Гигантски мамутски капани, разкрити извън Мексико Сити с множество скелети вътре

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

За първи път археолозите в Мексико откриха преки доказателства, че древните хора всъщност са проектирали капани, за да ловуват и убиват вълнести мамути, за да ги касапят за месото и кожите си.

Вече знаем, че хората са убивали и изсичали мамути, за да оцелеят през ледниковия период. Но въпросът за това как е бил предмет на дебат и затова ново откритие на юг от границата поражда вълнение.

В град Тултепек, северно от Мексико Сити, археолозите са разкопали две ями, които хората са изкопали преди 15 000 години. Стада мамути, обикалящи района, и хората очевидно биха принудили масивните животни да паднат в ямите до смърт, като използваха копия и огън, за да ги изплашат над ръба.

Място на разкопките в Тултепек в Мексико, където ловци-събирачи изкопали ями, за да заловят мамути. Изображение чрез YouTube.
Тултепек по отношение на Мексико Сити, който е засенчен в светло синьо на картата. Изображение чрез YouTube.

Този метод е бил очевидно успешен, тъй като до момента екипът е открил стотици кости от поне 14 мамути.

Мястото за копаене, където все още се намират мамутски кости. Изображение чрез YouTube.

Избиването на мамутско убийство при лов би било доста постижение, което би осигурило храна за дълъг период от време за цялата група, както и кожи, за да се направят дрехи и одеала и кости, от които да се издълбаят инструменти и оръжия и други предмети за търговия, всичко в опит да оцелее в тежките условия на ледниковия период.

Ловът на мамути би бил опасна дейност, така че изкопаването на ями би намалило риска за живота на ловците.

Досега никога не са били открити доказателства за капани на мамути, което прави тази находка още по-значима.

„(Това) представлява вододел, пробен камък за онова, което си представяхме досега, е взаимодействието на групите ловци-събирачи с тези огромни тревопасни животни“, заяви в изявление археологът на Националния институт по антропология и история на Мексико Педро Франсиско Санчес Нава.

„Преди това имаше малко доказателства, че ловците нападат мамути“, добави лидерът на разкопките Луис Кордоба Барадас. „Смяташе се, че са ги уплашили да затънат в блата и след това са чакали да умрат. Това е доказателство за директни атаки срещу мамути. В Тултепек можем да видим, че е имало намерение да се ловува и да се използват мамутите. „

Мамутите са бродили по Земята милиони години в Европа, Северна Америка и Азия, преди промяна в климата да започне тенденция на затопляне, която е причинила техния упадък. Последните мамути щяха да попаднат в капан на арктически остров, северно от мястото, където Аляска и Русия почти се срещат. Това малко стадо мамути ще продължи да съществува хиляди години, докато кръстосването и замърсяването с вода ги унищожи само преди 4000 години, което означава, че мамутите все още са живели, когато древните египтяни са построили Великата пирамида.

11 000 години преди това, ловците-събирачи в Мексико изпълниха стратегията на ямата, като взеха това, от което се нуждаеха, от труповете на мамути и оставиха останалите останки да разкрием 15 000 години по-късно през 2019 г.

Черепът и бивните на мамут, който ловците са хванали в капан преди 15 000 години. Изображение чрез YouTube.

Според прессъобщението, преведено от Google Translate:

В три от профилите, изложени от този голям изкоп (40 на 100 метра и дълбочина 8), Кордоба наблюдава различни мамутни кости, но това, което привлече вниманието му, бяха вертикални прорези в подреждането на слоевете или слоевете. Това бяха два гроба със стени от почти 90 градуса, дълбочина 1,70 метра и диаметър 25 метра, които бяха използвани като капани за тези пробосциди.

Археологът каза, че на мястото, наречено „Тултепек II“, където те са работили почти десет месеца с подкрепата на кметството, са възстановени 824 кости, без анатомична връзка, най-вече съответстващи на 14 мамути. Останките от осем идват от първите две изкопни единици, разположени в югозападния ъгъл на земята; докато останките на шестима други бяха спасени на север от него, в третия изкоп.

В рамките на тези ями, под 3,50 метра, са възстановени осем черепа, пет челюсти, сто прешлени, 179 ребра, 11 лопатки, пет раменни кости, в допълнение към лакътните кости (кубчета дълга кост), таза, бедрените кости, пищялите и други “ малки ”кости.

