Произходът на феите: кодирани в нашите култури – част I

 

Феите се появяват във фолклора от цял ​​свят като метафизични същества, които при подходящи условия могат да взаимодействат с физическия свят. Те са известни с много имена, но има съответствие с това, което представляват, а може би и с произхода им. От Хулдуфолк в Исландия до Tuatha Dé Danann в Ирландия и Manitou на коренните американци, това са очевидно интелигентни същества, които живеят невиждани до нас, докато техните случайни прояви в този свят не станат кодирани в нашите култури чрез народни приказки, анекдоти и свидетелства.

Елфи, подобни на Средната земя от художник

Елфи, подобни на Средната земя от художник (Araniart/ CC BY 3.0 )

В своя трактат от 1691 г. за феите на Абърфойл, Шотландия, преподобният Робърт Кърк предполага, че те представляват Тайната общност , живеещи в паралелна реалност на нашата, със собствена цивилизация и морал, видими само за ясновидци и ясновидци. Неговата оценка се вписва добре както с мотивите на фолклорните приказки, така и с някои съвременни теории за древния им произход и как са проникнали в колективното човешко съзнание. И така, кои са феите, откъде идват… и какво искат?

Приказки

„Митът е история, която предполага определен начин за интерпретиране на консенсусната реалност, така че да се извлече смисъл и ефективен заряд от нейните образи и взаимодействия. Като такъв, той може да приеме много форми: басни, религия и фолклор, но също и формални философски системи и научни теории.

– Бернардо Каструп, Повече от алегория: За религиозен мит, истина и вярване (2016).

Приказките са вид митология; обяснения на човешки и екологични явления, обикновено поставени в неопределен момент в миналото. Повечето приказки никога не са еднократни, а изглежда се групират като една форма от много източници, които са разпръснати географски и хронологично. В Европа и Америка те са събирани предимно от фолклористи през 19-ти и началото на 20-ти век, както от устни, така и от писмени източници, и след това се разпространяват оттам. Много от тях са включени в библията на фолклористите, каталозите на Аарне-Томпсън с типове и мотиви на фолклорните приказки, които са събрани за първи път през 1910 г. от финландския фолклорист Анти Аарне и завършени от Стит Томпсън през 1958 г. Те се състоят от няколко тома на вратите, които индексирайте всеки възможен тип история и мотив от цял ​​свят.

„Кавгата на Оберон и Титания“ от Ноел Патън

„Кавгата на Оберон и Титания“ от Ноел Патън ( Публичен домейн )

Предполага се, че каталозите всъщност кодифицират всеки човешки опит, дестилиран в история; индекс на нашата колективна памет като вид, реализиран чрез митологията. Сред каталозите са типовете истории, класифицирани като приказки, всяка от които съдържа стотици отделни мотиви; те са дескриптори на огромен набор от митове. Това не са прости приказки, разказани, за да преминат дългите зимни нощи (въпреки че това винаги е било едно от тях), а по-скоро са усъвършенствани инструменти, които могат да се използват за интерпретиране на човешкия опит и за разбиране на реалността, в която се намираме.

Един често срещан мотив от приказките, например, е спирането на времето, когато смъртен посещава приказната страна. Хубав пример е ирландската история на Ойсин, поет от Feinn. След като заспива под ясен, той се събужда, за да открива Ниам, променящата формата кралица на Тир на Н’Ог, страната на вечната младост, която го призовава да се присъедини към нея в нейното царство като неин съпруг. Той се съгласява и се оказва, че живее в рая на вечното лято, където всички добри неща изобилстват и където времето и смъртта не властват.

Oisín и Niamh пътуват до Tír na nÓg.

Oisín и Niamh пътуват до Tír na nÓg. ( Публичен домейн )

Но скоро той нарушава табуто за стоене върху широк плосък камък, откъдето може да види Ирландия, която е оставил след себе си. Това се промени към по-лошо и той моли Ниам да му даде разрешение да се върне. Тя неохотно се съгласява, но го моли да се върне само след един ден със смъртните. Тя го снабдява с черен кон, от който той не трябва да слезе от коня, и го „дари с мъдрост и знание, далеч надхвърлящи тези на хората“.

