Болшевишкият военен преврат от 1917 г., наричан някога „ВОСР“

[ad_1]

В историята не е прието да се използва условното наклонение. Какво би станало, ако не се беше случило еди какво си? Този въпрос не е приемлив, за да се оценяват исторически процеси и събития. И все пак, може ли да се направи анализ на мащабите на катастрофата, сполетяла първо Русия, а по-късно и целия свят, в чиято основа е случилото се на 7 ноември 1917 година (25 октомври по стар стил)?

Превратът от 7 ноември 1917 година (защото това по същество е преврат, а не революция) става начало на колосално изоставане във всички сфери на обществения живот. Да вземем демографията. Преброяване на населението от 1897 година сочи, че в Русия живеят 125 милиона души. След детайлен анализ на данните, големият руски учен Дмитрий Менделеев прогнозира, че към 2000 година в Русия ще живеят най-малко 593 милиона души.
Прогнозите на военното министерство са малко по-скромни – според тях в края на ХХ век руското население ще е около 400 милиона души. И двете числа са далеч от днешната реалност, която сочи, че руснаците са едва 143 милиона души.

В края на XIX и началото на ХХ век руската икономика се развива с темповете на световните лидери. В страната се строят самолети, кораби, автомобили. Транссибирската железопътна магистрала е колосален проект, който и днес обаче е на нивото от преди 100 години – в по-голямата си част трасето е с един коловоз. Много от тези постижения в икономиката са заличени след 1917 година. СССР се изравнява по ниво на брутния вътрешен продукт с показателите от 1915-16 година едва в края на 1929 година.
Безплатното начално обучение в Русия е въведено през 1908 година. В СССР – през 1931 година.

В началото на ХХ век Руската империя държи 40% от външнотъргоския обмен на селскостопански стоки. Днес Русия е принудена да внася повече от половината селскостопански продукти от вън.

Ако я нямаше “Великата октомврийска социалистическа революция” (ВОСР, както с любов я съкращаваха партийните функционери на бившите социалистически страни), вероятно Русия нямаше да се окаже на страната на губещите в Първата световна война и нямаше да подписва позорният за нея Брестки мир. Което веднага означава, че щеше да получи своят дял репарации от Германия, а не да се налага да изплаща контрибуции.

Нямаше да загуби територии, както се случва в реалната история, а напротив – щеше да може да се сдобие с нови. По време на войната Руската империя бележи успехи в южно направление и дори съществува договореност със съюзниците, според която руското правителство ще получи контрола върху Босфора и Дарданелите. Руската империя е само на крачка от вековната си мечта – да отвоюва от турците православният център на света – Константинопол.

Ако не беше осъществен болшевишкият преврат, нямаше да я има – вероятно – и Втората световна война. А в нея СССР губи живота на 27 милиона души. След победата на Антантата в Първата световна война, Англия, Франция и САЩ биха направили всичко необходимо, за да не се възроди германският милитаризъм. Обаче, в реалността на “немските другари” тайно и мащабно помага Съветският съюз. Райхсферът, предшественикът на вермахта, тайно се възражда на съветска територия. Именно там се обучават немски танкисти, пилоти, военни химици. През 1935 година Хитлер прекратява това сътрудничество, но през 1939 година пак го възстановява. Защо? Вероятно за да спечели време и през 1941 година да поеме към Русия вече в друг порядък…

Много стават предположенията. Най-голямата спекулация, но и вероятно доста близка до истината, би била, че в наши дни, ако го нямаше залпът на Аврора от 7 ноември 1917 година, днес Русия можеше да бъде с най-мощната икономика в света.
Представете си и какъв щеше да бъде светът днес изобщо, ако не се беше появила измамната илюзия, която наричаме “комунизъм”.

Но фактите и историята са други. На 7 ноември 1917 година, болшевиките извършват военен преврат. В резултат на това на мястото на Временното правителство, което управлява страната в периода след февруарските бунтове от 1917 година, е свалено. Цялата власт преминава в ръцете на Съветите.
Нататък историята е ясна. От този момент започва най-мащабният социален експеримент, който човечеството трябва да изтърпи в продължение на почти 75 години.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 4 times, 1 visit(s) today