Десет трайни мистерии на китайските пещери Longyou

[ad_1]

Разположени близо до село Шиян Бейкун в провинция Джъдзян, Китай, се намират пещерите Лонгю – обширен, великолепен и рядък древен подземен свят, смятан в Китай за „деветото чудо на древния свят“. Смята се, че датират от поне 2000 години, пещерите Longyou, известни също като Каменните камери Xiaonanhai, представляват едни от най-големите подземни разкопки от древни времена и са трайна мистерия, която е объркала експерти от всяка дисциплина, която ги е изследвала.

Учени от цял ​​свят в областта на археологията, архитектурата, инженерството и геологията нямат абсолютно никаква представа как са построени пещерите Longyou, от кого и защо. Открита за първи път през 1992 г. от местен селянин, който се е заел да източи някои езера, за които местните хора смятат, че са бездънни, към днешна дата са открити 24 ръчно издълбани пещери, покриващи огромните 30 000 квадратни метра (322 917 кв. фута).

Издълбана в масивен алевролит, всяка пещера се спуска на около 30 метра (98 фута) под земята и съдържа каменни стаи, мостове, улуци и басейни. В пещерите Longyou има стълбове, равномерно разпределени в пещерите, които поддържат тавана, а стените, таванът и каменните колони са равномерно украсени с длето в серия от успоредни линии.

Само една от пещерите е отворена за туризъм, избрана заради откритите каменни резби, в които са изобразени кон, риба и птица. Пещерите Longyou в провинция Zhejiang в Китай наистина са енигма и тук ще изследваме десет трайни мистерии, които остават неразрешени, въпреки повече от две десетилетия изследвания.

Резби, открити в пещерите Longyou.  (Zhangzhugang / CC BY-SA 4.0)

Резби, открити в пещерите Longyou. (Zhangzhugang / CC BY-SA 4.0 )

1. Как са построени пещерите Longyou?

Груба оценка на натовареността, свързана с изграждането на пещерите Longyou, вдъхва страхопочитание. Количеството скала, което би било отстранено при цялостното изкопаване на пещерите, се оценява на близо 1 000 000 кубически метра (35 314 666 cu ft). Като се вземе предвид средната скорост на копаене на ден на човек, учените са изчислили, че ще са необходими 1000 души, работещи ден и нощ в продължение на шест години.

Тези изчисления се основават само на тежък труд, но това, което не са взели предвид, е невероятната грижа и прецизност на скулпторите, което означава, че действителното натоварване би надхвърлило далеч теоретичната оценка. Колкото до това как са конструирани и какви инструменти са използвани, все още не е известно. В района не са открити инструменти и, както ще изследваме по-късно, учените все още не знаят как са постигнали такава симетрия, прецизност и сходство между различните пещери.

2. Без следи от строителство

Въпреки размерите им и усилията, вложени в създаването им, досега в архивните източници не са открити никакви следи от тяхното изграждане, дори от съществуването им. Въпреки че цялостните разкопки включват почти милион кубически метра камък, няма археологически доказателства, които да разкриват къде е отишло това количество камък, както и доказателства за работата. Освен това няма нито един исторически документ, който да се позовава на тях, което е изключително необичайно предвид големия мащаб на проекта. Произходът на пещерите Longyou е пълна и пълна мистерия.

Експертите се чудят защо стените на пещерите Longyou в Китай са покрити с изсечени успоредни линии.  (Zhangzhugang / CC BY-SA 4.0)

Експертите се чудят защо стените на пещерите Longyou в Китай са покрити с изсечени успоредни линии. (Zhangzhugang / CC BY-SA 4.0 )

3. Защо стените бяха изсечени?

Всяка една от пещерите Longyou е покрита, от пода до тавана, в успоредни линии, които са издълбани в почти всяка повърхност. Ефектът е еднакъв модел в пещерите, който би изисквал огромна работна сила и безкрайни часове за създаване. Въпросът е защо? Дали такава трудоемка работа беше само за декорация? Символични ли са по някакъв начин линиите или шарките? В момента се знае само, че маркировките са подобни на тези, открити върху керамика, съхранявана в близкия музей, която е датирана между 500 и 800 г. пр. н. е.

4. Липса на риба в пещерите Longyou

Когато пещерите са били открити за първи път, те са били пълни с вода, която вероятно е била там от дълъг период от време. Те трябваше да бъдат изпомпвани, за да се разбере, че те не са просто като другите „бездънни езера“, открити в района, а по-скоро изкуствени структури. Повечето села в Южен Китай съдържат много дълбоки езера, които са наричани „бездънни езера“ от поколения селяни. Тези езера изобилстват от риба, която лесно се улавя. Въпреки това, след като първата пещера беше изпомпана суха, не се виждаше нито една риба, нито други признаци на живот.

5. Как пещерите Longyou са останали толкова добре запазени?

Един от най-интересните и предизвикателни въпроси е как пещерите Longyou са успели да запазят своята структурна цялост в продължение на повече от 2000 години. Няма следи от срутване, няма купчини развалини и няма повреди, въпреки факта, че в някои области стените са с дебелина само 50 сантиметра (20 инча). През вековете районът е минал през множество наводнения, бедствия и войни, планините са променили облика си и оголените камъни са изветрени, но вътре в пещерите Лонгю формата, шарките и маркировките са все още ясни и точни – това е като въпреки че са построени вчера.

6. Как са работили строителите в тъмното?

Поради голямата дълбочина на пещерите, някои части на дъното, които не са изложени на отвора отгоре, са катраненочерни. Но дори тези тъмни зони са украсени с хиляди успоредни линии по стените, колоните и тавана. И така, как древните хора са работили в тъмното?

