Нощното небе, отразено в най-голямото огледало на света

 

Каква по-красива гледка може да отрази най-голямото огледало в света, освен още по-безкрайната красота на звезди, планети и галактики?

Много от звездите, уловени в този кадър, са групирани под формата на арка. Всъщност, те се намират в централната равнина на галактиката, в която живеем – Млечния път.
Под дъговидната следа на звездите от нашата галактика, се вижда друга – сателитната на Млечния път галактика, която наричаме Големия Магеланов облак (LMC).

Сред отделните звезди, които се открояват в кадъра, са Антарес в лявата част на кадъра и Сириус, който ще откриете в дясно.
Малко под Антарес ярко свети и газовият гигант в Слънчевата система, планетата Юпитер.

Изображението всъщност представлява 15 вертикални кадъра, заснети последователно за период от 10 минути. Мястото, където се провежда сеанса, е солника Салар де Уюни. Намира се в равнината Алтиплано в Андите. Солникът е най-големия в света и е на територията на Боливия. По време на дъждовния сезон повърхността на езерото се превръща в едно гигантско огледало с площ от 10,5 квадратни километра.

Снимката е заснета в началото на месец април 2019 година и е запечатала отраженията на галактиката ни, спътника ѝ и споменатите звезди и планети.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

Source link

Visited 10 times, 1 visit(s) today