Бурята на Тот: нови доказателства за древните египтяни в Ирландия?

[ad_1]

Когато за Древен Египет и Ирландия се говори на един дъх, това обикновено води до завъртане на очите, вежливи изходи и шум от мърморене, позовавайки се на псевдоистория и бръмчене на нова епоха.
Поне това беше така.

Последните открития в изследванията на ДНК добавиха към вече проверени археологически находки, за да представят сценарий, който сега е по-трудно да се отхвърли.

Лия Файл, известна още като Коронационен камък или Камък на съдбата, е била важен ритуален компонент в коронясването на древните високи крале на Ирландия. (JohnJDuncan / CC BY-SA 4.0)

Хълмът на Тара е едно от най-древните свещени места в Ирландия. Той е заобиколен от много други неолитни земни работи и гробници и макар често да се свързва с келтите, сайтът предшества пристигането им в Ирландия от хиляди години.

В легендата това е мястото, където царува Туата Де Данан. Това бяха богоподобни хора, за които се твърди, че са пристигнали в Ирландия с мистериозни кораби и са имали магически сили.

Туата де Данан: Ездачите на Сидхе от Джон Дънкан. ( Публичен домейн )

Ритуални погребения и мистериозни кости

По време на скорошни и много противоречиви разкопки край Тара се появи история за странен скелет, открит от работници, копаещи в Лисмулин Хенге. Някои смятаха, че това са останки от куче, други язовец. Но най-любопитното от всичко беше твърдението на някои свидетели, че останките всъщност са тези на маймуна.

Както Кон Конър, арх Друид от ирландския келтски друидски храм пише: „Защо такова ритуално погребение в кралско място не е причина за фокусирано разследване?

В нейната работа, Курс на тежки и тежки изпитания , автор Лин Брунет пише, че „Освен това ирландският масонски автор, Джей Джени Пени отбелязва, че в Тара, митичният център на Ирландия и седалището на Върховния крал, е намерен скелет на маймуна на Барбари.“

Но защо на това място е имало заровени толкова странни кости? Тези примати не са местни жители на Ирландия и археологическият комплекс около Тара датира от хиляди години. Ако костите на маймуна са били намерени по всяко време, имаме ли прецедент за подобно погребение на някое друго от най-древните свещени места в Ирландия?

Всъщност го правим. По време на разкопки в Eimhain Macha (форт Navan) в окръг Armagh е намерен черепът на маймуна Barbary. Когато е датиран с въглерод, е установено, че е на около 2500 години. Въпросът за много археолози беше как на първо място стигна до Ирландия, но може би по-интригуващо разследване ще разследва защо.

Ирландско-египетската връзка

Една от най-противоречивите теории, що се отнася до произхода на ирландския народ, е връзка с древен Египет. Въпреки че има много ирландски легенди, свързващи Тара и египетски кралски особи, това е невъзможно да се докаже.

Един от най-интригуващите примери за тези предложения е откриването на скелета на 15-годишно момче в Могилата на заложниците, близо до Тара, от д-р Шон О Риордан от Тринити Колидж. Въглеродното датиране показва, че останките са били на възраст около 3 800 години. Колие, намерено със скелета, е направено от фаянсови мъниста и съответства на подобно египетско производство и дизайн.

Хълмът на Тара е археологически комплекс с много древни паметници, като например „Могилата на заложниците“, видяна по-горе.  По традиция Hill of Tara е известен като седалището на Високите крале на Ирландия.

Хълмът на Тара е археологически комплекс с много древни паметници, като например „Могилата на заложниците“, видяна по-горе. По традиция Hill of Tara е известен като седалището на Високите крале на Ирландия. (CC BY-SA 4.0 )

Скотия, египетски роялти

Съществува и известната легенда за кралица Скотия, египетска принцеса или кралица, в зависимост от това коя версия на легендата сте прочели, за която се твърди, че е пристигнала в Ирландия през 1700 г. пр. Н. Е. И е била убита от Туата Де Данан в голяма битка.

Предполагаемият й гроб е белязан от гигантски вписан камък в окръг Кери и значението му е довело до местните политици, призоваващи за запазването му.

Изобразяване на пътуването на Скота от Египет от 15 век.

Изобразяване на пътуването на Скота от Египет от 15 век. ( Публичен домейн )

Интересен факт е, че гробът на Скотия е недалеч от остров Скелиг Михаил, мястото на предхристиянско селище и по-късен манастир.

