Странният воден водач от Банф: Легендарно езерно чудовище или просто съкровище на търговския пост?

[ad_1]

Като изследовател на необичайни исторически явления, разследвам странни истории, но нямах намерение да го правя в Алберта, Канада. Въпреки това попаднах на нещо, което беше наистина странно в малкото ваканционно градче Банф.

Спрях в магазин за трапер, наречен The Banff Indian Trader Shop. Отзад имаше стъклена витрина, в която се помещаваше странно изглеждаща мумия, за която се предполагаше, че е принадлежала на водач. Само като го гледам, очевидно беше фалшиво: различни животински части се комбинираха, за да създадат същество, което вероятно не съществува.

Водещ в езерото Супериор?

Въпреки това, в същия случай имаше статия, озаглавена Водещ в езерото Горно която е била отпечатана първоначално в Canadian Magazine and Literary Repository през 1824 г., и история, приписвана на Stoney Nakoda на име Енох Баптист, която е преведена от Хорас Холоуей през 1954 г. Това е историята, както изглежда в случая:

„Североизточно от езерото Миневанка е планина с висок, остър връх, оформен като кула. От голямо разстояние можете да видите сняг на върха му, но никога няма такъв отстрани. Планината е толкова стръмна, че сняг не се задържа върху нея. Тъй като на върха му живеели духове, индианците го наричали Духовна планина.
„Близкото езеро, което нарекоха Минеуанка, което означава Водата на духовете. Когато пътували в околностите на езерото, те чували гласовете на духове. Докато минаваха, не виждаха нищо, което издаваше звуците, но можеха да чуят звуците.
„Веднъж, когато нашите хора лагеруваха близо до езерото, баща ми чу нещо, което изглеждаше като биене на барабан. Шумът сякаш идваше от водата. Можеше да чуе и гласове долу в езерото. Скоро забеляза, че на брега се издига вода. Доближи се до лагера и се върна отново.
„Скоро баща ми видя, близо до центъра на езерото, странно същество се издига от водата. Беше наполовина риба и наполовина човек. Беше издухало водата към брега, а след това беше излязла над повърхността. Докато баща ми стоеше и гледаше, човекът риба потъна обратно в езерото.
„Други хора също видяха странното създание. Те бяха толкова уплашени, че разбиха лагера и никога повече не лагеруваха там. Всички индианци стояха далеч от тази вода. Нямаше риболов или каране на кану на езерото Минеуанка, докато не дойдоха белите хора.
„Странни същества в други езера понякога бяха убити от мълния, но никога не съм чувал това да е било убито.
„Много индийци все още се страхуват от езерото. Преди няколко години там работеха някои индийски момчета, помагайки за изграждането на язовир. Те не искаха да работят на това място, защото бяха чували за странния човек-риба. Едно от момчетата загина при странна катастрофа. Някои хора казват, че инцидентът е станал, защото духовете не обичали да унищожават дърветата близо до езерото.

Обяснения за легендата за водния водач

Очевидно е странна история, няма налична информация относно това дали тази история е дори легитимна, ако всъщност е индианска легенда. Ако приемем, че е така, трябва да разгледаме елементите на историята, за да си позволим да предположим защо е създадена. Първата възможност е малко вероятна: в езерото наистина е било забелязано същество. Друго е много по-правдоподобно: планината близо до езерото и самото езеро се смятали за свещени места, места, наречени Spirit Mountain и Spirit Water, но според легендата Stoney Nakoda, местните жители се страхували от местоположението и го избягвали; само нашествениците посещаваха мястото. Легендата за свръхестествено създание може да е била създадена, за да държи заселниците далеч от предполагаемо нуминозно място.

Забелязано ли е мистериозно създание в езерото, подтикващо индианската легенда?

Забелязано ли е мистериозно създание в езерото, подтикващо индианската легенда?

Въпреки че това със сигурност е възможно, има и други, по-модерни истории, които обясняват воденето в индийския търговски пост, разположен близо до моста на Банф авеню. Хората в града имат различни обяснения, като например идването от Англия през 40-те години на миналия век и създаването му като някакъв вид атракция за изроди; но изпълнителният директор на музея Уайт в канадските Скалистите планини има доказателство, че друга история е истинската: Норман Лукстън (1876-1962), важна фигура в развитието на град Банф, е първоначалният собственик на магазин.

Красивият и исторически Банф, Алберта, Канада.

Красивият и исторически Банф, Алберта, Канада.