След като се върна в Ирландия, той осъзнава, че са минали десетилетия и че вече не е признат или известен. Неизбежно той слиза от коня си и веднага младостта му си отива и той се превръща в немощен старец с нищо освен безсмъртната си мъдрост. Няма връщане във вълшебната страна на Тир на н’Ог. В други вариации на историята героят се превръща в прах веднага щом краката му докоснат земята на консенсусната реалност.

Феите като елементали

Феите като елементали. (С любезното съдействие на автора)

Този важен и широко разпространен мотив от фолклорните приказки изглежда предполага, че вълшебната страна е светът на мъртвите, имунизиран срещу течението на времето и че връщането в света на живите не е възможно, тъй като тленното тяло е остаряло и се е разложило в съответствие с физическото законите на този свят. В японската приказка за Урашима Таро , юнакът, когато се завръща у дома, дори получава ковчеже от своята фея булка, в която са заключени годините му. Когато го отвори, времето му изтича.

Тези истории изразяват вяра в друг свят, който никога не е рай, но очевидно е управляван от раса от безсмъртни, които могат да упражняват контрол върху съзнанието на индивид, който може да вярва, че все още е в човешка форма, но всъщност вече е мъртъв и съществуващи в нематериална форма. В крайна сметка това е мястото, откъдето идват феите; място, недокоснато от течението на времето и физическата смърт. Тя дори може да представлява колективното съзнание на човечеството, превърнато в разбираема форма в историите, безсмъртна по природа и съдържаща цялата мъдрост и знание, както се предлага в приказката Oisín.

Дърворезба от 19-ти век, демонстрираща опасностите от влизане във феерския пръстен.

Дърворезба от 19-ти век, демонстрираща опасностите от влизане във феерския пръстен. ( Публичен домейн )

Това може да се обясни, като се разглеждат народните приказки от този тип като представляващи оцеляла езическа система от вярвания в отвъдния живот. Този задгробен живот не следваше ограниченията на християнството или други световни религии и предоставяше алтернативен поглед върху това какво се случва със съзнанието след смъртта. Това е възглед, който (на Запад) беше заменен от християнската теология, но това може да се появи в тези народни приказки като останки от предишната система от вярвания (система от вярвания, която остана частично непокътната, но действаше под земята поради страх от религиозно преследване).

Присъствието на феи в този отвъден свят и способността им да се материализират в стандартната реалност предполага, че те са били основен елемент в езическите идеи за съзнанието и че са имали роля, когато става дума за смъртта. В тази теория героите в историята играят ролята на пратеници, които ни разказват за истинската природа на една вечна реалност, която е различна и отделна от консенсусната реалност, и ни показва, че човешкото съзнание се отделя от физическото тяло, за да съществува в паралелна реалност. като Tir na n’Og, където феите са отговорни. Това послание е закодирано в историите.

Истински феи и шамански духове

Въпреки това, не е възможно да се сведе произходът на феите само до абстрактни митологични теми. Появата им във фолклора често е под формата на свидетелски показания или анекдоти, продължаващи и до днес. Те приемат безброй различни форми – лепрекони, силфи, брауни, пикси, дори извънземни в технологично актуализирана версия на тяхната форма – но те са изобразени като реални същества, появяващи се в този свят от своите собствени.

Английска дърворезба от 17-ти век, показваща феи, танцуващи в пръстен, с кух хълм, гъба amanita muscaria и „лице на дух“ в дървото.

Английска дърворезба от 17-ти век, показваща феи, танцуващи в пръстен, с кух хълм, гъба amanita muscaria и „лице на дух“ в дървото. ( Публичен домейн )

Те примамват хората в своите магически танцуващи пръстени, отвличат деца и възрастни, играят трикове на непредпазливите, обработват във феерски погребални кортежи и като цяло се обезсърчават с чувство за палава, а понякога и злонамерена неморалност. Има безброй описания на тяхното метафизично присъствие в нашия свят през цялото време, играещи роля в човешката култура, винаги лиминална, но постоянно присъстваща чак до фолклора.

Нийл Ръштън е археолог и писател на свободна практика, който е публикувал по голямо разнообразие от теми от укрепления на замъци до фолклор. Първата му книга е Задайте контролите за сърцето на слънцето .

 

 

Source link

Visited 20 times, 1 visit(s) today