Гигантска кост от мамут. Изображение чрез YouTube.
Мамут остава. Изображение чрез YouTube.
Кости на мамутови крака. Изображение чрез YouTube.

И в Мексико изменението на климата оказа влияние, което доведе до по-суха среда в Мексиканския басейн.

За да разберем напълно това откритие … в края на плейстоцена, време на голяма климатична нестабилност, при което полюсите бяха замръзнали, поради което нивото падаше от морето по цялата планета и по-суха среда в няколко региона, в случая с Мексиканския басейн .

Вулканично изригване преди около 14 700 години също е засегнало района и е свалило нивото на езерото, достатъчно за ловците да използват новооткритите равнини, за да изкопаят капаните си.

В този смисъл праисторическите капани на Тултепек са били изкопани в глината на дъното на езерото Ксалтокан, преди около 15 хиляди години, когато нивата им са се спуснали и са оставили открити големи равнини. Този глобален феномен съвпадна с локален: голямото изригване на Попокатепетл преди 14 700 години, което мотивира голяма мобилизация на животни и хора в северната част на Мексиканския басейн, където падането на вулканичната пепел беше по-ниско.

След това екип от около 20 до 30 ловци би използвал огън, клони и копия, за да отдели мамут от стадото и да го насочи към яма, където след това да бъде натиснат, което е различно от начина, по който учебниците представят лов на мамут днес.

Страната на скала на мястото на Тултепек. Изображение чрез YouTube.

На пресконференция и от името на антрополога Диего Прието Ернандес, генерален директор на института, Санчес Нава заяви, че тази констатация променя тази „случайна“ и „евентуална“ сцена, която учебниците са използвали за лов на мамути: тази на животно, което е било нападнат само когато падна в блато. От друга страна, разкопките в Сан Антонио Ксауенто демонстрират използването на околната среда и социалната организация, постигнати от първите заселници от Мексиканския басейн, за да предприемат тази ловна дейност.

Накратко, хората не са чакали мамут да се забие случайно. Те поеха инициативата и поставиха специален капан, за да ги ловят активно.

Това откритие променя вижданията ни за лов на мамути от древни хора.

След това ловците се спускаха в ямите, за да заколят наградата си, но те също така показваха голямо уважение към животното, като често подреждаха костите по начин да го почетат и да благодарят за издръжката, която им осигурява. И не оставиха нищо за губене. Екипът също намери доказателства, че ловците са използвали костите на животното, за да го заколят.

Кордоба каза, че ребрата на тези животни, както е показано в петте марки, са били използвани за нарязване на месото. Намерен е и краят на лакътната кост, която е служила като инструмент за полиране, вероятно за отстраняване на мазнините от кожата. Освен това органите са били консумирани, включително езикът, който може да тежи до 12 килограма, поради което черепите им често се намират обърнати.

Мамутови прешлени. Изображение чрез YouTube.
Различни кости от мамут. Изображение чрез YouTube.

Очевидно един такъв мамут е имал по-специално значение за ловците от останалите.

Този образец има знак за атака и се отбелязва, че лявата му защита, по-къса от дясната, се регенерира след фрактура; индикации, че събирачите на ловци са го наблюдавали и са се опитвали да го ловят в продължение на години, „затова трябваше да го смятат за смел, свиреп и му показаха уважението си по този начин, с тази конкретна уредба“, казва Луис Кордоба.

Таз на мамут. Изображение чрез YouTube.
Череп и бивни на мамут. Дали това е звярът, който ловците толкова уважават? Изображение чрез YouTube.

Костите вероятно ще бъдат изложени в различни музеи. Междувременно мястото на разкопките трябва да се превърне в сметище, което е жалко.

Екипът обаче вярва, че има повече ями в района, които могат да бъдат намерени, тъй като точно като залавянето днес, ловците-събирачи биха имали по-голям успех в настройването на множество капани. Така че е напълно възможно в близко бъдеще да бъдат изкопани повече ями, заедно с още повече мамутови кости, добавяйки повече към историята на мамутите, която продължава да се развива след повече от 15 000 години.


Представено изображение: Екранна снимка на YouTube

[ad_2]

Source link

Visited 9 times, 1 visit(s) today