Кой иска да е вечен? Преди 30 години от този свят си отиде Фреди Меркюри

[ad_1]

Роденият в Стоун Таун, Занзибар тенор, чието истинско име е Фарук Булсара, бе едно от най-ярките имена на музикалната сцена през изминалия век. Гласът и талантът му продължават да се помнят и днес благодарение на вечните му парчета „Bohemian Rhapsody“, „Killer Queen“, „Crazy Little Thing Called Love“ и „We Are the Champions“.

През годините той записа и няколко самостоятелни хита, сред които „Barcelona“, „I Was Born to Love You“ и „Living on My Own“.

Първата британско-африканска рок звезда, както мнозина го наричаха, бе един от най-влиятелните музикални герои на своето време. Според класация на Ем Ти Ви, проведена през 2005, роденият на 5 септември 1946 година изпълнител, е най-добрият певец за всички времена. Редакторите на „Ролинг Стоун“ през 2008 пък го поставиха на 18-то място в класацията на 100-те велики рок музиканти.

На 22 ноември 1991 Фреди Меркюри моли мениджъра на „Куийн“ Джим Бийч да изпрати до медиите следното изявление: „Бих искал да потвърдя, че изследванията ми за ХИВ бяха положителни и съм болен от СПИН. Мислех, че ще бъде правилно да запазя информацията в тайна, за да защитя хората около мен. Настъпи обаче моментът приятелите и феновете ми по света да знаят истината. Надявам се, че всеки ще подкрепи мен и лекарите ми и всички останали по света, които се борят с тази ужасна болест. Личното ми пространство винаги е било много специално за мен и съм известен, че не давам интервюта. Моля разберете, че тази политика ще продължи“. 

По-малко от 24 часа след публикуването на думите му, на 24 ноември 1991 Фреди си отиде от този свят. Беше едва на 45 години.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link