Мистериозни блокове Tjipetir се появяват по европейските плажове

[ad_1]

Една жена се разхождала по плажа в Корнуол, Англия през 2012 г., когато случайно забелязала тъмна плоча в пясъка. При по-внимателно разглеждане тя забеляза, че е изписана странна дума, но отхвърли откритието си като любопитство. Въпреки това, няколко седмици по-късно тя откри друга таблетка на различен плаж. Без да го знае тогава, тя се натъкна на явление, което другите изпитват в цяла Европа от десетилетия, известно като мистерията на блоковете Tjipetir.

Beachcomber Трейси Уилямс с нейните открития на блок Tjipetir.  (Том Куин Уилямс / Tjipetir Mystery Facebook)

Beachcomber Трейси Уилямс с нейните открития на блок Tjipetir. (Том Куин Уилямс / Tjipetir Mystery Facebook)

Предистория на блоковете Tjipetir

Без да знае как подобните на каучук плочи може да са се появили на различни плажове и объркана от думата, ударена в тях – TJIPETIR, плажната комарка Трейси Уилямс започна някои изследвания за произхода на тъмните, гумени блокове. При по-нататъшно разследване Уилямс установи, че Tjipetir (произнася се cheep-a-teer) е село в Западна Ява, Индонезия.

Сега наречен Cepetir, някога е бил мястото на плантация от гутаперча в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Гутаперча „плочи” са направени от смола на дървото Палаквиум. Тъмно оцветеното каучуково латексно вещество е използвано широко в производството на предмети като играчки, топки за голф, изкуствени зъби, хирургически устройства, бижута, мебели и е ключово при разработването на подводни телеграфни кабели. В Малайзия коренното население ще използва дървото и дъвката на дървото за направата на дръжки за ножове и бастуни много преди да бъде адаптирано от западния свят.

Индонезийска гутаперча насаждение от края на 19-и век с купища подобни на каучук блокове.  (Tropenmuseum / CC BY-SA 3.0)

Индонезийска гутаперча насаждение от края на 19-и век с купища подобни на каучук блокове. (Тропенмузей / CC BY-SA 3.0 )

Дали любопитните блокове Tjipetir идват от корабокрушение?

В продължение на десетилетия хората намираха изписаните плочи изхвърлени на плажове в Обединеното кралство, Германия, Франция, Испания, Холандия и Швеция. Но остава въпросът: как плочите са си пробили път от Индонезия до плажовете на Европа? Отговорът все още не е сигурен, но се спекулира, че блоковете може да са се разлели в океана през 1912 г., когато прословутият потънал кораб, Титаник, имаше таблетки гутаперча и бали каучук, посочени в товарния манифест на океанския лайнер.

Гравиране на обречения Титаник от около 1912 г., на борда на който са били блоковете Tjipetir според товарния манифест.  (Публичен домейн)

Гравиране на обречения Титаник от около 1912 г., на борда на който са били блоковете Tjipetir според товарния манифест. ( Публичен домейн )

Алтернативно, таблетките може да са дошли от друг потънал кораб, японски пътнически кораб на име Миядзаки Мару . В Миядзаки Мару се казва, че е пренасял гумените плочи от Йокохама до Лондон, но е бил потопен от германско подводно торпедо през май 1917 г. В действителност плочите все още могат да идват от произволен брой останки, изплуващи на повърхността като потъналия товарен кораб се разпада отдолу.

Може ли злощастният кораб Миядзаки Мару да бъде източникът на блоковете Tjipetir?  (Uboat.net)

Може ли злощастният кораб Миядзаки Мару да бъде източникът на блоковете Tjipetir? ( Uboat.net)

„Страхотен подарък от океана“

Тъй като са необходими около 25 години, докато плаващите отломки обиколят света чрез течения, може да се окаже невъзможно да се потвърди истината за произхода на блоковете Tjipetir, които досега са били в морето повече от век. Тъй като те са естествен продукт, с течение на времето блоковете ще се разградят и в крайна сметка ще се върнат в природата.

Не считани за просто флотсам от онези, които имат късмета да се натъкнат на тях, плочите от гутаперча от фабриката Tjipetir се държат на специално внимание от новите им собственици. Тези малко вероятни части от историята са описани от Марина де Хесус на страницата на Tjipetir Mystery Community във Facebook като „приказен подарък от океана“.

Несъмнено плочите ще продължат да се извличат от плажовете от любопитни и ще служат за обединяване на хората в историята. И все пак много блокове Tjipetir ще останат неоткрити, обикаляйки моретата и от време на време ще се носят на брега, само за да се върнат във водите от привличането на приливите и отливите.

Горна снимка: Любопитни блокове Tjipetir се появяват по плажовете в цяла Европа от десетилетия. Източник: Том Куин Уилямс / Tjipetir Mystery Facebook страница

От Лиз Лифлор

[ad_2]

Source link