Двама мъже в затвора след откриване на съкровище за 15 милиона долара в UK

 

Откривателите на съкровището

Двама иманяри, които откриват удивително сукровище състоящо се от сребърни слитъци и монети, погребани преди повече от 1000 години от викингски воин в Херефордшир, получават дълги присъди за кражба.

Джордж Пауъл, 38-годишен от Newport, и Layton Davies, 51, от Pontypridd, трябваше законно да обявят находката, която се оценява на стойност 12 милиона паунда, но вместо това започват да я показват на дилъри, успяват да продадат част от нея .

„Вие измамихте фермера, майка му, и цялото английското общество, като укрихте и по този начин извършите кражба на тези вещи“, казва съдията. „Все още не ви е ясно защо? Защото съкровището принадлежи на английската  нация. Ползата за нацията е, че тези предмети могат да бъдат видени и да възхищават всички ако се намират в Кралския музей.

„Кражбата на предмети, която сте направили, лишава обществеността от възможността да види и да се наслади на тези богатства. По закон когато се намери съкровище, то принадлежи от момента на откриването му  на британската нация. “

Сред бижутата, датирани от пети до девети век са били: пръстен, гривна за ръце и малка кристална топка, държана от златни ивици, които са били носени като висулки.

Всички бижута и един слитък са били иззети от властите, но по-голямата част от 300-те англосаксонски монети, за които полицията има информация че са намерени и продадени, са останали неоткрити за разочарование на историците, които смятат че продаденото е изключително ценно.Възстановените предмети се оценяват на стойност около 3 милиона лири, а общото имане може да е над 12 милиона лири.

Историците твърдят, че възстановените предмети дават нова светлина за борбата за власт през девети век , но ако липсващите вещи не бъдат открити и върнати, шансът обществото да разбере повече за живота по времето на цар Алфред Велики ще бъде изагубен.

Пауъл и Дейвис са направили откритието си в земята  собственост на лорд Каули в близост до Льоминстър през юни 2015 г. Като това става без знанието и разрешението на Лорд Каули.

Кралският съд на Уорчестър е научил, че след като са открили, Пауъл и Дейвис не са информирали властите за тяхното откритие, а са се заели да продават монетите на частни колекционери. Съкровището включва преиод от  двама много редки „ императори“, съответно: крал Алфред Велики от Уесекс и Целулф II от Мерсия, разкривайки неизвестен до момента военен договор между двамата.

След като са започнали да се разпространяват слухове за откритото съкровище, златото и един слитък иззети от полицията  но същата бе особен резултат е успяла да възтанови  само 30 от 300-те монети.

Служители заявяват, че случаят трябва да служи като предупреждение за други иманяри, изкушени да не декларират и предават находките си, и призовават за помощ обществото за откриването на липсващите монети.

Началникът на местната полиция в Херефордшир Сут Сю Томас казва: „Надявам се този процес да е за урок на  всички любители на металдетектинга, ние приемаме този вид престъпления много сериозно. Криминално престъпление е да не се декларират всички видове архиелогически находки в местният кралски музей “

В крайна сметка Британският съд награждава за особенни заслуги към британското общество със пълен „ол инклузив“ Пауъл за период от 10 години и Дейвис за период от 8 години.

Инфо:ТУК

Visited 1 906 times, 1 visit(s) today