Загадъчен феномен в Млечния път стресна астрономите

 

Обектът е наблюдаван да излъчва мощни изблици на радио енергия за цяла пълна минута на всеки 8 минути

Австралийски астрономи твърдят, че са открили непознат досега въртящ се около себе си обект в Млечния път, който според тях представлява феномен, който никога не е бил наблюдаван досега. Обектът – открит от студент в университет в Западна Австралия е наблюдаван да излъчва мощни изблици на радио енергия за цяла пълна минута на всеки 8 минути.

Пулсиращи с енергия обекти във Вселената са засичани често, но според експертите регулярните изблици на новооткрития е крайно необичайно.

Екипът от университета в Къртин, воден от астрофизика д-р Наташа хърли-Уолкър е част от Международния център за радио-астрономически изследвания (ICRR на английски език) продължава проучванията си на новия феномен.

След задълбочено преглеждане на години натрупана информация австралийските астрономи са установили, че обектът се намира около 4 000 светлинни години от Земята, изключително ярък е и притежава много силно магнитно поле.

Обектът се намира около 4 000 светлинни години от Земята, изключително ярък е и притежава много силно магнитно поле

Сред основните теории на учените са че е възможно да става въпрос за неутронна звезда или Бяло джудже – термин използван за останките на избухнала звезда.

Въпреки това откритието продължава да е загадка, посочва Би Би Си.

източник: https://blitz.bg/evrik/zgchen-fenomen-v-mlechniy-pt-stresn-stronomitenews8659.html

 

Последвайте ни във >>>>>  Фейсбук

Visited 20 times, 1 visit(s) today