Home ЛЮБОПИТНО Кремълската кула Тайницкая. Как италианците научили руснаците да строят каменни сгради

Кремълската кула Тайницкая. Как италианците научили руснаците да строят каменни сгради

by admin


На 19 юли 1485 година започва строежа на първата от кулите – Тайницкая – на Московския кремъл. Строителството на Кремъл такъв, какъвто го познаваме днес, води началото си от царуването на Иван III Велики. Той не е от руските самодържци, които са запомнени с доблестни военни победи, но въпреки това при него територията на Московското княжество се увеличава шест пъти, и са поставени основите на мощна, многонационална империя. Пред Иван III възниква въпроса с поддръжката и издигането на нови крепостни стени, в това число и на Московския кремъл. От предшественика си Дмитрий Донски царят наследява силно овехтяла крепостна стена – съоръжение, градено от глина, камъни, дървени трупи, което по никакъв начин не може да се нарече “красиво”.

Иван III е от взискателните хора. Преди да започне преустройването на Кремъл, решава да изгради наново Успенския събор, който също вече е овехтял. Но го очаква разочарование.

Реконструкцията на събора е поверена на руските зидари Кривцов и Малишкин. Но се случва беда – по време на земетресение през 1471 година, построеното почти напълно здание рухва. В хрониките е записано, че нещастието се случило, защото “хоросанът беше лош, а камъните нетвърди”. Иван III разбира, че руските зидари просто нямат необходимите знания и технологии за да осъществят “пробив” в строителството на здания от камък. Изходът от ситуацията – да покани задгранични зидари. Пръв в Русия пристига Антонио Джиларди, когото започнали да наричат Антон Фрязин. Руснаците просто не можели да произнесат дългите и непознати за тях фамилии, затова и наричали всички италианци “Франк”. Постепенно това име се трансформирало до Фрязин.

Антон Фрязин се захваща за работата с въодушевление. През 1485 година е издигната първата кула на Кремъл – Тайницкая. Наричат я така, защото в себе си криела тайна – специално изграден кладенец, от който крепостта да се снабдява с вода в случай на обсада.

Италианецът обаче имал и друга мисия в Москва. По това време Рим отчаяно търси съюзници в борбата срещу турското нашествие. Затова Антонио Джиларди и чичо му Иван (също Фрязин), имат поръчение да влязат във връзка с царете на Златната Орда. Трябва да организират среща между хана и италиански дипломат. Заговорът обаче е разкрит и Иван III го тълкува като предателство. Иван Фрязин е хвърлен в тъмница, но на племенника му прощават. И го отстраняват от строежа на Кремъл.

В Русия пристигат други италианци, които да довършат започнатото от Джералди. Марк Фрязин, Пиетро Антонио Солари, Алевиз Фрязин и други италиански архитекти внасят в руската зидарска школа не само новите технологии, но и новите форми и външен вид на архитектурата. Те научават руските строители да строят каменни сгради. 

При строежа на Тайницката кула на Кремъл за пръв път в Русия се ползват тухли. Нововъведението полага началото на пълното обновяване на Московския кремъл. Сблъскват се и с други трудности. Много от кулите на крепостта се налага да се издигат в заблатената местност край рекичката Неглинка. Но италианците намират майсторски решения и за тези проблеми.

Интересното е, че кулата Тайницкая не е изглеждала точно така, както изглежда днес. Тя е била над градска порта, около нея градската стена е разширена, за да се изградят бойници. Дълги години кулата е имала часови, чиято задача била да следят за пожари в районите на града, оттатък река Москва.

През 1770 година се подготвя строеж на двореца на Василий Баженов и Тайницкая е разглобена. Но строежът не започва и през 1783 година кулата отново е възстановена. По време на влизането на французите през 1812 година в Москва, кулата е частично разрушена от снаряд. Между 1816 и 1818 година е реставрирана.

До 1917 година кулата Тайницкая се асоциира от московчани с обяд. Точно в 12:00 часа на обяд от нея произвеждали топовен изстрел, подобно на традицията, наложена в тогавашната столица – Санкт Петербург.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>Source link

(Visited 3 times, 1 visits today)
Да го споделим с приятели 🙂

Related Articles