Според XI век Lebor Gabála É Рен (Книга за нашествия), Милезиус, велик лидер на един от нашествениците на Ирландия, загуби двама от синовете си наблизо през 1400 г. пр. н. е., когато магическа буря, причинена от Туата Де Данан, потопи кораба им.

Величественият и изолиран Скелиг Майкъл край бреговете на Ирландия.

Величественият и изолиран Скелиг Майкъл край бреговете на Ирландия. ( CC BY-SA 3.0 )

Въпреки тези легенди, доскоро имаше много малко силни академични доказателства, свързващи Ирландия с долното Средиземноморие. През декември 2015 г. обаче всичко се промени.

Новаторски ДНК констатации

Учени от Тринити Колидж Дъблин и Университета на Куинс Белфаст публикуваха нови открития в списанието Известия на Националната академия на науките . Откриха, че древните ирландци са свързани не само с хората от Южна Европа, но и че има връзка от Близкия изток.

С това ново знание идва мъчително обяснение за маймунския череп в древна Ирландия и което се свързва с неизследвана досега етимологична връзка с Туата Де Данан .

Обикновено значението на тази загадъчна раса се представя като Хората на Дану , богиня майка от ирландската митология. Въпреки това, най-ранните записи на Туата не включват последната дума Данан, вместо да бъде описано като Туата Де или Туата Ди . Всъщност едва от 19 век сегашното описание на Дану беше широко приет от учените.

Може би тогава е време да разгледаме тези хора, като използваме новата информация, която имаме сега за техните корени и най-важното, боговете, на които са се покланяли и почитали.

Тот, древният египетски бог, често изобразяван като човек с глава на ибис.

Тот, древният египетски бог, често изобразяван като човек с глава на ибис. ( CC BY-SA 4.0 )

Един от най-важните египетски богове е Тот, по-късно наречен от гърците Хермес. Тот беше бог на луната, за когото се казваше, че е донесъл мъдрост и писане в света. Често е бил представен и символизиран от павиан или северноафриканска маймуна. Може ли това да е причина за маймунски кости, намерени в ирландски обекти?

Изобразяване на Тот като бабуин, около 1400 г. пр. Н. Е.

Изобразяване на Тот като бабуин, около 1400 г. пр. Н. Е. ( CC BY-SA 3.0 )

Още по-любопитни са пренебрегваните етимологични варианти на Тот; Thoout и Таут. Когато търсим фонетични сравнения в египетските йероглифи, откриваме много подходящи описания за пристигането на Туата Де Данан в Ирландия.

Thoout Dai се превежда като „преминаването на Тот“, Thoout DAt се превежда на „Пътуването на Тот с лодка“ и Thoout Da се превежда като „бурята на Тот“ (Според Лебор Габала Ерен, Туата е дошъл в Ирландия „в тъмни облаци“). (9.)

Всички тези фонетични прилики са в съответствие с описанията на тези легендарни хора и как са пристигнали в Ирландия.

Илюстрация на главата на Ибис Тот и примата на павиана в лодка.

Илюстрация на главата на Ибис Тот и примата на павиана в лодка. ( Публичен домейн )

Друг показателен фактор за пропускането на тези преводи от учени през 19-ти век е, че Розетският камък и дешифрирането на йероглифи от Шамполион са се случили едва през 1820-те. Ранните християнски монаси, които първо са записали тези истории, не биха имали познания за тези фонетични преводи.

Всъщност повечето изследователи на ирландската митология през 19 век вероятно също не са знаели за работата на Шамполион. Повечето вярваха Данан идва от ведическата богиня Дану.

Когато премахнем по-фантастичните елементи на мита и знанията, все още оставаме с много въпроси без отговор, които новите научни доказателства ни принуждават да зададем. Някои от отговорите вече отхвърлиха предишното академично мнение и с всеки технологичен пробив откриваме нови начини да се задълбочим в миналото си.

Въпреки че някогашната древна връзка между Ирландия и Египет се е смятала за измислена и извън приетото научно царство, сега имаме повече причини от всякога да изследваме тези връзки и да се чудим отново за Туата Де или, вероятно, бурята на Тот.

© Дейвид Халпин 2016

Посетете страницата на Amazon на Amazon тук.

Препоръчано изображение: Дерив; Древен келтски долмен от Poulnabrone, Ирландия (Flickr / CC BY 2.0 ) и издълбано египетско божество Тот (Джон Бодсуърт).

От Дейвид Халпин

Актуализирано на 18 юни 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 107 times, 1 visit(s) today