.

Единствена от руските императрици, която е удостоена с титлата Велика. Времето на управлението е смятано за “Златен век” на Русия, а политиката ѝ е определяна като “Просветителски абсолютизъм”. 

По времето на Екатерина II в тромавата империя се случват няколко важни реформи. Първо е реформиран Сенатът. Продължавайки делото на императрица Елисавета  Петровна, Екатерина II обявява секуларизацията на църковните имоти. Премахва гетманството в Украйна. Създава и ръководи Законодателна комисия, която между 1767-1769 година се заема със систематизиране и съгласуване на законодателството в империята. По нейна инициатива на територията на големите градове в империята се създава мрежа от обществени училища, чиято задача е да ограмоти възможно най-много деца от градското население.

Не по-малки са успехите на империята и във външната политика на Екатерина II. След Руско-турските войни от 1768-1774, 1787-1791 година, Русия укрепва излаза си на Черно море, присъединявайки към територията си Северното Черноморие, Крим, Кубан, Източна Грузия. На запад три големи части от Жечпосполита също са завладени и присъединени към империята.

Екатерина II води оживена кореспонденция с мнозина видни френски хуманисти от епохата на Просвещението, най-изтъкнат от които е Волтер. Самата тя е автор на художествени, публицистични и научно-популярни съчинения.

Пълната ѝ титла, използвана при официални случаи, звучи така:
С Божията милост, Ние, Екатерина Втора, Императрица и самодържица всерусийска, московска, киевска, владимирска, новгородска, царица казанска, царица астраханска, царица сибирска, господарка псковска и велика княгиня смоленска, княгиня естландска, лифландска, карелска, тверска, югорска, пермска, вятска, българска и други, господарка и велика княгиня новгородска на ниските земи, черниговска, рязанска, ростовска, ярославска, белозерска, удорска, обдорска, кондийска и на всички северни земи повелителка и господарка на иверските земи, на карталинските и грузинските царе и кабардински земи, на черкаските и горски князе и на други, наследствена господарка и притежателка


Екатерина II Велика почива на 17 ноември 1796 година в Петербург.
Погребана е в Катедралата “св. Петър и Павел” в Санкт Петербург, редом до Петър I, съпругът ѝ Петър III и другите велики самодържци на Руската империя.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>Source link

(Visited 5 times, 1 visits today)
Да го споделим с приятели 🙂

Related Articles