Досаден писък. 8 интересни факта за комарите

[ad_1]

Размазвайки поредния досаден комар, който бръмчи около нас, не си даваме сметка, че тези насекоми са надживели динозаврите. А в наши дни на Земята живеят около 42 000 вида комари (Nematocera).

6 сантиметра. Толкова достига на дължина тялото на най-големите комари Holorusia brobdignagius. Насекомите-рекордьори се срещат в Югоизточна Азия. Размахът на крилете на тези “чудовища” достига 10 см, а разстоянието между предните и задните им крака – 23 см.

1,5 милиметра пък е дължината на тялото на плаващата понтомия (Pontomyia natans). Това са едни от най-малките комари на планетата. Целият им живот преминава под водата в тропическите морета. За да се превърне личинката във възрастен комар, са ѝ необходими почти три месеца. Възрастното насекомо обаче живее не повече от 2 часа.

Преди 243 милиона години на Земята вече са живеели първите комари анизинодуси (Anisinodus crinitus). Те по-скоро не са се хранели с кръв и са наподобявали съвременните комари-звънари (наричат се така, заради характерния звук, който издават. Извършват по над 1000 маха в секунда и възрастните насекоми на практика не се хранят – нямат развити устни органи). Кръвосмучещите комари (Culicidae), които са се засекли с динозаврите от Кредата, са се появили не по-късно отпреди 100 милиона години (такава е възрастта на най-древните останки от тях, открити до момента от палеонтолозите).

–4 градуса по Целзий е температурата, която издържат самците на т.нар. къс зимен комар (Trichocerca brevis). При затопляне до +8 °С тези насекоми измират.

Колония от личинките на новозеландския пещерен комар (Arachnocampa luminosa) може да даде осветеност от 5,4 лукса (1 лукс е осветеност, която наричаме полумрак; буквите в книга са трудно различими при такава осветеност). Личинките излъчват светлина, за да привлекат плячката си. Силата, с която свети колонията, се променя според времето от денонощието и заситеността на личинките (когато са гладни, светят по-ярко).

Личинките на комара-воин (Sciara militaris)  докато търсят място, където да се нахранят, се строяват в колони, проточващи се на дължина от 4,5 метра. Групата наистина прилича на маршируваща колона от воини, докато се движи.

5 милиграма кръв всмуква от жертвата си самката на пищящия комар (Culex). Самките на немаларийните хапещи комари могат да поемат до 2,8 милиграма кръв. Масата на всмуканата кръв е два пъти по-голяма от собственото тегло на насекомото. Средностатистически у възрастен човек циркулират около 5 000 000 милиграма кръв.

5 000 000:5=1 000 000 пищящи комара са необходими, за да “източат” напълно кръвта от човек – ако в природата може да се случи нещо такова.

———–
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 14 times, 1 visit(s) today