Флаш памет от една единствена молекула

супер флаш памет

Запазването на информация на флаш дискове е ежедневие, поради удобството от малкия им размер и възможността за изтриване. Въпреки направения прогрес в намаляването на размера и увеличаването на обема на информация, учените се затрудняват да ги направят по-малки от 10 нанометра за клетка информация.

Международен екип от учени са направили пробив в областта, като са успели да запазят информация в една единствена молекула.

Цялото устройство е с размерите на три молекули, и представлява две молекули, придържащи електроните, които съдържат информация, и трета молекула, която играе ролята на миниатюрна клетка. За да стане по-ясно, всяка страна на клетката е с размер около един нанометър.

В публикуваните резултати от експеримента се обяснява, че учените са използвали молекула волфрам за клетката, и молекули селениев триоксид за придържане на електроните. Впечатляващо се оказал факта, че така изградената „флашка“ останала стабилна при температура от 600 градуса и е запазила надеждно електроните в продължение на 336 часа, което е бил и максималния срок за опита.

Разбира се, проучването е все още на много ранен етап и ще мине доста време преди да можем да записваме снимките си в молекули. Учените от университета в Глазгоу, Шотландия, оглавили експеримента, фокусират усилията си върху забързването на процеса, както и това той да стане по-ефективен, тъй като в момента се налага използването на много голям волтаж, в сравнение със съществуващите устройства.

„Настройването на устройството и запаметяването на информация отне няколко десети секунди и милисекунди. За да пребори конкуренцията на съществуващите устройства, това молекулярно чудовище ще трябва да стане много по-бързо.“ – казва Адам Кларк Естес, участвал в експеримента.

Учените обаче вярват, че по изградения модел могат да направят записа на информация със скорост от пикосекунди (пикосекунда е една милионна от една милионна част от секундата, или 0.000 000 000 001 секунда).

Учените обясняват, че на този етап фактическия начин, по който електроните влизат в молекулата ще окаже внимание на работата на устройството, и не очакват подобни скорости засега.

В миналото учени са успявали да създадат флаш памет с дебелина един атом от слой графен, но слоевете е трябвало да се наслагват за да работи устройството. Новия експеримент за първи път разработва самостоятелно устройство с размер на една молекула, което може да бъде използвано за запазване на информация.

И въпреки, че е още в начален стадий, това е едно вълнуващо развитие в постоянната надпревара за по-малки и по-бързи технологии.

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 112 times, 1 visit(s) today