В търсене на легендарната 1000-футова бяла пирамида на Сиан в Китай

[ad_1]

Разпръснати из изолирана равна равнина в провинция Шанси, близо до древната столица Сиан, се намират десетки грандиозни пирамидални могили, които са малко известни извън Китай. Смесена с реалността на тези впечатляващи гробници, е легенда за огромна 1000-футова бяла пирамида, покрита със скъпоценни камъни, която ще засенчи дори Голямата пирамида в Гиза. Докато някои изследователи смятат, че въздушните наблюдения на Бялата пирамида в Сиан съответстват на пирамидата Маолинг, гробницата на император Ву от Хан, други твърдят, че легендарната пирамида все още не е открита.

Пирамиди (наричани още „трапецовидни гробни могили) близо до Сиан, Китай.  (Хартвиг ​​Хаусдорф)

Пирамиди (наричани още „трапецовидни гробни могили) близо до Сиан, Китай. (Хартвиг ​​Хаусдорф)

Първо виждане на Бялата пирамида в Сиан – Фред Майер Шрьодер, 1912 г

Съобщаваните наблюдения на огромна бяла пирамида в Китай датират отпреди повече от век до записите в дневника на американския туристически агент и търговец Фред Майер Шрьодер, който забеляза набор от пирамиди в далечината, докато се разхожда с будистки монах водач в провинция Шанси през 1912 г. .

Майер Скродер съобщи, че е видял една гигантска пирамида, заедно с по-малки пирамиди около нея. „Беше още по-страшно, отколкото ако го бяхме намерили в пустинята“, пише той. „Но тези [pyramids] бяха до известна степен изложени на очите на света – но все още напълно непознати в западния свят.“

Шрьодер изчисли, че основната пирамида е била висока най-малко 300 метра (приблизително 1000 фута) със страна от 500 метра (1640 фута). Такива размери биха дали на структурата обем десет пъти по-голям от този на Голямата пирамида в Египет, която е с височина 140 метра (450 фута). Монголският водач на Шрьодер, Богдо, го информира, че пирамидите са на поне 3000 години и че информацията за тях е записана в древни монашески документи и е добре позната в местните легенди.

Изображение в Google на пирамида близо до град Сиан в Китай на 34.22 север и 108.41 изток.  (Публичен домейн)

Изображение в Google на пирамида близо до град Сиан в Китай на 34.22 север и 108.41 изток. (Публичен домейн)

Второ виждане на Бялата пирамида в Сиан – Джеймс Гаусман, 1945 г

Второто и най-известно наблюдение на Бялата пирамида в Сиан идва от пилота на военновъздушния корпус на армията на Съединените щати на име Джеймс Гаусман, който летял от Китай за Асам в Индия през пролетта на 1945 г., когато според съобщенията видял огромно бяло бижу. пирамида с шапка на югозапад от Сиан. По-късно той написа:

Облетях една планина и тогава стигнахме до една долина. Точно под нас имаше гигантска бяла пирамида. Изглеждаше сякаш е от приказка . Пирамидата беше драпирана в блестящо бяло. Може да е метал или някаква друга форма на камък. Беше бяло от всички страни. Това, което беше най-любопитно в него, беше главният му камък: голямо парче от скъпоценен материал, подобен на скъпоценен камък. Бях дълбоко трогнат от колосалните размери на нещото.

Морис Шейхан твърди, че е забелязал гигантска бяла пирамида, докато е летял над планините Цин Линг в Китай.  (Jamguo / CC BY-SA 1.0)

Морис Шейхан твърди, че е забелязал гигантска бяла пирамида, докато е летял над планините Цин Линг в Китай. (Jamguo / CC BY-SA 1.0)

Трето виждане на Бялата пирамида в Сиан – полковник Морис Шейхан, 1947 г.

Само две години след предполагаемото, че Гаусман е забелязал бяла пирамида, покрита със скъпоценни камъни, полковник Морис Шейхан, директор за Далечния изток на Trans World Airlines, лети над долина близо до планините Цин Линг в Китай, на приблизително 64 километра (40 мили) югозападно от Сиан в провинция Шанси, когато видя гигантска пирамида в пейзажа отдолу.

