Астрономи откриха тъмна материя, създаваща зловещи клонинги на далечна галактика

[ad_1]


pixby.com

Астрономите най-накрая обясниха трите напълно идентични галактики в най-дълбокия кът на космоса. Така наречените космически триплети всъщност са само една галактика, но нейният образ е умножен от тъмната материя.

Галактическите двойници бяха открити случайно през 203 г. от астронома Тимъти Хамилтън от Щатския университет Шоуни в Портсмут, Охайо. Докато анализира данни от космическия телескоп Хъбъл, Хамилтън открива две еднакви галактики, едната е огледално изображение на другата, една до друга в космоса.

Двете изображения не само имаха една и съща форма, като и двете имаха едни и същи звездни галактически центрове, но и бяха изпъстрени със същите тъмни, успоредни линии. Мистерията се задълбочи едва когато Хамилтън забеляза и трета галактика – недалеч от тях – която беше идентична с другите две галактики.

„Бяхме наистина объркани“, казва Хамилтън, не знаехме какво да мислим.“

Сега, след осем години спекулации, Хамилтън и колегите му най-накрая намериха задоволително обяснение, публикувано в проучване в списанието Monthly Notices of the Royl stronomicl Society.

Зловещите космически клонинги са една и съща галактика, разположена на милиарда светлинни години от Земята. Но гравитацията на огромна концентрация на тъмна материя огъва светлината от далечния източник в три изображения.

Тъмната материя е мистериозна, невидима субстанция, за която се смята, че съставлява по-голямата част от материята на Вселената, и учените предполагат, че именно тя е „лепилото“, което не позволява на галактиките да се разлетят.

Общата теория на относителността на Айнщайн описва как масивните обекти изкривяват тъканта на пространство-времето. Айнщайн обяснява идеята, че гравитацията не се произвежда от невидима сила, а е просто нашия опит за изкривяване на пространство-времето в присъствието на материя и енергия.

Това извито пространство от своя страна определя правилата за движение на енергията и материята. В случая на тези галактически триплети, светлината, пътуваща през изключително извита област на пространство-времето, се движи в крива – изкривявайки се и усуквайки се през гигантско огледало, докато не се появи в три изходни точки като три перфектни копия.

„Помислете за набраздената повърхност на плувен басейн в слънчев ден, показващ модели на ярка светлина на дъното на басейна“, казва водещият автор Ричард Грифитс, професор по физика в Хавайския университет. „Тези ярки шарки на дъното са причинени от подобен вид ефект като гравитационните лещи. Пулсациите по повърхността действат като частични лещи и фокусират слънчевата светлина в ярки криволичещи шарки на дъното.“

Като разгледаха района на космоса близо до изображенията, изследователите успяха да идентифицират виновника зад необичайния ефект на лещата: плътни петна от тъмна материя, принадлежаща към куп галактики на 7 милиарда светлинни години от Земята и разположени между Земята и галактиката, чиято светлина се огъва.

Използвайки специално разработена компютърна програма, физиците изчислили разпределението на тази тъмна материя, като изучили как тя е разтеглила трите изображения на галактиката. Те стигат до заключението, че за да изглеждат изображенията както сега, тъмната материя трябва да бъде „плавно“ разпределена в светлинния галактически куп – резултат, който не само им помага да обяснят изображенията, но и им дава прозрение за това как тъмната материя може да бъде разпръсната във Вселената.

„Знаем, че [тъмната материя е] някаква форма на материя, но нямаме представа каква е съставната й частица. Така че изобщо не знаем как се държи. Просто знаем, че има маса и е обект на гравитацията“, казва Грифитс. „Значението на границите на размера върху слепването или гладкостта е, че ни дава някои улики за това каква би могла да бъде частицата“.

Публикувано в Live е Science.

< href="https://www.fcebook.com/MittensFromKittensOrcle" trget="blnk">

източник: < href="https://megvselen.bg/stronomi-otkrih-tmn-mteriy-szvsht-zloveshti-kloningi-n-lechn-glktik/" trget="blnk" rel="noopener">megvselen.bg

Вижте още:

< href="http://svetovnizgki.com/tymn-mteriq-prvi-zemqt-po-tejk/" trget="blnk" rel="noopener">Ореол от тъмна материя прави Земята по-тежка, отколкото предполагаме

< href="http://svetovnizgki.com/%0%b3%0%b0%0%bb%0%b0%0%b%%82%0%b8%0%b%0%b0-%0%be%%82-%%82%%8%0%bc%0%b%0%b0-%0%bc%0%b0%%82%0%b5%%80%0%b8%%8f-%%8%0%b5-%0%b%%80%0%b8%0%b5-%0%b2-%0%b%0%be/" trget="blnk" rel="noopener">Галактика от тъмна материя се крие в Космоса

< href="http://svetovnizgki.com/%%8%0%bb%%8%0%b%%86%0%b5%%82%0%be-%0%b%0%b0%0%bf%0%b0%0%b-%0%b7%0%b0-%%82%%8%0%bc%0%b%0%b0-%0%bc%0%b0%%82%0%b5%%80%0%b8%%8f/" trget="blnk" rel="noopener">Слънцето – капан за „тъмна материя“?

< href="http://svetovnizgki.com/%0%bc%0%b8%%8%%82%0%b5%%80%0%b8%0%b8%%82%0%b5-%0%b%0%b0-%%82%%8%0%bc%0%b%0%b0%%82%0%b0-%0%bc%0%b0%%82%0%b5%%80%0%b8%%8f-%0%bf%%80%0%be%0%b4%%8%0%bb/" trget="blnk" rel="noopener">Мистериите на тъмната материя продължават да озадачават физиците

Последвайте ни във < href="https://www.fcebook.com/pg/svetovni.zgki" trget="blnk" rel="noopener">Fcebook

[ad_2]

Source link

Visited 3 times, 1 visit(s) today