Какво се случи с изгубената колония на остров Роанок?

[ad_1]

Ранните английски заселници от остров Роанок в Новия свят създават домове и живеят заедно с коренното население, но след това изчезват напълно, оставяйки след себе си кодирано послание за други колонисти. Ако имаше оцелели от загадъчните събития на тяхното изчезване, къде отидоха? Каква беше съдбата на изчезналата колония на остров Роанок?

Трудности за колония на остров Роанок

През 1584 г. англичаните се опитват да създадат колония в Новия свят на остров Роанок, Северна Каролина. На следващата година колонията е изоставена поради суровото време, липсата на доставки и лошите отношения с коренното население. Три години по-късно е предприет втори опит за колонизация. Тъй като борбата за оцеляване и процъфтяване продължава, един от заселниците, капитан Джон Уайт, е принуден да се върне в Англия, за да получи провизии.

Село Секотон в Роанок, рисувано от заселник и художник управител Джон Уайт c.1585

Село Секотон в Роанок, рисувано от заселник и художник управител Джон Уайт c.1585. ( Публичен домейн )

През 1587 г. дъщерята на Уайт ражда Вирджиния Даре, за която се твърди, че е първото английско дете, родено в Новия свят.

Оставяйки зад себе си приятели и семейство, Уайт отплава до Англия против волята си. Той остана там три години, тъй като кралицата забрани всяко корабоплаване поради атаките на испанската Армада срещу Англия.

Изчезнал!

Когато се връща най-накрая през 1590 г., колонията на остров Роанок е изчезнала и се казва, че Уайт е намерил само думите „CRO“ и „CROATOAN“, издълбани на две дървета.

„CRO“, написано на дърво, част от представлението „Изгубената колония“ в Националния исторически обект Форт Роли.

„CRO“, написано на дърво, част от представлението „Изгубената колония“ в Националния исторически обект Форт Роли. (Сара Щирч / CC BY 4.0 )

Когато Уайт видя тези думи, той заключи, че заселниците са потърсили помощта на индианците-хървати на близкия остров Хатерас. По-рано заселниците бяха решили, че ако се преместят поради бедствие или нападнат изображение на Малтийски кръст, ще бъдат изоставени. Уайт не намери такъв символ.

Изгубените колонисти на остров Роанок присъединиха ли се към хърватците?

Хърватите бяха приятелски настроени към заселниците, тъй като англичаните успяха да установят добри отношения с тях, когато основаха своята колония през 1587 г. По този начин беше разумно да се предположи, че колонистите са отишли ​​на остров Хатерас по време на отсъствието на Уайт. Докоснат от ужасно време и опасно неохотен ветроходен екипаж, Уайт не успя да разследва въпроса допълнително.

Вместо това той се върна в Англия, оставяйки след себе си мистериозното изчезване на колонията, дъщеря си и внучката си. Той така и не се завърна в Новия свят. Следователно никой не е сигурен в съдбата, сполетяла английските заселници на остров Роанок.

Една от теориите относно изчезването на английската колония на остров Роанок е, че те са успели да се интегрират с народа на Хърватия. Твърди се, че последвалите английски историци споменават племе от индианци от Северна Каролина, които свободно говорят английски, практикуват християнство и се наричат ​​индианци-хървати. Освен това имаше между 20 и 30 английски фамилни имена от заселници Роанок, намерени в племето Хърват, което предполага, че е настъпила интеграция между двата народа.

Танцуващи индианци от Секотан в Северна Каролина.  Акварел, рисуван от изследовател и художник Джон Уайт през 1585 г.

Танцуващи индианци от Секотан в Северна Каролина. Акварел, рисуван от изследовател и художник Джон Уайт през 1585 г. ( Публичен домейн )

Съвсем наскоро Центърът за наука и изследвания на Изгубената колония инициира „ДНК проект на изгубената колония“, за да разследва дали заселниците от Роанок са се асимилирали с хърватите.

При археологически разкопки върху останките на индийско село в Кейп Крийк и Памлико Саунд близо до нос Хатерас са открити не само артефакти, произведени от индийците, но и европейски търговски стоки. Макар че това показва, че хърватците вероятно са имали контакт със заселниците от Роанок, не е достатъчно да се каже, че двата народа са били асимилирани.

Смятало се, че самите хървати са изчезнали в началото на 17 век. Техните преки потомци, Lumbee (които съществуват и до днес), започват да се появяват около 50 години след изчезването на заселниците от Роанок. Една от забележителните характеристики на хората от Лумби, както посочват наблюдателите, са европейските им черти. До 1650 г. Лъмби мигрира и се установява в окръг Робесън.

Въпреки че бракосъчетанието между хърватците и английските заселници е най-популярното обяснение за произхода на Лумби, то не се приема от всички. Например, някои се абонират за „теорията на чероки“, в която някои от чероките маршируват у дома, след като се бият с Тускарора (в началото на 18 век) с полковник Джон Барнуел, решават да останат в окръг Робесън и се женят с местните жители. Сред Lumbee е съобщено, че тяхната устна традиция съдържа четири различни теории за миграцията.

Тайнственият смел камък, измама ли е или последното съобщение на изгубена дъщеря?

