Енигмата на праисторическите черепи с дупки, подобни на куршуми

[ad_1]

Преди близо един век швейцарски миньор търсел находища на метална руда във варовиковите пещери на Кабве, Замбия, когато открил праисторически череп, датиран между 125 000 и 300 000 години. Това беше първата вкаменелост, открита в Африка с Хомо сапиенс характеристики.

Но имаше още по-голяма изненада. Праисторическият череп имаше малка дупка с кръгла форма отстрани, която според криминалистите може да бъде създадена само от снаряд с изключително висока скорост, като този, причинен от куршум. Мистерията се усложнява от откриването на древен череп на зубр с точно същата характеристика. Откритията доведоха до много диви и прекрасни спекулации, но ние наистина не сме по-близо до решаването на пъзела.

Реплика на праисторическия череп Кабве, съхраняван в музея Мауер, в Хайделберг, Германия.  (Gerbil / CC BY-SA 3.0)

Реплика на праисторическия череп Кабве, съхраняван в музея Мауер, в Хайделберг, Германия. (Gerbil / CC BY-SA 3.0 )

Опит за класифициране на праисторически черепи – Случаят с черепа Кабве

Черепът, открит в Кабве (известен още като Broken Hill) привлече голямо внимание, когато беше открит за първи път. Според Smithsonian Institution първоначално се е смятало, че праисторическият череп Kabwe е първият в историята пример за нов вид хоминиди, наречен Homo rhodesiensis .

Впоследствие му беше присвоена класификацията на Homo heidelbergensis , въпреки че по-новите изследвания показват, че няколко характеристики показват прилики с Хомо еректус , Homo neanderthalensis и модерно Хомо сапиенс . На когото и да е принадлежал черепът, изглежда той или тя може да са били продукт на кръстосване между различни видове хоминиди.

Но уникалната му комбинация от характеристики не беше всичко, което беше уникално за черепа Кабве. Установено е също, че има малка, идеално кръгла дупка от лявата страна на черепа, както и счупена теменна пластина от противоположната страна.

Това предполага, че снарядът, влязъл от лявата страна, е преминал през черепа с такава сила, че напълно е разбил дясната страна. Странно е, че присъствието на тези изключително необичайни характеристики липсва в описанията на черепа Кабве на страницата на Smithsonian Institution, както и в Музея на естествената история в Лондон, въпреки че снимките им ясно изобразяват дупката в черепа.

Реплика на праисторическия череп Broken Hill или Kabwe от музея в Ливингстън, Замбия, с видимата дупка от куршум, видима вляво.  (Ксенофилският историк)

Реплика на праисторическия череп Broken Hill или Kabwe от музея в Ливингстън, Замбия, с видимата дупка от куршум, видима вляво. (Ксенофилският историк )

Какво може да е причинило дупката в черепа на Кабве?

Въпреки че е естествено да се предположи, че дупката може да е била причинена от високоскоростно копие или копие, изследванията доказаха, че това не е възможно. „Когато череп е ударен от снаряд с относително ниска скорост – като стрела или копие – той произвежда това, което е известно като радиални пукнатини или ивици; тоест малки фрактури, бягащи от мястото на удара“, пише The Shields Gazette . „Тъй като не е имало радиални фрактури на черепа на неандерталца, беше единодушно заключено, че снарядът трябва да е имал много, много по-голяма скорост от стрела или копие.

Според книгата Технология на боговете: Невероятните науки на древните от Дейвид Хачър Чайлдрес, немски експерт по криминалистика стигна до още по-радикално заключение: „черепното увреждане на черепа на родезийския мъж не може да бъде причинено от нищо друго, освен от куршум“. Изследователят Рене Ноорберген, който разследва мистерията в Тайните на изгубените състезания , се съгласи, като каза, че „същата тази характеристика се наблюдава при съвременните жертви на рани по главата, получени от изстрели от пушка с голяма мощност“.

Ако това беше вярно, това би означавало, че а) черепът не е толкова стар, колкото се твърди, б) древният череп е бил прострелян в наши дни, в) древният череп е бил застрелян в древни времена от технологично напреднала цивилизация. Първият и вторият вариант се отхвърлят от факта, че черепът е намерен на 60 фута (18,2 м) под повърхността, което потвърждава, че е на поне няколко хиляди години.

Не беше разположен достатъчно близо до нивото на земята, за да бъде застрелян случайно или умишлено през последните десетилетия. Това оставя ли ни само третата опция, или може да има други обяснения в микса?

Череп на зубр с дупка като куршум в челото.  (Технология на боговете: Невероятните науки на древните)

Череп на зубр с дупка като куршум в челото. ( Технология на боговете: Невероятните науки на древните )

Обръщайки се към други праисторически черепи за улики

Преди да изследваме други хипотези, трябва да обърнем внимание на друго праисторическо откритие на череп, което допълнително усложнява мистерията. На хиляди мили разстояние, по поречието на река Лена в Русия, е открит друг древен череп със същата чиста кръгла дупка.

Черепът е принадлежал на зубр, изчезнал вид хитър говеда, живял преди между 2 милиона и 4000 години. Подобно на черепа на Кабве, в дупката в черепа на зубра също липсват радиални пукнатини, които биха били резултат от снаряди на копие или стрели.

Праисторическият череп, който сега е изложен в Московския палеонтологичен музей, не би могъл да бъде ударен от куршум в по-модерни времена, тъй като калцирането около дупката от куршум показва, че зубрът е оцелял след раната известно време след това.

Черепът Кабве, или черепът на Broken Hill, с неговата дупка, подобна на куршум, ясно видима на мястото, изложена в Националния исторически музей в Лондон.  (Джонатан Карди / CC BY-SA 3.0)

Черепът Кабве, или черепът на Broken Hill, с неговата дупка, подобна на куршум, ясно видима на мястото, изложена в Националния исторически музей в Лондон. (Джонатан Карди/ CC BY-SA 3.0 )

Алтернативни обяснения за черепа Кабве

Всички тези части от пъзела наистина не ни доближиха до научаването на истината. Появиха се множество хипотези и спекулации от радикални теории, като идеята, предложена от The Shields Gazette че „някой от бъдещето, носейки огнестрелно оръжие, пътува обратно в миналото и участва в някаква транс-временна ловна експедиция“, до малко по-правдоподобното предположение, че дупките са причинени от шрапнел от малък метеорит или нещо подобно.

В алтернативните археологически кръгове най-популярната гледна точка е, че древният човек може да е бил технологично развит до много висока степен, преди почти всички следи да бъдат загубени. Но можеха ли две отделни общества, разделени от хиляди години и огромна културна пропаст, да са изобретили оръжия, които просто случайно изстрелват малки цилиндрични снаряди с висока скорост?

Единственият хладък опит за развенчаване на алтернативните теории идва от Лоша археология уебсайт, който отрича наличието на наранявания от дясната страна на черепа. Въпреки че не представят обяснение или доказателства, те твърдят, че дупката, подобна на куршум, е причинена от „патологична, а не травматична лезия, причинена от инфекция в меката тъкан над нея“.

На този етап нито една от хипотезите не е подкрепена с адекватни доказателства или логика. Освен ако не бъдат открити повече праисторически черепи или вкаменелости със същия тип наранявания, може никога да не разполагаме с истинските отговори на загадката за черепите на Кабве.

Горно изображение: Черепът на Кабве с дупка, подобна на куршум. праисторически черепи. Източник: Джим Ди Лорето и Дон Хърлбърт / Смитсонов институт

До Ейприл Холоуей

[ad_2]

Source link

Visited 2 times, 1 visit(s) today