Стоунхендж продължава да ни изумява!

[ad_1]

Археолозите във Великобритания направиха невероятно откритие близо до Стоунхендж.

Те са открили масивен кръгъл паметник в близост до световноизвестния неолитен обект. Това е може би най-големият паметник от периода на неолита, открит на Британските острови и преобразява разбирането за нашите предци от каменната ера.

Екип експерти от редица университети си сътрудничиха по проект, известен като „Проект за скрит ландшафт в Стоунхендж“ (Stonehenge Hidden Landscape Project). Те използвали най-новите технологии, когато се натъкнали на изумителната си находка на по-малко от 2 мили (3,2 км) от Стоунхендж. Експертите използвали проникващ в земята радар и магнитометрия, за да идентифицират аномалии в земята.

Експертите идентифицирали редица аномалии, които са били забелязани в предишни изследвания, но за които се предполагаше, че са само кухини. За тяхно учудване, учените открили 20 дълбоки шахти, които са във формата на кръг, покриващи площ от 2 мили (2 км). Тези шахти, които били запълнени с пръст, са с дълбочина повече от 30 фута (10 м) и широчина 15 фута (5 м). Въз основа на проби, взети от обекта, той е на приблизително 4500 години. Археолозите са изумени от находката си, защото местността Стоунхендж е била старателно проучена в миналото. Отдавна се предполага, че видимите в момента каменни блокове са само малка част от далеч по-голяма структура, а сегашното откритие потвърждава тази теза.

В центъра на кръга на шахтите е селището на Дърингтънските стени. Къщите в селището представляват най-голямото неолитно село, което някога е било открито във Великобритания; Няколко подобни неолитни къщи са открити на островите Оркни край Шотландия. Смята се, че селището е било обитавано от строителите на Стоунхендж. Дърингтънските стени също са заемали важно церемониално и ритуално място в битието на древната култура.

Учените казват: „Степента на сходство в идентифицираните 20 характеристики предполага, че те биха могли да са част от верига от големи ями около Дърингтънските стени“. Въз основа на анализ на структурата се оказва, че новооткрития паметник е бил граничен вход, който насочвал хората към свещеното място в центъра му.

Проф. Винсент Гафни, археолог, участвал в проекта, каза на The Guardian, че: „Това е безпрецедентна находка с голямо значение в Обединеното кралство.“

По време на последващи разкопки археолозите стигат до заключението, че може би има още 10 шахти и че над 30% от обекта вероятно е безвъзвратно загубен заради модерните строителни проекти. Съществуват обаче и доказателства, че паметникът може да е бил „поддържан до средната бронзова епоха “, казват още изследователите.

3D визуализация на Стоунхендж ( автор: Joseph Lertola ) Легенда: Син цвят = каменни блокове. Червен цвят = основните посоки, като Север е удебелената стрелка. Бял цвят = изкопи, насипи и други

Размерът на шахтите прави находката изключително важна, имайки предвид факта, че нищо подобно досега не е намирано. Според Гафни, кръговата структура демонстрира „капацитета и желанието на неолитните общности да записват своите космологични системи от вярвания по начини и в мащаб, каквито ние никога не бяхме очаквали“, съобщава още The Guardian . Теоретизира се, че докато Стоунхендж е служил за отбелязване на движението на слънцето, новооткритата структура е била усилие да се направи „огромно космологично изявление и необходимостта да се впише в самата земя“, казва Гафни пред The Guardian .

Новооткритата кръгова структура дава на експертите нова перспектива за Дюрингтън уолс. Изглежда, че докато Стоунхендж е бил свързан с мъртвите, Дюрингтън уолс е бил свързан с живия и природния свят. Най-вероятно структурата отразява връзката между хората и природата и е свързана с ритуалите и церемониите от каменната ера.

Д-р Ричард Бейтс, който участва в изследването, казва, че „Сложните практики на древните показват, че хората някога са били в такъв унисон с природните събития и явления до степен, че едва ли можем да си представим в съвременния свят, в който живеем днес“.

Самият мащаб на древния паметник изумява експертите, тъй като за създаването на такава структура биха били необходими много средства, труд и организация. Нещо повече, планирането на кръговата структура показва, че хората от неолита, които са я конструирали, са били запознати с числата, а дори и с аритметиката. Д-р Бейтс, цитиран от The Independent заявява, че откритието „показва още по-сложно общество, отколкото бихме могли да си представим“.

Новата находка е невероятно значима, защото предоставя и данни за средата, в която са живели неолитните хора. Утаените седименти съдържат богат и завладяващ архив от неизвестна досега информация за околната среда. Това може да ни помогне да разберем начина на живот и обществото на строителите на Стоунхендж и дори тяхната крайна съдба.

Автор на статията: Sonic

Препоръчваме Ви да посетите!

Website: AncientRace.com

[ad_2]

Source link

Visited 5 times, 1 visit(s) today