Жак-Етиен Монголфие – един от братята, създали въздушните балони

[ad_1]

Жак-Етиен Монголфие – по-малкият от братята, създали въздушните балони, се ражда на 7 януари 1745 година във Франция, в малкото градче Видалон льо Анон (департамент Ардеш). Започва кариерата си като архитект и постиженията му в тази област са на доста високо ниво. Освен това се занимава с производството на хартия във фабриката, завещана му от баща му. Той е сред първите, които започват да произвеждат веленовата хартия (плътна, добра хартия с гланц, подобна на пергамента).

Заедно с по-големия си брат – Жозеф-Мишел – Жак-Етиен участва в създаването на първия въздушен балон, който изработват през 1782 година. Балонът е с малък размер и е изработен от коприна. Братята експериментират с него, като модел на истинския въздушен балон. Карат го да се издига към тавана в работилницата си, като горят под отвора му хартия.

След този прототип изработват няколко по-големи, които пускат вече на открито. Година по-късно, на 5 юни 1783 година, за пръв път показват пред публика своето изобретение, като им демонстрират полет на “непилотиран” балон, изработен от ленен плат. 

На 19 септември същата година с въздушен балон са пуснати в свободен полет първите “пътници” – овен, петел и патица. И въпреки че след издигането си на значителна височина балонът се поврежда, спускането му на земята е съвсем плавно и трите животни изобщо не пострадали след 8-минутния полет.

От този момент братята стават прочути. Получават множество награди, всички започват да наричат въздушните балони “монголфиери”. Накрая, на 21 ноември 1783 година се състои първият полет на човек с летателния апарат на братята Монголфие. Първите въздухоплаватели стават Жан-Франсоа Пилатр дьо Розие и маркиз Д’Арлан. Със специална заповед на крал Луи XVI на братята Монголфие е забранено да участват в експерименталния полет. А двамата смелчаци успешно прелитат разстояние от около 9 километра за 25 минути. По-късно Пилатр дьо Розие е сред първите пионери на въздухоплаването и става първата жертва на това човешко увлечение. През 1785 година предприема опит за прекосяване на Ламанша с въздушен балон, пълен с горещ въздух и водород. Водородът обаче се взривява и дьо Розие и спътникът му Пиер Роман загиват. В чест на дьо Розие модерните днес хибридни балони, носят неговото име.

Жак-Етиен Монголфие почива на 2 август 1799 година в Сериер (днес в департамент Ардеш), а брат му Жозеф-Мишел продължава научните им експерименти до смъртта си през 1810 година.

[ad_2]

Source link

Visited 7 times, 1 visit(s) today