Откриха черна дупка с 55 000 пъти масата на Слънцето

[ad_1]

pixabay.com

Mистериите на космоса не спират да ни учудват. Сега изследователи от Университета в Мелбърн и Университета Монаш са работили заедно върху съвместно проучване, публикувано в списание Nature Astronomy, и подробно описват откриването на черна дупка, която са нарекли „Златокоса“.

Това е едва втората разкрита някога черна дупка със средна маса и се появява бързо по петите на първата, която се случи едва миналата година. „Златокоса“ попада точно между най-малките и най-големите черни дупки, откривани някога, и всъщност това е липсващо парче, което свързва два вида черни дупки: такива, направени от звезди и такива с гигантски размери, намиращи се в центъра на по-голямата част от галактиките.

Това откритие ще помогне на учените да разберат как първоначално възникват масивни черни дупки. Джеймс Пейнтер от университет в Мелбърн и водещ автор на изследването, казва:

„Макар да знаем, че тези свръхмасивни черни дупки дебнат в ядрата на повечето, ако не и на всички галактики, ние не разбираме как те могат да растат толкова големи във Вселената“.

Гравитационно излъчен гама-лъч помогна на екипа да открие тази черна дупка, която всъщност има 55 000 пъти масата на Слънцето. Те използват софтуер, специално създаден за намиране на черни дупки от гравитационни вълни, за да я уловят. И изследователите вече са в състояние да разберат повече за тази гледка и нейното създаване.

„Тази новооткрита черна дупка може да бъде древна реликва – изконна черна дупка – създадена в ранната Вселена преди първите звезди и галактики да се образуват“, казва професор Ерик Тран, съавтор на изследването от Университетското училище по физика и астрономия в Монаш и главен изследовател на Центъра за върхови постижения на ARC за откриване на гравитационна вълна (OzGrav).

„Тези ранни черни дупки може да са семената на свръхмасивните черни дупки, които живеят в сърцата на галактиките днес.“ Професор Рейчъл Уебстър, съавтор на изследването и пионер в гравитационните лещи от Университета в Мелбърн , допълва:

„Използвайки този нов кандидат за черна дупка, можем да изчислим общия брой на тези обекти във Вселената. Предвидихме, че това може да е възможно още преди 30 години и сега е вълнуващо да открием силен потвърждаващ пример.“

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Черна дупка в нашата галактика е толкова масивна, че не трябва да съществува

Земята е много по-близко до супермасивната черна дупка в галактиката ни, отколкото предполагахме

Гигантската черна дупка M87 започва да разкрива тайните си

Може ли да се извлича енергия от въртяща се черна дупка?

Ако обичате да ни четете, можете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

 

[ad_2]

Source link

Visited 11 times, 1 visit(s) today