Историята на Лукстън

Синът на Уилям Лукстън, съосновател и главен редактор на Winnipeg Free Press, Норман работи известно време за баща си, преди да се отправи към Калгари, където работи за Calgary Herald. През 1901 г. той пътува до Ванкувър, където продължава да работи като писател за Town Topics. Там той среща Джон Вос (1858-1922), който има привидно безумна идея: да обиколи света с вековно кану Nootka. Норман реши да придружи Джон в това пътуване и те напуснаха Британска Колумбия и се отправиха на запад. След като измина около 10 000 мили в продължение на пет месеца, лодката се удари в риф край бреговете на Фиджи и двамата мъже бяха ранени, Voss тежко. Той беше откаран в болница в Австралия и Лукстън скоро се върна в Банф, за да се възстанови.

В Банф той става виден член на общността. Той пусна в действие вестник Crag and Canyon, построи хотел King Edward и Lux Theatre и създаде знака на магазина за кози курио. Той също така установи търговския пункт, в който се намира странната мумия. Музеят Уайт има колекция от артефакти, принадлежащи на Уилям Лукстън, включително транспортна сметка от Ява, която гласи „един човек риба“. Тед Харт, директор на музея, вярва, че Лукстън е купил произведението, когато е бил в южната част на Тихия океан през 1915 г. и след това е изработил история, която е публикувана в местните вестници, за да привлече клиенти в търговския си пост, което води до увеличаване на приходите.

Много факти са в съответствие в подкрепа на това. Ява, разположена в Индонезия, е на 4500 мили северозападно от Фиджи, където е била унищожена лодката им и те твърдят, че са пътували около 10 000 мили преди катастрофата. Предвид размера на лодката им, вероятно те са избрали да останат близо до брега. Ако беше така, те щяха да минат много близо до Java, така че той можеше да го купи там законно и след това просто да измисли история, която да го придружава. Неговият опит в публикуването и писането, както и видната позиция, която заемаше, можеха да попречат на всеки да се съмнява в неговата история. Освен това той може дори да е убедил някои индианци да подкрепят историята, включително Енох Батист, за когото се твърди, че е разказал историята, която е показана в кутията до тялото.

Норман Лукстън продаваше индиански стоки в магазина си, което означава, че колкото повече е правил, толкова повече те печелят. Защо не разкажете приказка дали това ще доведе до по-добър живот за вас и вашето семейство? В крайна сметка той дори имаше тяло, което да го подкрепи! Местната жителка Мишел Гарбърт сега притежава търговския пост, а баща й беше добър приятел с Лукстън. Тя се съмнява, че разписката от Java е автентична; вместо това тя вярва, че Норман го е създал, за да подкрепи измислената си история, заявявайки, че е било като него да направи нещо подобно.

Странно съставно създание

Воденият явно е съставно същество. С горната част на тялото, която вероятно е изработена от някакво неизвестно вещество, за да прилича на гръбначен кош и плът, и люспеста долна част, която очевидно е направена от поне една разновидност на рибите, то също има къса, подобна на кожа, сива коса на главата си , ръцете и средната част. Дори не бих казал, че е направено изкусно. Въпреки това продължава да привлича любопитни посетители в задната стая на магазина на местния търговец. И все пак, въпреки факта, че създаването на съществото като магнит за клиенти е най-вероятното обяснение относно неговия произход, има въпроси без отговор.

Странното, калдъръмени създание – откъде дойде?

Странното, калдъръмени създание – откъде дойде?

Другият документ по случая (A Merman in Lake Superior) споменава възможното съществуване на много необичайни същества, които свидетели твърдят, че са виждали. Задавайки въпроса „Съществува ли?“ неговият автор се осмелява да отговори:

„Това рядко се вижда, но малко известно, не е аргумент против него; тъй като въпреки че пламенният дух на разследване е направил много открития в последните епохи, те са послужили само за по-твърдото установяване на факта, че „мириади същества притежават този свят, невидим за смъртното око“. В хода на търсенето на скритите неща на този свят, колкото по-далеч се придвижва човекът, толкова по-широко разширено поле за неговото изследване се отваря пред неговия поглед; и но кратък напредък в курса ще го принуди да признае, че има повече неща на този свят, отколкото се мечтае в нашата философия.

С други думи, различни малко вероятни същества може действително да съществуват, въпреки факта, че рядко се виждат.

Днес воденият от Банф се появява на уебсайтове, включително този, управляван от Banff Indian Trading Post, и изглежда дори има свой собствен акаунт в Twitter (btpmerman), където самопредставлението му гласи: „Моето име е Херман Мореца. Наслаждавам се на приятно плуване в езерото по залез и пазаруване в индийската търговска поща в Банф.”

Кен Йеремия е писал много за необичайни исторически и духовни явления. Повече информация можете да намерите на www.kenjeremiah.com и той може да бъде последван в Twitter на @drkenjeremiah.

Горна снимка: Странният воден водач от Банф, Алберта (Канада).

От: Кен Джеремия

Всички изображения са предоставени с любезното съдействие на автора, © Ken Jeremiah

Актуализирано на 19 януари 2022 г.

[ad_2]

Source link

Visited 11 times, 1 visit(s) today