Преди 36 години на пазара се появява първата операционна система Windows

[ad_1]

На 20 ноември 1985 година Microsoft официално пуска своят първа “графична” операционна система, която носи името Windows 1.0.
Всъщност, ако трябва да сме съвсем точни, Windows “се ражда” две години по-рано. Официалното му демонстриране пред публика е направено от Бил Гейтс на 10 ноември 1983 година. Но продажбите на новия “графичен интерфейс на потребителя под MS-DOS” е пуснат точно на днешния ден преди 35 години.

През двете години между анонсирането на системата и официалното й пускане 24 разработчици се стремят да я доведат до крайния й вариант. На 20 ноември 1985 година в търговската мрежа започва да се продава готовата за работа операционна система, която на практика носи наименованието Windows 1.01. Освен от магазините системата може да се поръчва и по пощата. Ден по-късно продуктът е представен и на специална пресконференция. В САЩ цената на първия Windows е 99 долара, а в Германия се продава за 350 марки.

Работата по системата започва още по-рано – през 1981 година. През септември, само месец след излизането на PC-DOS 1.0 в IBM започват разработването на проекта Interface Manager, чиято задача е да приближи MS-DOS и приложенията за персонални компютри. Графичният интерфейс трябва да направи и по-лесна работата на компютрите с включените към тях принтери и монитори.

Interface Manager се разработва така, че да е независим от хардуера. Търси се уеднаквяване на програмите, които да работят в графичен режим на принципа WYSIWYG (Каквото виждаш, това получаваш).

През лятото на 1982 година Microsoft пуска своята програма за обработка на електронни таблици, която се нарича Multiplan. В нея командите за въвеждане на данни се изписват най-долу на екрана и до известна степен предлагат интуитивен начин за работа. Но под впечатлението от графичните среди, разработени за работните станции Xerox Star и за персоналния компютър Apple Lisa, Бил Гейтс решава да използва диалогови прозорци и падащи менюта.

През есента на 1982 година компанията VisiCorp по време на изложението COMDEX показва своята графична среда VisiOn. Тогава в Microsoft вземат решение и започват работа по създаването на операционна система, която да предоставя изцяло графичен интерфейс на потребителя. Така се ражда Windows 1.0.

По същество Windows 1.0 е графична надстройка на MS-DOS. Потребителят получава графичен интерфейс, който му позволява да работи с няколко програми едновременно (многозадачен режим). Всяка от работещите програми ползва свой “прозорец”. В първия Windows прозорците не могат да се препокриват – нареждат се един до друг. Само служебните съобщения се извеждат в “изскачащи” прозорци.

Разработката се сблъсква с много проблеми. 85 % от кода на операционната система е написан с помощта на езика C. Големите затруднения идват от проблеми с ефективността в работата на процесорите Intel 8088, които са масовите, използвани в персоналните компютри по това време.

По същото време и други компании работят по свои графични интерфейси. Появява се DESQview на Quarterdeck. IBM пък показва TopView, a Digital Research демонстрират GEM. За да покажат своите предимства – по примера на Apple – Microsoft създават програмните приложения Write и Paint. Тенди Троуър пък е начело на екипа, разработил такива допълнителни инструменти като календар, калкулатор, пасианс, часовник и играта Реверси. През май 1985 година се провежда поредното изложение COMDEX и тогава широката публика се запознава отблизо с възможностите на Windows.

Реакцията на потребителите към Windows 1.0 не е от най-ентусиазираните. Системата поддържа работа с мишка и клавиатура, но по това време компютърните мишки са все още скъпи удоволствия. Освен това операционната система харчи повече памет, а включените в нея нови приложения поставят потребителите пред необходимостта да купуват по-нови и скъпи компоненти за компютрите.

Windows 1.0 е тромав. Но това е само първата стъпка по един дълъг път. 34 години по-късно вече знаем, че революционните идеи не винаги сработват от първия път. Рано или късно обаче, трудът и упоритата работа в правилната посока водят до логичния успех. Разработчикът на Windows и основател на компанията Microsoft – Бил Гейтс, вече десетилетия наред е в челото на класациите за най-влиятелните и богати хора на планетата.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link