Дяволът ходи сред нас: Легендата за дявола от Джърси

[ad_1]

Обитаващ Pine Barrens в южната част на Ню Джърси, Съединените щати, е същество, известно като дявола от Джърси. Това легендарно същество е описано като създание, подобно на кенгуру, с глава на коза, кон или куче – в зависимост от източника. Освен това има крила на прилеп, рога, раздвоени копита, нокти и раздвоена опашка. Може да се движи с впечатляваща скорост и издава смразяващ кръвта писък, за да покаже присъствието си.

Първоначално щеше да се наслаждава на говеда и овце, а след това премина към тероризиране на хората с неземния си писък в околните селски райони и извън него. Според легендата появата на дявола от Джърси предвещава бедствие под формата на корабокрушения, война, провал на реколтата или други нещастни събития. Въпреки това, нито един човек никога не е съобщавал, че е бил директно наранен от звяра.

Проклятието

Легендата гласи нещо подобно: младо момиче от Ню Джърси било прокълнато от циганин или прокълнато като предател от жителите на града, след като се влюбило в британски войник. Това момиче, като жител на Pine Barrens, Ню Джърси, стана известно като Mother Leeds и се казва, че има 12 деца. След като разбра, че е бременна с 13-то дете, тя го проклина от разочарование, плачейки, че детето ще бъде дявола, или по-точно „нека бъде дяволът!“

През 1735 г. в тъмна и бурна нощ майка Лийдс ражда детето. В някои версии на историята майката Лийдс е вещица, а бащата на детето е самият дявол. След като се роди, детето бързо се превърна в съществото, известно като дявола от Джърси, уби акушерката, която беше помогнала за раждането му, а след това или избяга, или разгъна крилата си и отлетя в нощта.

Впоследствие майката Лийдс е идентифицирана като Дебора Лийдс на основание, че съпругът на тази жена, Джафет Лийдс, е посочил 12 деца в завещанието си през 1736 г. Двете са живели в района на Лийдс Пойнт в окръг Атлантик, Ню Джърси, който обикновено е мястото за произхода на легендата. В някои версии има последващ опит и неуспех от местни духовници да прогонят звяра от земята.

Къщата на Japhet Leeds, Moss Mill Road, Leeds Point, окръг Атлантик, Ню Джърси (около 1937 г.).

Къщата на Japhet Leeds, Moss Mill Road, Leeds Point, окръг Атлантик, Ню Джърси (около 1937 г.). ( Публичен домейн )

Политически и религиозни „чудовища“

Друго обяснение за произхода на дявола от Джърси обяснява, че преди началото на 1900 г. дяволът от Джърси е бил наричан дяволът от Лийдс или дяволът от Лийдс, или във връзка с гореспоменатото семейство или местоположението на произход. Според историка на науката Браян Регал, фолклорната легенда за дявола от Джърси е смесица от различни други популярни легенди преди 1900-те. Това включва „политическа интрига от колониалната ера“, включваща политика от Ню Джърси Бенджамин Франклин и неговия съперник, издател на алманах Даниел Лийдс (1651-1720). Това съперничество доведе до това семейство Лийдс да бъде изобразено като „политически и религиозни чудовища“ и, както се предполага, именно Даниел Лийдс беше изобразен като „Дяволът на Лийдс“, който предизвика популярните легенди, които породиха създанието.

Дяволът от Джърси, бюлетин на Филаделфия, януари 1909 г.

Дяволът от Джърси, бюлетин на Филаделфия, януари 1909 г. ( Публичен домейн )

През 17-ти век английските квакери се заселват в района на Южна Ню Джърси. Даниел Лийдс беше квакер и видна фигура в своята общност, разположена в Pine Barrens. Той става все по-остракиран от конгрегацията на квакерите на Южен Ню Джърси след публикуването му през 1687 г. на алманаси, съдържащи астрологични символи и писания. Този тип писане беше счетено за „твърде езически“ или богохулно, а алманахите бяха цензурирани и унищожени.

Нападайки срещу тази цензура, Даниел Лийдс продължи да създава своите алманаси с все по-езотерични астрологични християнски теми и писания. Той започва да се занимава все повече с християнския окултизъм, християнския мистицизъм, космологията, демонологията, ангелологията и естествената магия.

Поради своите интереси и продължаващото производство на забранени материали той става враг на асоциацията на квакерите в Южен Ню Джърси и е отхвърлен като зъл. Впоследствие синът на Даниел Лийдс, Титан Лийдс, започва да включва фамилния герб на Лийдс в алманасите. Гербът изобразяваше виверна, дракон с крила на прилеп създание, което стои на крака с нокти – напомняйки описанието на дявола от Джърси.

Съществува ли дяволът от Джърси?

Брайън Регъл предполага, че отвъд историята на Даниел Лийдс, съвременната легенда за дявола от Джърси е затвърдена и стандартизирана в началото на 20-ти век като мит, който познаваме днес. През седмицата от 16 до 23 януари 1909 г. вестниците публикуваха стотици заявени срещи с дявола от Джърси в целия щат Ню Джърси. Имаше твърдения за нападения срещу тролей в Хадън Хайтс и социален клуб в Камдън.

Предполага се, че полицията в Камдън и Бристол, Пенсилвания е стреляла по съществото без ефект. Други видяха отпечатъци в снега, за които се казваше, че наподобяват тези на звяра. Съобщава се за наблюдения чак в Делауеър и Мериленд. Поради наплива от докладвани наблюдения и атаки, паниката се разпространи в целия щат и околностите.

Училищата бяха принудени да затворят, а работниците бяха насърчени да останат вкъщи. Групи от ловци, сигурни в уменията си, патрулираха из провинцията и се говори, че зоологическата градина във Филаделфия е дала награда от 10 000 долара за съществото.

Една група, наричаща себе си „ловците на дяволи“, смятат себе си за официални изследователи и авторитет на дявола от Джърси. Те посвещават времето си на събиране на доклади, посещение на наблюдения и лов в Боровите пустоши, за да докажат, че съществото всъщност съществува.

Дяволът от Джърси. (Даниел /Adobe Stock)

Медицинският социолог Робърт Е. Бартоломю обясни, че многобройните наблюдения на дявола от Джърси през 1909 г. могат да бъдат приписани на масова истерия, предизвикана от историческата градска легенда. Скептиците смятат съобщените наблюдения и атаки за нищо повече от погрешно идентифицирани наблюдения на животни, историческо местно презрение към семейство Лийдс и негативни възприятия на местното селско население на Pine Barrens.

Легендата се разглежда като страшна история, използвана за плашене и забавление на децата от района. Никога не са открити снимки, кости или каквито и да било доказателства, които да доказват съществуването на това създание, и няма обяснение за произхода му извън свръхестествения мит.

Горна снимка: Дяволът от Джърси. Източник: Даниел /Adobe Stock

От Вероника Паркс

Актуализирано на 4 януари 2022 г.

[ad_2]

Source link

Visited 47 times, 1 visit(s) today