японска пирамида

10-те най-мистериозни древни места, открити по целия свят

Има редица мистериозни, древни обекти, открити по целия свят. Всеки от тях е обвит в мистерия за това как, кога и защо е построен.

В стремежа ни да разберем повече за нашето далечно минало, тези праисторически места трябва да променят това, което научихме за нашата праистория. Ето 10 от най-мистериозните и интригуващи обекти от цял ​​свят.

1. Незавършеният обелиск на Асуан, Египет
Гигантско парче камък лежи в древните кариери близо до Асуан, Египет. С височина 42 м и тегло 1200 тона, това парче скала е било предназначено да бъде издигнато като обелиск. Други смятат, че обелискът никога не е бил завършен, защото строителите може да са прекъснати. Някои пък смятат, че това вероятно се дължи на пукнатините, образували се в камъка по време на добива.

египетски обеликс

Ако е бил завършен, обелискът щеше да бъде с една трета по-голям от всеки друг древен обелиск, познат на нас и щеше да бъде по-висок от десет етажна сграда. Остава загадката как точно древните египтяни са планирали да транспортират и да издигнат обелиска, като се има в предвид че днес има много малко съвременни кранове, които биха могли да преместят този масивен камък.

2. Камъните от Карнак, Франция
Огромна колекция от над три хиляди стоящи камъни може да се намери около френското село Карнак. Камъните от Карнак, които са издигнати между 4500 и 3300 г. пр. н. е., са най-голямата от подобна колекция в света. Има няколко теории за предназначението на камъните.

Някои твърдят, че те са подравнени астрономически, за да създадат обсерватория или календарна система, докато други смятат, че са били използвани като примитивни сеизмични инструменти, самите камъни са за баланс и действат като детектори за земетресения. Счита се също, че френският обект Карнак поддържа „мегалитния двор“, противоречива идея за теоретична обща мерна единица, която е била използвана за изграждане на повечето мегалитни обекти.

3. Долмените (или проходните могили) на Антекера, Испания
Разположени в Испания са три най-важни и едни от най-големите долмени или проходни могили в света – Куева де Менга, Куева де Виера и Толосът на Ел Ромерал. Смята се, че обектите, които могат да бъдат намерени в близост до град Антекера, са създадени около 3700 г. пр. н. е., което ги прави съвременници на много известни мегалитни обекти като Стоунхендж.

Най-големите камъни, използвани при изграждането на долмена, тежат 180 тона и са били транспортирани от поне два километра разстояние. Много от стените на могилата са с антропоморфни илюстрации.

„Menga е в съответствие с лятното слънцестоене, а El Romeral споделя няколко черти и характеристики с толос долмени, открити на Крит, което предполага контакт с минойската цивилизация.“

4. Джгантия, Малта
На малтийския остров Гозо се издига комплекс от два мегалитни храма, които са построени около 3600 г. пр. н. е., време, когато металните инструменти все още не са били достъпни за местните жители и колелото все още не е било изобретено. И толкова много от нас се чудят как са построени тези храмове (където също са открити малки сферични камъни).

сферични камъни

Открити са и фигурки и статуетки, свързани с плодородието, което оставя експертите да вярват, че Джгантия може да е бил мястото на култ към плодородието. Каменните храмове са втората най-стара религиозна структура, откривана някога.

Древни богове

5. Каменни сфери, Коста Рика
Над 200 каменни сфери са открити в Коста Рика. Размерите на камъните варират от няколко сантиметра до повече от 2 метра в диаметър и тежат петнадесет тона. Точното датиране на камъните е невъзможно, но се смята, че са изсечени през 1500 и 500 г. пр. н. е. от цивилизация, която отдавна е изчезнала.

каменни сфери

Много митове и легенди обграждат каменните сфери. Някои твърдят, че те са реликви от Атлантида, докато други твърдят, че който и да е направил камъните, е имал някакъв вид отвара, която може да омекоти скалата. Въпреки че камъните са били повредени през вековете, мнозина все още вярват, че първоначално са били издълбани в перфектни сфери. Предназначението на тези камъни остава неизвестно.

гигантски каменни сфери

6. Главите на олмеките, Мексико
Главите на олмеките в Мексико са колекция от седемнадесет колосални глави, издълбани изцяло от камък. Главите тежат между шест и петдесет тона и датират от 1500 – 1000 г. пр. н. е. Всяка от главите на олмеките е издълбана с уникална шапка. Това кара някои хора да вярват, че са издълбани, за да представляват могъщи древни владетели на цивилизацията на Олмеки.

цивилизацията Олмеки

Други твърдят, че лицата на главите наподобяват това на африканска раса, което предполага, че това може да е доказателство за напреднала африканска цивилизация, посещаваща Америка в праисторически времена.

древна цивилизация

7. Паметник Йонагуни, Япония
Група странни образувания са открити под водата край бреговете на остров Йонагуни, Япония през 1987 г. Формациите имат „плоски успоредни ръбове, прави ъгли, остри ръбове, стълбове и колони“. Тези характеристики карат мнозина американски учени да предполагат, че обектът може би е създаден от човек.

японска пирамида

Последният път, когато районът, където е потопен паметникът Йонагуни, е бил суша, е бил преди 8 до 10 хиляди години, по време на последния ледников период. Това прави паметника (ако наистина е бил построен от хора) една от най-старите структури на планетата – драстично променяйки това, което мислим, че знаем за праисторията.

мегалити под вода

8. Камбейският залив, Индия
Доказателство за потънал град са били открити край бреговете на Индия, в Камбайския залив през 2001 г. С помощта на сонар са идентифицирани няколко изкуствени структури, включително канали и големи сгради. Открити са и артефакти, включително парчета керамика и материали от огнище, което е изкопано от дъното.

древна потопена структура

Едно от намерените парчета дърво е датирано  от 9500 г. пр.н.е.

храм под водата

9. Моаи, Великденски остров
Великденският остров е един от най-отдалечените населени острови на Земята. Тук се крие една от най-известните мистерии в света – гигантските каменни статуи, наречени Моаи. Първо се смятало, че статуите са само глави, но разкопките показват, че почти всички имат тела. Има форма на йероглифно изписване на някои от статуите, но никой не е успял да ги преведе.

главите от великденския остров

„Много малко от статуите са били действително издигнати; повечето са оставени в кариери или изоставени по време на транспортиране. Археолозите не знаят защо са построени статуите, какво означават, как са били транспортирани и издигнати или защо са били изоставени недовършени.”

инзвън земни

10. Гьобекли тепе, Турция
Радиовъглеродното датиране поставя Гьобекли тепе между 10 000 и 9 000 г. пр. н. е., което го прави като цяло смятан за най-старата религиозна структура, открита някога. Древният обект съдържа каменни конструкции и стълбове с резби на различни хищни животни. Конструкцията на каменните стълбове (някои с тегло близо 20 тона) остава загадка, тъй като са издигнати по времето, когато хората са се смятали за неандерталци които са боравели каменни сечива и оръжия.

Откриването и продължаващите разкопки на Гьобекли тепе може в крайна сметка да променят концепцията ни за праисторията завинаги. Особено когато изглежда, че е построен преди появата на селското стопанство, религията, писмеността, колелото, грънчарството, опитомяването на животни и използването на нещо различно от обикновени каменни столчета.

древна загадка

 

Visited 61 times, 1 visit(s) today