Срещата на Шейхан беше съобщена в изданието на 28 март Ню Йорк Таймс , под заглавие „US Flier съобщава за огромна китайска пирамида в изолирани планини югозападно от Сиан [Xi’an]” В статията се съобщава, че Шийхан е казал, че пирамидата е била около 1000 фута висока и 1500 фута широка и изглежда „надминавала тези на Египет“. Два дни след доклада, Ню Йорк Таймс публикува снимка на предполагаемата пирамида, която по-късно е приписана на Гаусман. Междувременно китайски археолози отричаха съществуването на такава пирамида.

Снимката беше някак разочароваща – не беше чисто бяла, нито беше покрита със скъпоценни камъни и не изглеждаше висока 1000 фута, което питаше въпроси дали снимката е просто пълнител, добавен от вестника, а не направен от Гаусман изобщо. По-късно снимката е идентифицирана като добре известната гробна могила Маолинг, гробницата на император Ву от Хан (156–87 г. пр. н. е.), разположена в Xingping, провинция Шанси, Китай, на около 40 км (25 мили) северозападно от провинцията столица на Сиан.

Снимка, публикувана в New York Times, 30 май 1947 г., за която се предполага, че е направена от Джеймс Гаусман, която по-късно е идентифицирана като гробната могила Маолинг в Xingping.

Снимка, публикувана в New York Times на 30 май 1947 г., за която се предполага, че е направена от Джеймс Гаусман, която по-късно е идентифицирана като гробната могила на Маолинг в Xingping.

Мавзолеят Маолинг

Маолинг е най-голямата от пирамидите на западната династия Хан (или трапецовидни гробни могили), построени като имперски мавзолеи преди повече от 2000 години, но все още е значително по-малък от отчетения размер на Бялата пирамида в Сиан. Могилата е изградена с трамбована пръст и глина с правоъгълна основа от приблизително 220 x 220 метра (720 x 720 фута) и височина от 50 метра (155 фута).

Строителството на гробницата започва през втората година от управлението на император Ву (139 г. пр. н. е.) и е завършено след смъртта му около 53 години по-късно. Гробницата е пълна с ценни гробни предмети, много от които сега са изложени в близкия музей. Surround Maoling са поредица от по-малки гробници, които принадлежат на любимата наложница на император Ву, лейди Ли; военният стратег Хао Кубинг; и други членове на кралския двор.

Традиционен портрет на император Ву от Хан, за който се твърди, че е погребан в гробната могила Маолинг.  (Публичен домейн)

Традиционен портрет на император Ву от Хан, за който се твърди, че е погребан в гробната могила Маолинг. ( Публичен домейн )

Наистина ли съществува Бялата пирамида на Сиан?

Много изследователи, които са изследвали както легендата, така и наблюденията на Бялата пирамида в Сиан, не вярват, че тя съответства на гробната могила на Маолинг. Като доказателство те цитират факта, че наблюденията поставят Бялата пирамида близо до планините Цин Линг, докато Маолинг се намира в изолирана, равна равнина.

Модел на мавзолея-пирамида на Хан Ян Линг близо до Сиан, модел на пирамида в музея Хан Ян Линг.  (Публичен домейн)

Модел на мавзолея-пирамида на Хан Ян Линг близо до Сиан, модел на пирамида в музея Хан Ян Линг. ( Публичен домейн )

От една страна, описанията не съвпадат. Освен това Маолинг се намира на северозапад от Сиан, докато Гаусман и Шеахан поставят пирамидата на югозапад. От друга страна, Шейхан описва Бялата пирамида като имаща „перфектна пирамидална форма“, която контрастира с плоската в реалния свят. върхов вид на мавзолея Маолинг.

Възможно ли е New York Times просто да използва снимка на Маолинг като сток снимка, за да представи пирамида в Китай, оставяйки отворена възможността истинска Бяла пирамида все още да чака да бъде открита? Или Шрьодер, Гаусман и Шеахан са сбъркали в своите описания и оценки на размера и техните наблюдения наистина са били на Маолинг?

Някои смятат, че Бялата пирамида може да лежи в пресечения терен на планините Цин Линг, трудно забележима сред извисяващите се планини и дълбоки клисури. Множество изследователи и изследователи са преследвали Бялата пирамида на Сиан, но никой досега не е бил успешен.

Изображение отгоре: Наистина ли съществува легендарната 1000-футова Бяла пирамида на Сиан в Китай? Източник: Евгений Бобров / Adobe Stock

До Ейприл Холоуей

[ad_2]

Source link

Visited 19 times, 1 visit(s) today