Нова експедиция тръгва към потъналия „Титаник“

 

 

Прогнозите са, че лайнерът може да се разпадне окончателно през следващите няколко десетилетия

До трагично известния кораб „Титаник“, който се намира на дъното на Атлантическия океан, ще тръгне нова експедиция, за да проследи степента на разрушаването на лайнера, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от Lent.ru. Гмурканията ще бъдат организирани от OcenGte Expeitions. Специалистите ще се спуснат в дълбините в дълбоководни съдове, изработени от въглеродни влакна и титан, оборудвани с камери с висока разделителна способност и многолъчеви сонари. В експедицията ще се включат археолози и морски биолози.

Екипът от учени ще изследва доколко се е влошило състоянието на кораба, преди „Титаник“ да бъде окончателно унищожен от подводната екосистема. „Океанът го поглъща и ние трябва да  документираме всичко оцеляло, преди корабът да изчезне или да стане неузнаваем“, заяви Стоктън Ръш, шеф на OcenGte Expeitions.

Изследванията на „Титаник“ ще помогнат да се предскаже съдбата и на други кораби, потънали на големи дълбочини. Изследователите също така очакват да научат повече за атлантическата екосистема в близост до лайнера. В тази локация са забелязани стотици океански видове, разказва Ръш. Членовете на експедицията ще търсят сред останките и различни артефакти, включително лични вещи на пътници, разпръснати на два километра около Титаник.

Около 40 частни спонсора също участваха във финансирането на експедицията в замяна на възможността да се спуснат до „Титаник“ и да управляват сонарното оборудване. Това им е струвало от 00 до 50 хиляди долара на гмуркане. Един от спонсорите отбеляза, че в сравнение с космическия полет на Blue Origin на стойност 8 милиона долара, „това е евтино“.

Преди време други изследователи на „Титаник“ прогнозираха, че лайнерът може да се разпадне окончателно през следващите няколко десетилетия. „Титаник“ потъва през нощта на 5 април 9 г. в Северния Атлантически океан, на около 600 километра югоизточно от остров Нюфаундленд. Корабокрушението е в резултат на сблъсък с айсберг. Над 500 пътници умират, около 700 успяват да се спасят.

източник: < https://www.spisnie8.bg/%0%B%0%B0%%83%0%B%0%B0/0/0630/%0%B%0%BE%0%B%0%B0-%0%B5%0%B%%8%0%BF%0%B5%0%B4%0%B8%%86%0%B8%%8F-%%8%%80%%8%0%B3%0%B%0%B0-%0%B%%8%0%BC-%0%BF%0%BE%%8%%8%0%B%0%B0%0%BB%0%B8%%8F-%%8%0%B8%%8%0%B0%0%B%0%B8%0%B.html

Последвайте ни във Фейсбук

Visited 16 times, 1 visit(s) today