Мистериозните камъни Dropa – факт или измислица?

[ad_1]

Твърди се, че камъните Dropa са набор от 716 кръгли каменни диска, датиращи отпреди 12 000 години, върху които могат да бъдат намерени малки йероглифи. Твърди се, че всеки диск е с диаметър до 1 фут и носи два жлеба, произлизащи от дупка в центъра им, под формата на двойна спирала.

Откриването на мистериозните дискове очевидно е станало през 1938 г. в планините Баян Кара-Ула на границата между Китай и Тибет, където китайски професор Чи Пу Тей открива редовно подравнени редове гробове. Скелетите бяха с височина само около четири фута и имаха големи и свръхразвити черепи.

В близката пещерна система Чи Пу Тей и неговият екип откриха интересно скално изкуство, което изобразява фигури с кръгли шлемове. В скалата са гравирани също слънцето, луната, земята и звездите, свързани с групи точки с големина на грахово зърно. По-нататък в пещерата екипът откри колекцията от каменни дискове, повечето от които наполовина заровени в пода на пещерата.

Описанията на камъните Drops са подобни на Bi дисковете, които са призната форма на кръгъл артефакт от древен Китай. Би дисковете са кръгли нефритени дискове, датиращи от около 3000 г. пр. н. е., често срещани в провинция Шанси.

Цум Ум Нуи

През следващите две десетилетия се смята, че дисковете са били етикетирани и съхранявани в Пекинския университет, преди да бъдат дадени на Цум Ум Нуи за изучаване през 1958 г. Твърди се, че Цум Ум Нуи е успял да дешифрира йероглифните знаци след четири години проучване, което той твърди, че е разказал историята на космически кораб, който катастрофира кацнал в района на пещерата и че корабът съдържа хората Dropa. Един от дисковете очевидно казваше следното: „Дропата слезе от облаците в самолета си. Нашите мъже, жени и деца се криеха в пещерите десет пъти преди изгрев слънце. Когато най-накрая разбрахме жестомимичния език на Дропите, разбрахме че новодошлите са имали мирни намерения”.

Твърди се, че Цум Ум Нуи е публикувал своите открития през 1962 г. в професионално списание и впоследствие е бил осмиван и посрещнат с недоверие. Скоро след това се казва, че е заминал за Япония в самоналожено изгнание, където умира не след дълго, след като е завършил ръкописа на своята работа.

Предполагаеми снимки на Dropa Stones Източник: Curiosmos

Предполагаеми снимки на Dropa Stones Източник: Curiosmos

Руско участие

през 1968 г. камъните Dropa очевидно привличат вниманието на W. Saitsew (също изписван Зайцев), руски учен, който повторно публикува откритията на Tsum Um Nui и провежда тестове върху дисковете, които разкриват някои много особени свойства. Физически гранитните камъни съдържат високи концентрации на кобалт и други метали – наистина много твърд камък, който би затруднил примитивните хора да издълбават буквите, особено с такива дребни знаци. Както е записано в съветското списание Sputnik, при тестване на диск с осцилограф е записан изненадващ ритъм на трептене, сякаш, според учените, те някога са били електрически заредени или са функционирали като електрически проводници.

Вегерер

Предполага се, че Ернст Вегерер (Вегенер) е австрийски инженер, който през 1974 г. посещава музея Банпо в Сиан, провинция Шанси, където успява да види два от камъните Дропа. Говори се, че когато се поинтересувал за дисковете, мениджърът не му предоставил никаква информация, а му позволил да ги снима. Той твърди, че на снимките му йероглифите не се виждат, тъй като са били скрити от светкавицата от камерата и също са се влошили.

През 1994 г. немският учен Хартвиг ​​Хаусдорф и неговият колега Петер Краса са посетили Китай и музея Банпо в Сиан през 1994 г., където им е казано, че началниците на директора са наредили дисковете да бъдат унищожени и че официално не признават съществуването им. . Хаусдорф открива, че китайското правителство няма официална информация за племе, наречено Dropa, нито в местния район на Цинхай, нито в каквото и да било в Китай.

Оцелял ли е някой от хората на Dropa?

Към момента на откриването районът на пещерата все още е бил обитаван от две племена, известни като Хамс и Дропа. Антрополозите очевидно не са успели да категоризират нито едно племе в друга известна раса; те не са нито китайци, нито монголци, нито тибетци. Те са жълтокожи с тънки тела и непропорционално големи глави, съответстващи на скелетните останки, открити в пещерите през 1938 г. Имат рядка коса по тялото си, имат големи очи и височината им е между 3’6” и 4’7” със средна височина 4’2”.

Противоречия

Камъните Dropa са потопени в полемика, като мнозина твърдят, че това не е нищо друго освен измама. Сред аргументите срещу тяхното съществуване са следните:

Твърди се, че Цум Ум Нуи не е истинско китайско име. В Китай не се споменава за него извън връзката му с камъните Дропа. Според ентусиаста на Dropa Хартвиг ​​Хаусдорф, Tsum Um Nui е бивше японско име, но адаптирано към китайския език.

По-голямата част от имената и източниците не могат да бъдат потвърдени и съществуването на съветските или китайските учени не може да бъде открито.

Въпреки че се съобщава, че са племе от хора с пигмейски ръст, истинските Dropas (иначе известни като Drokpa) са номадски пастири, които обитават по-голямата част от северното тибетско плато и имат правилен ръст.

Единствените снимки на каменните дискове не показват никакви доказателства за йероглифите. Изглежда малко вероятно един учен да е успял да дешифрира и разбере напълно непознат език за четири години. Дешифрирането на древни писания обикновено отнема десетилетия за множество екипи от експерти лингвисти и това е дори когато те могат да бъдат свързани с друг известен език.

Твърди се, че каменните дискове са били съхранявани в различни музеи в Китай. Въпреки това, нито един от тези музеи няма никакви записи или следи от камък Dropa някога да е бил там.

Факт или измислица?

Дали камъните Dropa и придружаващата ги история са просто част от сложна измама или фантастична история? Или стотици дискове с доказателства за извънземно посещение на Земята наистина бяха открити и фактите около случая бяха покрити?

Горно изображение: bì от ерата Хан, 16 сантиметра (6,3 инча) в диаметър ( CC от SA 3.0 ).

От Джоана Гилън

[ad_2]

Source link