Вълшебна тухла в затънтено виетнамско село позволява да се говори по GSM

вълшебна тухла

Дворът на Хо Ван Тиу в отдалеченото планинско селце Kъйбай е винаги пълен с хора. В него съседите идват за да поговорят, но не с Тиу, а по мобилните си телефони, защото само там е единственото място в окръга, където може да се хване мрежа, а стационарни телефони въобще няма в района.

В никое друго място в радиус от няколко десетки километра нито един GSM не хваща мрежа. „Всичко е  благодарение на вълшебната тухла. Само тя хваща вълните в нашата област.“ -казва Tиу. За да се говори по мобилния телефон, той  трябва да се сложи  върху определена тухла в стената на височина половин човешки  ръст, която се намира в двора. Само няколко секунди след това на празния екран на мобилния  телефон се появява иконата, която показва наличие на сигнал. Ако телефонът се вземе отново в ръка, сигналът изчезва толкова внезапно, както се  е появил. Подобно нещо се случва, и когато устройството се премести на някоя от съседните тухли в зидарията.

По какъв начин тази необикновена тухла привлича и улавя радиовълните,  засега остава загадка. Най-близкият град, където има ретранслатор на  клетъчна мрежа, от село Kъйбай е на… сто и петдесет километра най-малко. По-близо има само една станция с малка мощност. Очевидно именно нейния сигнал,   усилва „магическата тухла“ в двора на Тиу.

Смехът си е смях, но за местните жители да идат в двора на Тиу и да сложат на тухлата мобилния си телефон – е  единствената възможност да чуят някой скъп за тях глас.  Всеки разговор Тиу е принуден да ограничава до пет минути за да може всеки желаещ да поговори, а и той да има време да се занимава с домашните си задължения.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 1 201 times, 1 visit(s) today