Въпреки че мнозина вярват, че колонистите са се присъединили към хърватите и в крайна сметка са станали лумби, някои вярват, че по-тъмна съдба е сполетяла заселниците. Откритият през 20-ти век Dare Stone записва, че броят на заселниците е намалял до 24 в резултат на болести и война с враждебни местни жители. В крайна сметка от първоначалните заселници са останали само седем.

Една от тях беше Елинор Уайт Дърз, дъщерята на капитан Джон Уайт и предполагаемия производител на камъка. Твърди се обаче, че Dare Stone е измама. Освен това археологическите доказателства все още не са доказали, че заселниците бавно загиват, тъй като досега не са открити погребения.

Въпреки това наскоро изследователите решиха да погледнат отново на Dare Stone. Първоначално той е бил пренебрегнат поради появата на други камъни за измама скоро след откриването му, но повторното изследване показва, че е различно от другите (доказани) фалшификати. Писането е направено от друга ръка и по-вероятно е думите да са се появили в подходящия период от време (не са включени очевидни съвременни думи).

Отпред и отзад на оригиналния Dare Stone. ( Университет Бренау )

Ед Шредер, геолог и президент на университета Бренау в Джорджия, където се съхранява Dare Stone, изглежда колебливо обнадежден за резултатите от новия анализ. Той казва: “Ако този камък е истински, това е най-значимият артефакт в американската история на ранното европейско селище. И ако не е, това е един от най-великолепните фалшификати на всички времена.”

Шрадер продължи, че Даре е била „умерено образована“ и съпруга на каменоделец, така че вероятно е имала уменията, необходими за създаването на надписа. Преди обаче Шрадер да настоява за скъпо и „изчерпателно геохимично разследване“, той поиска професор от Бренау да събере екип от лингвисти, за да даде на езика на камъка по-задълбочен анализ.

Други теории за случилото се с колонията Роанок предполагат, че канибализмът от местните племена се дължи на липсата на човешки останки или че заселниците загиват в морето, докато се опитват да се върнат в Англия.

Последни открития, свързани с изгубената колония Роанок

През 2020 г. две различни теории, свързани с мистерията на колонията Роанок, направиха заглавия. Първият идва от Скот Доусън, който е родом от остров Хатерас и е аматьорски археолог, прекарал повече от десетилетие в разкопки на място, за което се вярва, че е свързано с мистериозното изчезване на колонията.

Изследователят е намерил мъниста, инструменти и върхове на индиански стрели заедно с артефакти, които са свързани с английските заселници. Доусън вярва, че това са доказателства за „лагер на оцелелите“, където повечето от колонистите са се преместили и са се интегрирали с племето на хърватите след изоставянето на първоначалната колония и „масирани политически изригвания и разногласия“. Смята се, че „лагерът на оцелелите“ на остров Хатерас е бил идеалното място за къмпинг на свалените колонисти да изчакат кораба да се върне от Англия. Смята се, че сепаратистите в крайна сметка са се интегрирали с местното племе – подкрепяйки популярното вярване за случилото се.

Второто проучване, публикувано през 2020 г., свързано със загубената колония Роанок, предполага, че оцелелите са живели сред местното население в днешния окръг Берти, Северна Каролина. Според съобщение за пресата на Фондация „Първа колония“, „английски керамични изделия, датиращи от 1580-те години, включително кани и саксии, използвани за приготвяне, консумация и съхранение на храна, са били открити в окръг Берти“. Изследователите твърдят, че артефактите показват, че на мястото е имало дългосрочно обитаване на оцелелите от Роанок.

Фил Еванс, президент на Фондация „Първа колония“, вярва, че тези артефакти показват, че поне едно семейство от изгубената колония Роанок „е живяло там и вероятно някои слуги“. Артефактите включват „колба Мартинкамп и испански буркан с маслини“, за които се твърди, че са подобни на керамика, открита в историческото място Форт Роли на остров Роанок, и на предмети, открити на мястото на колонията в Джеймстаун. Както пише Ашли Коуи, „утвърдените експерти от Роанок силно поставят под съмнение новите открития, свързани с тази последна теория за колониите в Роанок“.

Горно изображение: Илюстрация, изобразяваща капитан Джон Уайт, който се връща на остров Роанок и открива думата „ХЪРВАТ“, изсечена в дърво в палисада на крепостта. Източник: Общите домове

Актуализирано на 4 юни 2021 г.

Препратки

anilbalan.com, 2011. Мистерията на Хърватската. [Online]
Наличен в: http://anilbalan.com/2011/10/17/the-croatoan-mystery/

chickamaugacherokee.org, 2015. Хърватските индианци. [Online]
Наличен в: http://chickamaugacherokee.org/croatan/

Чайлдс, TM, 2013. Смелите камъни. [Online]
Наличен в: http://ncpedia.org/dare-stones

Евънс, PW, 2006. Хърватски индианци. [Online]
Наличен в: http://ncpedia.org/croatoan-indians

roanokeisland.net, 2015. История на остров Роанок. [Online]
Наличен в: http://roanokeisland.net/history

Stilling, GES, 2015. Ламби индианци. [Online]
Наличен в: http://ncpedia.org/lumbee/origins

Центърът за наука и изследвания „Изгубената колония“, 2007. ДНК проект за изгубени колонии. [Online]
Наличен в: http://www.lost-colony.com/DNAproj.html

От tywty

[ad_2]

Source link

Visited 64 times, 1 visit(s) today