Героите от Българското опълчение в Руско-турската война

[ad_1]

По време на Руско-турската освободителна война участие в бойните действия взема и българското опълчение. Български и руски доброволци се сражават в редовете му рамо до рамо, за да напишат някои от най-славните победи в историята на България.

На 13 ноември 1876 година руският император Александър II взема решение за създаване на българско опълчение. На 29 април 1877 година е подписана заповед № 40 на главнокомандващия Действуващата руска армия на Балканския полуостров Николай Николаевич, с която се определя числеността и състава му.

За началник на Българското опълчение е назначен генерал-майор Николай Столетов. Началник-щаб е полковник Ринкевич. В щаба на опълчението влизат още щабните офицери, полковник Енгелхардт и подполковник Фьодор Де Прерадович.


По числеността и структурата опълчението се приравнява към усилена военновременна пехотна дивизия. В състава му са 3 бригади, всяка от които е от 2 дружини, разделени в 5 роти.

Бригадите се командват от полковник Корсаков, полковник Леонид Вяземски, и полковниик Михаил Толстой.
Комадването на дружините е възложено на подполковник Константин Кесяков, майор Куртянов, подполковник Павел Калитин, майор Редкин, подполковник Нишенко и майор Беляев.
Общо командният състав включва 136 офицери.


На 6 май в лагера на Българското опълчение, разположен край град Плоещ в Румъния, тържествено е връчено бойното знаме на частта. Ушитото специално от жителите на град Самара знаме е предадено от руските общественици Пьотр Алабин и Ефим Кожевников на III-та рота от III-та опълченска дружина. След прехвърлянето на опълченските формирования на българска територия, започва набирането на още 6 дружини от доброволци. Така общият брой на опълченците достига 10 000 души.


На опълченските дружини е поставена една от най-отговорните задачи в хода на войната – опазването на балканските проходи. заедно с Тридесет и пети пехотен брянски полк и Тридесет и шести пехотен орловски полк българските опълченци успяват да задържат централната османска армия при прохода Шипка. В боевете през август 1877 година българите показват чудеса от храброст и не позволяват армията на Сюлейман паша да се притече на помощ на обсадените в Плевен турски части.

———–
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 8 times, 1 visit(s) today