„Назаретския надпис“ вероятно няма нищо общо с изчезването на тялото на Христос

[ad_1]

Интердисциплинарен екип от американски учени е извършил химически анализ на така нареченият „Назаретски надпис“, за който се твърди, че е охранявал от мародери гробницата на Исус Христос след изчезването на тленните му останки от нея. Според анализите, таблицата е изработена много по-рано, отколкото се смята, при това на съвсем различно място.

За резултатите от изследването, извършено от екип, воден от американския историк Кайл Харпър и геохимици от Университета на Оклхома, учените разказват в статия за списание Science. Експертите са получили разрешение да изземат малка проба от задната страна на мраморната плочка, която днес се съхранява в Националната библиотека във Франция. Върху таблицата е изсечен античен текст, който предупреждава дръзналите да ограбват погребения, че ги чака най-суровото наказание – смърт, ако посмеят да откраднат тленните останки. Този текст е известен като „Назаретски надпис“.

Прието е, че така е бил записан в указ на император Клавдий, който е издаден след изчезването от гробницата на тялото на Исус Христос. Освен това се смята, че надписът, забраняващ посегателствата върху погребения, се отнася към 41 година. Новото изследване обаче показва, че плочата е създадена не след смъртта на Христос, а много преди неговото рождение. Нещо повече – артефактът изобщо няма отношение към Назарет.

Експертите по геохимия са достигнали до изводите си, след като стриват един милиграм от мраморния образец и провеждат анализи с помощта на съвременните лазерни технологии. Учените са измерили съотношението на изотопите на въглерод и кислород, а това е своеобразен химически „отпечатък“, по който може да се определи мястото, откъдето е извлечен мрамора. В конкретния случай химическият отпечатък сочи към малка кариера, намираща се на гръцкия остров Кос. Това, според учените, е неоспоримо доказателство, че мраморната плочка „не е от Назарет“. В същото време, обаче, експертите признават, че резултатите от изследването им не опровергават възможен сценарий, при който мраморът от гръцкия остров да е доставен в Назарет, където върху камъка да е изсечен надписа. Изследователите обаче са убедени, че подобна хипотеза е твърде малко вероятна.

Първо, защото такъв тип гръцки мрамор не е откриван досега в Назарет или околностите му. Второ, извършен е анализ и на самия текст, изсечен върху плочката. Изхождайки от стила и възрастта на кариерата, откъдето е добит мрамора, Харпър и колегите му изказват хипотезата, че стелата е гравирана през I век пр.н.е., тоест, доста преди раждането на Христос. От това следва, че артефактът не е създаден за да предпазва гробницата, непосредствено след смъртта на Исус.

Предполага се, че надписът е направен след смъртта на един от владетелите на остров Кос, известен като тиранът Никий. Известно време след смъртта му, около 20 пр.н.е., разгневените жители на остров Кос отварят гробницата му и вадят от нея тленните му останки. Октавиан Август, който вече е едноличен владетел в Рим, добре познава Никий. Съществува вероятност точно Август да е наредил възстановяването на реда и законността в размирния регион, и надписът върху мраморната плочка да е следствие от неговите заповеди. За да потвърдят тази хипотеза, изследователите смятат да извършат химически анализи и на други римски и гръцки мраморни артефакти.

Историята на „Назаретския надпис“ е доста мъглява. Приема се, че през 1878 година мраморната табличка става собственост на бившия собственик на Лувъра Вилхелм Френер. Той я купува от неизвестен антикварен търговец от Париж и я пази в личната си колекция до смъртта си. Точно той оставя след себе си загадъчна бележка, в която се твърди, че мраморната плочка „произхожда от Назарет“. На база на тази записка, през 1930 година френският археолог Франц Кумон изказва предположението, че артефактът има някаква връзка с изчезването на тялото на Исус Христос от гробницата, в която е положено след разпятието.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 4 times, 1 visit(s) today