Според Джия Ган, професор от университета Тонгджи, специализиран в строително инженерство: „Трябва да има лампи, защото отворът на пещерата е много малък и слънчевият лъч може да свети в пещерата само под определен ъгъл през определен период от време. навлиза по-дълбоко в пещерата, светлината става по-слаба. На дъното на пещерата, което обикновено е на десетина метра от устието, почти не се виждаше нищо.“ Това обаче беше преди поне две хилядолетия и нищо, което би могло да се използва за осветление, не е открито.

7. Трябваше ли пещерите Longyou да бъдат свързани?

Всички пещери Longyou са разпределени на площ от само един квадратен километър (0,38 квадратни мили). Като се има предвид такава висока плътност, човек не може да не попита дали някои пещери са били предназначени да бъдат свързани. Каква би била целта да се направят толкова много отделни пещери в толкова тясна зона, без да се свързват? В много области стените между пещерите са много тънки, само 50 сантиметра (20 инча), но те никога не са били свързани, така че изглежда, че са били умишлено държани отделно. Нещо повече, много от пещерите Longyou са почти идентични една с друга.

Геоложки разрез на пещера 3 (вляво) и снимка, показваща скални стълбове в пещера 3 (вдясно).  (Янг и др. / CC BY-NC-ND 4.0)

Геоложки разрез на пещера 3 (вляво) и снимка, показваща скални стълбове в пещера 3 (вдясно). (Янг и др. / CC BY-NC-ND 4.0 )

8. Кой построи пещерите Longyou?

Никой няма представа кой е построил пещерите. Някои учени твърдят, че не е било възможно или логично такава огромна работа да се извършва от обикновени жители на селото. Само императорът и лидерите биха могли да организират такъв огромен проект, като изграждането на Великата стена, която е построена, за да се защити от нашествието на външния свят. Но ако е поръчан от император, защо няма исторически записи за неговото изграждане?

9. Как са постигнали такава прецизност?

Мащабът на пещерите Longyou е великолепен и значим, дизайнът е деликатен и научен, конструкцията е изтънчена, а прецизността е показателна за превъзходно майсторство. Моделът, моделът и стилът на всяка пещера са изключително сходни. Всяка пещера е като голяма зала. Едната страна е стръмна, а другата е наклонена с 45%. Четирите стени са прави; ръбовете и ъглите са ясно очертани. Следите за изрязване в пещерите Longyou са еднакви и прецизни.

„В дъното на всяка пещера, древният [builders] нямаше да може да види какво правят другите в следващата пещера“, обясни Янг Хонгсюн, експерт от Археологическия институт на Китайската академия на социалните науки. Независимо от това, „вътрешността на всяка пещера трябваше да бъде успоредна с тази на другата, в противен случай стената щеше да бъде пробита. Следователно измервателният апарат трябваше да бъде много напреднал. Трябва да е имало някакво оформление за размерите, местоположенията и разстоянията между пещерите предварително.“

С помощта на модерно оборудване и методи, следователите измерват размерите на стените и изненадващо установяват, че цялостната конструкция е изключително точна. Стените между пещерите са с еднаква дебелина в различни участъци. И така, как са постигнали тази прецизност? Какви бяха методите им?

Стълби, водещи надолу към една от някога потопените пещери Longyou.  (Zhangzhugang / CC BY-SA 4.0)

Стълби, водещи надолу към една от някога потопените пещери Longyou. (Zhangzhugang / CC BY-SA 4.0 )

10. За какво са били използвани пещерите Longyou?

След задълбочени проучвания и проучвания, учени и учени се опитаха да предложат обяснения за пещерите, но нито едно досега не дава убедително обяснение защо са построени и за какво са били използвани.

Някои археолози предполагат, че пещерите са били гробници на стари императори, императорски зали или места за съхранение. Но това тълкуване е пресилено. Не са открити погребални предмети или гробници и няма оставени артефакти. Ако се използваше като императорски дворец, пещерите със сигурност щяха да бъдат проектирани по различен начин, с отделни стаи за различни цели като забавление, срещи и спане. Но не могат да бъдат намерени доказателства за това и не са открити следи от обитаване.

Друга хипотеза е, че пещерите Longyou са били използвани за добив и добив на някакъв вид минерален ресурс. Въпреки това, минните дейности ще изискват оборудване и апарати за извличане на скалите и транспортирането им. Отново не са открити никакви следи от това, нито доказателства откъде са взети скалите. И разбира се, ако пещерите бяха само за копаене, защо да създавате толкова сложни декорации по стените, колоните и таваните?

И накрая, някои предполагат, че тези пещери са били местата за разполагане на войски и че император от миналото е искал да държи войниците си далеч от поглед, за да запази в тайна подготовката си за война. Тези пещери обаче не биха могли да бъдат построени за кратък период от време. Те биха отнели много, много години, за да се изградят, така че е малко вероятно да е направено като подготовка за война, която обикновено се случва много по-бързо. Освен това няма признаци на хора да са останали в пещерите.

Въпреки десетилетия на изследвания, се появиха много малко отговори, които да обяснят загадката на пещерите Лонгю. Нашите древни предци са постигнали много чудесни неща през цялата история, но това откритие от Китай е наистина неразгадана мистерия, която все още не е разкрита.

Изображение отгоре: В Китай пещерите Longyou са известни като деветото чудо на древния свят. Източник: Zhangzhugang / CC BY-SA 4.0

До Ейприл Холоуей

[ad_2]

Source link